Д-р Симидчиев: Ако мерките се нарушат сега, заразените ще скочат много

България е една от страните с най-ниска скорост на нарастване на заразените
4 апр 2020 14:13, Ния Христова
108
Д-р Симидчиев: Ако мерките се нарушат сега, заразените ще скочат много
Снимка: БГНЕС
България е една от страните в света с най-ниска скорост на нарастване на заразените с коронавирус. Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев, който е и член на Медицинския съвет, в предаването "Денят започва" по БНТ.
 
Д-р Симидчиев обясни, че случаите в рамките на всеки 10 дни се увеличават двойно, докато държави като Англия, Германия, Франция удвояването е на всеки два дни, в Сърбия е на 5 дни. 
 
Специалистът допълни, че скоростта на нарастване на заразените в държави, в които няма програма за БЦЖ ваксина, всъщност е много по-голяма. В това отношение страната ни има късмет. 
 
"Ваксината е активна само, докато въпросният бацил е жив в нашия организъм, затова тя се прави няколко пъти, докато човек навърши 18 години", каза д-р Александър Симидчиев. 
 
За да се прекъсне една епидемия, трябва заразените хора да станат малко. За това трябва да има ваксина, но в случая няма такава и повече хора трябва да преболедуват. Ваксините са начин уж да се заразим, но да не боледуваме, обясни д-р Симидчиев.
 
"Постоянно се работи, има поне 6 проучвания за ваксини, но за да се стигне до прилагането на ваксина, рискът трябва да е по-нисък от риска при заболяване. Ние трябва да сме много сигурни в нейната безопасност", каза още Симидчиев. 
 
Специалистът е категоричен, че ако мерките в момента бъдат нарушени, заболяваемостта ще нарасне много. Вирусът е познат от 3 месеца и половина и е много трудно да се правят прогнози. 
 
Вирусът има една единствена цел - да заразява. И когато ние му позволяваме - това ще става.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
Виетнам1 преди 4 години
Става дума за икономическо развитие. На факт е, че от м януари там ням нито един починал. Ниго един!
67
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кои мерки, бе дофторе? Мъжът работи, жената вкъщи пази карантина. Двамата ходят на работа, през уикенда пазят карантина. Хора се тъпкат като *** по автобусите сутрин, вечерта се връщат вкъщи при баба, ама тя пази карантина - трепери пред телевизора, вместо да поседи на пейката в парка. Айде стига, че не ми се изрежда повече.
66
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма китайски модел или извънземен. Китай пратиха военни и блокираха целия Ухан, а който излезеше на улицата, без причина беше арестуван. Неми се прави на философ видиш ли там какви чудудейни мерки имало, а тук нищо. Отделно тук проблема не дойде от България ами от тея тупунгери в Европа които не затвориха границите на ЕС още през края на Януари.
65
2
 
8
 
! Отговори
Виетнам преди 4 години
Там върлува заразата от м.януари и нямот нито един починал. Виетнам и Сингапур са зоните, които са за пример. Там няма извънредно положение. Никой не говори за Виетнам, защото е комунистически. Но и те ни изпревариха. Там вървят по китайския модел.
64
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хвалят ни защото въведохме мерки ммого преди големите ти напреднали държави. Бавно развиващ ли си. Това че Германия е богата... Ами богата е не е седяла 60 години в убит комунизъм и *** ами е градила бизнес и производство. Не като тебе руски комбинати на ишлеме
63
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** си с колата бе. Що аз щи плащам автобуси до селото ти. Бахтиии тариката.
62
1
 
6
 
! Отговори
Ако преди 4 години
И ако до 13.05 има още случаи до Нова годита ли ще удържаваме ИП? Ако се удължи до тогава, леркички от НЩ да се лишат от заплатите си за м.март, април и май . Да видят как се плащат сметки, за които не е удължен срока, както е по закон. Мерките по изпълнение на закона не се изпълняват на 100% на всякъде. Строителите на Артекс се събират на групи в обедна почивка, без маски и работят денонощно, не знаят че след кризата няма кой да врезе в тях.
61
2
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Ани, да, сезонен грип. Но в държавите с висока смертност има и друго. Бактерия Синтия. Как се разпространява, питам Доктора.
60
2
 
10
 
! Отговори
11 преди 4 години
Върнете автобусите до селата , за да си посеем зеленчуци , чийто срок изтича ! Не всички имаме коли , а и само с кола е скъпо !
59
4
 
1
 
! Отговори
ани преди 4 години
До СкептикЩе стане, каго сезонните грипове. Боледуват тези с по-ниска имунна система и ще мутира. Чака се и ваксина или лекарство до година-две.
58
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ме тестват и тестът отрицателен. След час може и да се заразя. И какъв е смисълът на теста?
57
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и сега заразените са повече само, че не ги знаят може да е всеки от нас номера е, че не се тестват хората, а само "ценните" дупетати и за това няма цялостна картина.
56
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжете. На мен главен вирусолог доктор Радев, ми каза че мерките трябва да паднат и че вируса е полезен като чернобилската радиация. Хайде всички на Бузлуджа, партията ще ни пази и ще раздава безплатни кебапчета и кренвирши. Който е с бийесийепийе е добрийе!
55
2
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Да питам, ако не скочат много, кога ще се заразим всички? Това е въпросът и явно Докторът не казва нищо. Затова трябва тестове. През 2 седмици ако трябва
54
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маани, на БСП ще им фалира наркобизнеса.
53
13
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Едни и същи ментори ги пускат от сутрин до вечер да повтарят като в транс за успехите на Щаба и правителството ...Инакомислещите ги скриха !Къде е проф. Мангъров ?Къде е д-р Стойчо Кацаров ?Не се дава думата на хора имащи различно мнение от "правилната" линия на Партията.Ето го и тоя с мустачките на Боковия хей мустачките !Всеки ден го слушам да плямпа едно и също.
52
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази карантина убива наркобизнеса на БСП, не могат да пласират, направо ще откачат, има много полиция.
51
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А този доктор консултира ли се с д-р Румен кРадев?
50
0
 
6
 
! Отговори
Медицината преди 4 години
... не е виновна, приятели. Виновни са тези, които възпират решенията от нея да стигнат до масите. От болни хора се изкарват милиарди, че и отгоре, това е бизнес. Още не искате да разберете как работи света и сте тръгнали да обвинявате грешните неща.
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво ни хвалят германците? В Бългрия смъртността е два пъти по-голяма от тяхната - 15 промила. Тук годишно умират няколко хиляди човека на милион население повече отколкото в Германия и без да има епидемии. В света преди нас по смъртност са само 5 държави - Гвинея-Бисау, Лесото, ЧАД, Украйна и ЮАР.