16 нови болни от COVID-19 за последното денонощие, общо вече са 354

127 се лекуват в болници, 13 са в интензивни отделения
Обновена: 30 мар 2020 08:29 | 30 мар 2020 08:09, Камелия Цветанова
269
16 нови болни от COVID-19 за последното денонощие, общо вече са 354
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За 16 нови случая на болни от коронавирус през последното денонощия съобщи началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Още по темата

С тях общият брой на болните достига 354.

От тях 127 са настанени в болница, като 13 са  в интензивни отделния.

До момента са излекувани 15 пациенти.

Новите болни са в леко състояние. Те са потърсили лекарска помощ.

Няма нова област, в която да е с установен случай на инфектиран за последното денонощие.

Средната възраст на 8-те смъртни случаи е 66 години, като най-младият е на 50 години.

Най-много болни има в София, броят им е  221, 13 са новите от последното денонощие.

Проф. Мутафчийски призна, че медицинските ръкавици се изчерпват, маски в аптеките няма, но пък дезинфектантите са налични.

"Ако има събиране на повече от две лица, това не е разрешено", коментира той заради това, че вече се налагат глоби на хора, които се разхождат по улиците.

Според него много хора се чувстват накърнени заради това, че им е ограничено движението.

"По 100 мейла на ден получавам, че възрастните хора трябва да се разхождат, за да не им атрофира мускулатурата, както и децата с увреждания, но истинският смисъл на забраната е да не се заразят с коронавирус и да умрат", коментира проф. Мутафчийски.

"Не се слагат бележки, ако някои в жилищен блок е под карантина. Няма такава практика в ЕС, соченето с пръст не е хубаво", обясни още той.
 

В Гърция вече е въведено излизането от вкъщи с декралация. Така че това може да бъде въведено и у нас чрез SMS система на принципа на "Синя зона" в София.

"Ние следваме добрите практики, това е нестандартна ситуация и със стандартни мерки няма да имаме резултат", посочи проф. Мутафчийски.

Карантината в Банско ще бъде свалена на 31 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато ви баламосват с вируси и маски, задачите се изпълняват със забележителна лекота.
198
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега пред една голяма аптека попитах на опашката отвън дали има спирт да не чакам- посочиха ми съобщение на витрината- ръкавици, маски, спирт- няма. Генералчето да каже в кои конкретно аптеки е видял спирт да отиваме там без много обикаляне.
197
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страхлив народ, хляба ще вземат от ръцете на децата му и пак ще си мълчи. Юнакът балкански е умрял заедно с дедите ни.
196
0
 
3
 
! Отговори
До 200 преди 4 години
Ако си го изкараш трябва да имаш антитела, т.е можеш да си направиш тест и ще разбереш дали си го преболедувал
195
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От декември миналата година, до март тази година маса народ се разболяха от остро респираторно заболяване. И тук идва следния въпрос: дали вирусът не е вече между нас отдавна? Кога се внесоха първите проби и кога се направи първото изследване за "КО-ВИД" 19 и защо не се направи скрининг с бързи тестове на тези които бяха с ОРЗ през този период? Още повече, че тези болни ги има регистрирани в болниците. А и много от тях казват следното: "Аз вече го "прекарах". Народът има интуиция!
194
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
изобретението на д-р Райф е още по-ценно и с нещо друго неговият микроскоп дава възможност светът на микроорганизмите буквално да оживее, да бъде наблюдаван на живо, в динамика! Нещо, което дори съвременните електронни микроскопи нямат като възможност те наблюдават вирусите и бактериите в неактивно състояние, т.е. мъртви. С уреда на Райф може да се наблюдава репликационният цикъл при вирусите, жизненият цикъл на бактериите, както и способността им да се променят, да се развиват в друга форма, за да устояват на промените в околната среда.
193
1
 
5
 
! Отговори
заразно зло преди 4 години
Те заразените са повече. Давай тествай като САЩ по 100 хиляди на ден и ще имаш 20 хиляди заразени
192
4
 
10
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
Смъртност в България през 2018 година - 300 човека на ден!!300 човека на ден умират нормално от старост+хронични+вируси/бактерии.Какъв е този цирк за поредната настинка. Умрели са 8 хронични болни и стари за един месец при нормално ниво 300 на ден!!!
191
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Роял Реймънд Райф създава най мощния хетеродинният ултравиолетов микроскоп 1920 г.Единствения който лекувал от рак тогава.Прочетете историята за него.
190
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера си намерих една мноо готина маска до кофата за ***. Ей сега я нахлузвам и тръгвам по улиците да проверявам кой не спазва наредбите. Резултатите от проверката - тук, след около 5-6 часа.
189
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Погребалното агентче, тв звездата, готвена за политиката.При толкова *** и *** народ - всичко минава.Така навремето Кукловодите вкараха и Боко Тиквата, шофьора на Маргините в политиката.
188
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След маларията преди1944- COVID-19 е най разпространената,, болест,, на земното кълбо. И какви социално икономически условия ще се променят,след като няма обществена профилактика.
187
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво стана с бизнеса, който шиеше маски? Нали щеше да бълва по 2000 на ден? Това го каза Баце преди един месец. Сега маски нямало...
186
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Зеленоок...Това е чума бе,човек!Няма никаква разлика!Единствения шанс е да спазваш мерките,друг шанс просто нямаш!Избора е твой,ти решавай!
185
1
 
17
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
На 10-ят ден от карантината, затворен в къщи, генерал Венцислав Мутафчийски взе да ми се вижда като Йода - без майтап...
184
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
повече от месец въпросния щаб ни говори за изолация и какво как да правим та да не е станело страшно, сега възнамеряват да ни въведат СМС система за излизане :) в същото време продължата да правят по 2-300 теста на ден, няма предпазни маски за хората, абе комична работа, толкова сте се загрижили че цял месец неможахте да поръчате предпазни маски, неможахте да се организирате и да увеличите броя на изследванията в Пловдивска област 2-та по големина няма лаборатория за изследване.ЦИРКАДЖИИ !!!
183
0
 
7
 
! Отговори
Марсианец преди 4 години
До Заради непокорнитеСпазвам си забраните, какво да направя, да вдигна бунт ли ?... хахаха :)
182
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми ако наричаш някого на галено име няма как да очакваш, че съответно неговите подопечни ще го уважават и ще му се подчиняват, ми те направо не им се спазва нищо и са затънали в корупционни схеми и номерца за набавяне на лични ползи и благини, но в условията на пандемия това е опасно за тяхното здраве и това на обществото.
181
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДоктор е чуждица,инженер също е чуждица,да не ти говоря и колко термини в механиката и електрортехниката са чуждици,които са най-вече с немски произход,един обикновен "изолирбанд" също е чуждица.Просто "доктор" е международна дума и има по-широко значение от думата лекар,лекар си е точно българската дума за доктор в медицината.
180
3
 
9
 
! Отговори
Заради непокорните преди 4 години
Заради тези, които се чувстват ограничени, разходкаджиите, разните му там "тука нема вирус аз знам как да се пазя".. Сега всички дружно ще духам супата. Щото наш българин всичко му е ясно и никой не ще да слуша.

Спонсорирани публикации