Специалист: Вървим към драконовски мерки

Колко полезно е да носим маски?
Обновена: 31 мар 2020 23:19 | 31 мар 2020 23:19, Веселина Йорданова
84

Общият брой на заразени с коронавирус у нас достигна 399. Най-много от заболелите се намират в София. В тежко състояние са 14 души.

"Стъпка по стъпка вървим към драконовски мерки. Колкото по-рано ги въведем, толкова по-добре. По въпроса за маските - за болни хора е абсолютно задължително. За видимо здрави хора, защото никой не знае, е силно препоръчително с тенденция към задължително", коментира заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в "Денят ON AIR".

По думите ѝ основната опасност е, че може да сме здрави, но да сме вирусоносители и така да заразяваме другите, ако сме без маска. Средната възраст на заразените у нас е 46 години, като най-младият пациент е 3-годишен, а най-възрастният е на 86.

"Винаги най-заразена е била тази група между 40 и 50 г. По-тежкото прекарване на болестта, хоспитализираните случаи са в по-високата възрастова група. Всички боледуват, но тежките усложнения, интубацията, смъртността расте с възрастовия период", допълни вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

Тя бе категорична, че няма възрастова група, за която да няма опасност.

"Въпросът е в различния процент, при който се появяват тези усложнения и ако той е под 1% при младата възраст, той е много над 20% при по-напредналата", допълни проф. Христова.
 
Тя посъветва желаещите да се изследват за коронавирус да се съобразят с това какъв тест ще използват спрямо целта си.

"Ако са здрави и искат да видят дали са го изкарали, дали имат имунитет - трябва да си направят най-елементарния тест за антитела. Ако сме болни, имаме кашлица, секрети, тогава единственият меродавен тест е PCR", коментира заместник-директорът на Национален център по заразни и паразитни болести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: Коронавирусът
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
44
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Значи един месец ни правихте на маймуни, за да стигнем накрая пак до драконовските мерки ?А, не можеше ли направо с тях да почнем и вече щяхме да сме към края на всичко ?Защо УМИШЛЕНО удължавате агонията на този народ ????
25
2
 
35
 
! Отговори
ined преди 4 години
Като искат да се носят маски - да ги раздават безплатно.
24
4
 
53
 
! Отговори
M преди 4 години
Много започнаха да преиграват. Идва ми в повече. Това което забелязвам е, че карантината се спазва. На повечето хора в тази ситуация им е доста трудно. Необходимо ли е да се налива още масло в огъня и до кога?!
23
12
 
41
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 4 години
По епидемиологични критерии унас даже няма епидемия от Ковид 19, а само спорадични случаи. Не виждам нуждата от каквито и да е мерки, освен спазване на елементарна хигиена и евентуално маска в градския и жп транспорт. .
22
10
 
34
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 4 години
Държавите с драконовски мерки като Италия, Испания и Франция не се справят много добре с вируса. По-либералните мерки в Гермаия и Швеция дават много по-добри резултати. В Швеция например първият случай на вируса е от края на януари, а дори не са тръгнали да затварят кръчмите и дискотеките. Жертвите след 2 месеца са около 300.
21
4
 
37
 
! Отговори
Изаура преди 4 години
Само дето евтините маски трябват да се сменят на 20мин.,иначе нямат ефект, а точно обратното... Не знам в България колко хора могат да си позволят по 5-6 маски на ден...СЗО НЕ ПРЕПОРЪЧВА МАСКИ
20
3
 
40
 
! Отговори
А преди 4 години
А писнами от изказвания на лекари,професори,доценти и други. То един рът ще се мре все пак. 2 седмици ок още 2 ще ги преживеем ама за месеци няма как да стане. И стига с тва ще стане като в Ухан като в Италия( жал ми е за хората) но 10000 на фона на 60 милиона са нищо така че ай стига. Който чуе кукувицата я чуе който не бог да прости и тва е. Нито имаме апаратура нито персонал така или иначе ще има починали.
19
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябвало да спазваме дистанция защото не се знаело кой е заразен, а не трябвало да носим маски защото се знаело кой е заразен. Сега, знае е ли се кой е заразен или не или на някои хора в главите не могат да протекат най-елементарни мисловни процеси?
18
10
 
