Плевнелиев прогнозира: Поне 3 години ще трае тази криза

Аутомотив Клъстер България може да произвежда респиратори
Обновена: 2 апр 2020 14:12 | 2 апр 2020 10:10, Красимир Ангелов
521
Плевнелиев прогнозира: Поне 3 години ще трае тази криза

Най-малко три месеца ще са нужни за възстановяване от кризата, а в цялата си фаза тази криза ще трае поне три години, прогнозира президентът (2012-2017 година) Росен Плевнелиев, член на борда на "Аутомотив Клъстер България", в предаването "Бизнес старт" по телевизия Bloomberg TV Bulgaria.

Ръководството на автомобилния клъстер у нас установи контакт с други клъстери по света, получихме отворен достъп до технологични чертежи и имаме възможност да произведем големи количества качествени респиратори, заяви още бившият държавен глава.

Още по темата
"В целия свят фабриките буквално спряха да работят. Някои изпратиха работниците в платен или неплатен отпуск. Поръчките намаляха. Не ни чака нищо добро, докато не се възстанови икономическата активност", посочи Плевнелиев и продължи:

"Компаниите в бранша ще се ползват от всички правителствени мерки. Проблемът е в липсата на дългосрочен хоризонт. Понякога сме трети в реда от чакащите доставки".

"Опитваме се да трансформираме прозводството и у нас по подобие на Tesla. И в България може да произвеждаме респиратори. Не вярвам, че бързо ще слезем надолу и бързо и бързо ще се възстановим. По-скоро известно време ще постоим на дъното", подчерта още членът на борда на "Аутомотив Клъстер България".

По темата за схемата 60/40 Росен Плевнелиев уточни, че подходящата според него схема е 60/70 на фона на 30% повече разходи.

"Изкуствен и естествен имунитет означават поне още година и половина да стоим в социална изолиция, което е невъзможно, затова ще тръгнем към третия изход от ситуацията и това е промяна в социално-икономическия модел - България на две скорости, което представлява България на рисковата и България на активната група", допълни гостът.

Видео с целия разговор вижте тук

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


521
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
1
 
14
 
! Отговори
Ссс преди 4 години
До Анонимен 274Банов, обърках се, банов му е името......
273
3
 
23
 
! Отговори
ГД преди 4 години
Този очевидно е "изпушил" и смята, че е петричката врачка. Прости му, Боже, и Роско не е виновен...
272
4
 
20
 
! Отговори
komitataда преди 4 години
Толкоз ми е безразличен че в мен не предизвиква дори и омраза
271
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И та с колко броя ке да му ругетата ще се увеличат 4и с колко савтима за 3 години наддадът се пита у флагето
270
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
този не мога да го гледам но това е пършото нещо което казва и е вчрно , кризата ще е жестока и дълга
269
0
 
9
 
! Отговори
Сатира преди 4 години
Плевнелиев по скоро визира Автомобилната индустрия, и без Пандемията, на сектора му предстояха спадове..
268
3
 
29
 
! Отговори
Eдин преди 4 години
От мъдрите си баба и дядо знам. Който собственото си семейство е развалил, всичко около себе си разваля. Млъкни Росене, колкото повече плямпаш, толкова повече се излагаш.
267
3
 
4
 
! Отговори
АЙДЕ СКРИЙ СЕ БЕ... преди 4 години
.....СЛАВ ПАРАСЛАВОВ, ....!!!ЩО НЕ СЕ НАПРАВИШ ЕДИН РЕСПИРАТОР ЗА ДЪРТИ ГОДИНИ ??!ТЪКМО ШЕ ВИДИМЕ , КАК СТАВА И ДА НИ НАУЧИШ , ЦЪ.РВ.УЛ ЧЕРВЕН!
266
2
 
12
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До Слав КараславовРоска е далеч от практиката, тоя е по лаладжииството! Нищо няма да направи освен плямпане! Дори свестен екип неможе да събере който да внедрят изделито в производство макс бързо! Роско е бля-бля-бля! пп истината е че има момчета които и сами в къщи могат да си направят респиратор, но това определено не е тип палячото Роско!
265
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плевнелиев щял по подобие на Тесла да трансформира произвидство по подобие на "Тесла". Добре е поне, че не е казал по дянковски да изчакаме невидимата ръка на пазара първо да даде оферта на университетите да приемат студенти по медицина, след това да ги обучат за вирусолози и, когато студентите бъдат обучени и поработят няколко години, за да станат наистина лекари, тогава да ги пуснем да лекуват заболелите от корона-вируса... Вярно е, че в кабинетите на Борисов имаше и по неадекватни от него.
264
15
 
3
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
АМИ СЪБИРАЙТЕ СЕ БЕ , ДРУГАРИ!ЗАЩО ДА Е ЛОШО ??!ВИКАЙТЕ РАДЕВ И НИНОВА ДА ВИ СЪБЕРАТ И ДА НАПРАВИТЕ НЯКОЛКО ТЕГЕЛА ПО УЛИЦИТЕ НА СОФИЯ, ПА ШЕ ВИДИМЕ КОЙ КАК ШЕ ПАДА ..ОТ ВЛАСТ ИЛИ ОТ СТОЛА!ЩО НЕ ГО НАПРАВИТЕ , БЕ...??!!СТИСКА ЛИ ВИ...??!!НАЛИ СТЕ МНОГО ...И СТЕ ВСЕ МЪЖКАРИ...ХА,ХА,ХААААААААААА...АЙДЕ ДА ВИ ВИДИМЕ !!!!!
263
2
 
21
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Първият осъден от новия народен съд!
262
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Кое е по-доброС какво събирането на хора на връх Шипка е по-опасно от събирането на хора в София? Защото мероприятията в София властта не ги отмени.
261
1
 
13
 
! Отговори
Слав Караславов преди 4 години
Производството на медицинска апаратура изисква специални проби/тестове и то продължително време. Има и запитване до други фирми за бързо усвояване на това изделие но отговорът е: Ако се повреди колата, има сервиз. А ако се повреди респиратора (поради недостатъчни изпитания) , то пациента умира. Засега в световен мащаб се произвеждат около 40 хил. бр., САЩ търсят спешно 100 хил. бр. Може би инж. Плевнелиев да ги произведе в неговия клъстър ..
260
0
 
11
 
! Отговори
Да бе да преди 4 години
И в коментарите вярно са написали, че този колкото пъти се изкаже рейтънгът на Радев ще се вдига - без да прави нищо. п.с. Някой ще ми обясни ли защо тези *** били те червени или сини дали не викат само "дръжте крадеца" и цапат по коментарите.
259
0
 
11
 
! Отговори
Слав Караславов преди 4 години
"... получихме технологични чертежи и имаме възможност да произведем качествени респи ." Всеки който е работил в някакво производство, знае как се усвоява ново изделие. А ако един инженер си го представя толкова елементарно Ще скъсам от срам моята диплома , завършил съм същия ВУЗ! А къде ще ги произвеждаме? На някоя поляна? А кои специалисти ще работят там? Тръмп нареди на General Motors да ги произвежда, засега няма решение, на Даймлер също се оказва натиск, също няма становище. Производст..
258
2
 
33
 
! Отговори
Да бе да преди 4 години
Някой по-надолу беше казал, че проблема на този бивш президент, бил че той бил прекалено умен, за да го разбере простия българин. По-голяма смешка не бях чувал, не знам колко е умен, но по нелеп и говещ простотии президент на държава - пък била тя и България не съм виждал. Дори и "по малко умни хора" в управлението на държавата не приказват такива върховни глупости като този човечец.
257
19
 
4
 
! Отговори
Като видя преди 4 години
Плевнята и Тиквата се сещам , колко *** е резидента назначен от Решетников.
256
9
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Кое е по-доброот тая Шипка прегарят клоаките на некои...
255
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам, може да продължи само месец, а може 3, 5, че дори 200 години (Юстиниановата чума върлува 210 години). На какво основание са прогнозите на въпросния (не обичам да му пиша името)?