37
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Мерките взети досега са достатъчно тежки, а някои и неадекватни... Така че, не разбирам за какви по - драконовски ограничения бленува това лелче, явно е някоя мазохистка.
17
1
 
25
 
! Отговори
до "абе" преди 4 години
Абсурдно е да се бориш с нещо, което ежедневно си внасяш на тумби. Драконовски мерки са да им забраниш да влизат на такива хора, както направи някои страни. Китайците затвориха всичко за всички и им трябваха над 2 месеца, за да овладеят положението. С това, което ние правим гарантирано ще сме в това положение поне цяло лято.
16
25
 
11
 
! Отговори
АК-47 преди 4 години
Крайно време е, за да се престане с това щъкане навсякъде и по всяко време. Иначе ни чака Ухан.
15
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как без да кашляш, да мяташ вируси.А и у здрав човек изобщо няма такова количество вируси и и толкова напреднал процес, че да го накарат да кашля. Освен това няма болен без температура, освен това от 2 метра няма никакъв шанс за прескачане на вируси.
14
23
 
14
 
! Отговори
абеее преди 4 години
'вкарали били хора от чужбина' абе спри се бе аланкоолу ! спри се бе! искат да се приберът у тях си хората ше им забраниш ли ? ! ? кой си ти? трепериш си за животеца ясно ама айде да не прекаляваме с истериите!
13
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По думите ѝ основната опасност е, че може да сме здрави, но да сме вирусоносители и така да заразяваме другите, ако сме без маска.-------Това е абсолютно невъзможно.
12
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизпрофесорката да не говори драконовски, че ше ги изтрият всичките. Бог да ви е на помощ в бедна България, дори не подозирате какво ви чака. Поздрави от уредения Запад.
11
3
 
57
 
! Отговори
славянин преди 4 години
Тези ''специалисти''-***, които се изказват по няколко пъти на ден и предлагат все по-тежки и по-тежки репресии над населението не могат ли да прозрат какво ще започне да прави то след като го невротизират до крайност, оставят без работа, без пари и без жизнен смисъл!?
10
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 2 седмици вкарахте сигурно стотици хиляди хора от чужбина, които е много вероятно да са заразени. Тия хора, дори да са постоянно под карантина, живеят със семейството в една къща и могат да ги заразят. После някой от семейството като излезе да пазарува може да зарази още хора и да се предава кой знае колко пъти. Сега и да слагаме маски е късно, ако въобще пазят, защото и екипирани лекари в цял свят се заразяват незнайно как.
9
3
 
21
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 4 години
Ти пък много четеш, бе!После настояваш и професорите да знаят колкото теб! Не знаеш ли по какъв начин се става у нас учЕн и особено как се придобива професорска титла?Спомняш ли си онзи стар български историк, който навремето казваше с горчив смях, че у нас думата "професор" е обидна? Това не е случайно, а е отражение на народната мъдрост, която пък е основана на дългогодишни наблюдения.На какво отгоре изискваш от българската професорКА да знае колкото средно интелигентен четящ гражданин?
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Недей дава акъл льольо
7
15
 
8
 
! Отговори
Jas преди 4 години
Ако официално регистрираните заразени в БГ са 399, при рехавото провеждане на тестовете, реалният брой е 25x по-голям, при доста от случаите човек носи и размножава вируса в тялото си и 2 седмици преди да прояви признаци като висока температура, суха кашлица и т.н. Така че доброволната карантина болен-здрав е единственото логично решение. Естествено за сметка на економиката, доходите, спортния и културен живот. Кризата е по-голяма и по-сериозна от онази през 20 те г. на 20 век.