Мутафчийски с горчивина: Труповете не могат да се скрият!

Дончев отговори на Радев: Защитните средства не са като раздаване на мартеници!
Обновена: 7 апр 2020 14:57 | 7 апр 2020 14:38, Веселина Йорданова
369
Мутафчийски с горчивина: Труповете не могат да се скрият!
Снимка: БГНЕС

Макар че уточни, че няма да отговори на нападките на президента Румен Радев, вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че "армейският" метод не е приложим в настоящата ситуация.

Още по темата
"Да не се бърка раздаването на мартеници със сложното логистично осигуряване на болниците с апаратура и предпазни средства", призова Дончев и допълни, че тази задача се изпълнява както трябва. По думите му, ако има ограничения, те не са парични, а от фактическата липса на някои артикули на международния пазар.

Дончев заяви, че е горд с българския бизнес, който не чака, а произвежда и е показателно, че големи държави разчитат на нас.

Не е приложим армейският метод, тук няма новобранци, подчерта Дончев, който засипа Радев с цитати от Гьоте. "Когато двама се карат, виновен е по-умният", беше един от тях.

Единственият персонален призив, който ще си позволя, е президентът да следва собствената си препоръка - нека всички да се смирим и да си гледаме работата, каза Дончев.

Той посочи, че правителството е в състояние да увеличи обема на хората, които получават храна, призив също на президента от днес. До момента такава получават около 60 хил. българи. Дончев съобщи, че се работи по мярка за безвъзмездна подкрепа за малки фирми. На призивите за участие на безработни в земеделието, той отговори, че всеки може да се включи, ако желае, но държавата няма да организира "бригадирско движение".

На брифинга Логистичният и Оперативният щаб дадоха информация за разпределението и осигуреността със защитни средства срещу коронавируса.

Можем да предложим охлабване на мерките, когато видим тенденция, каза ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му у нас не се случват "зловещи" неща, именно заради предприетите мерки. Той посочи, че се тестват толкова хора, колкото средно в Европа. По думите му сега Китай разхлабва мерки и това ще се наблюдава, но пандемията при тях е 2 месеца преди нашата.

Труповете не могат да се скрият, каквото и да приказват хората - не ги тестуваме, не ги намираме, заяви Мутафчийски, който посочи, че горчивината идва именно от това.

В началото на разпространението на вируса у нас 8 хил. костюма са освободени от Държавния резерв, във връзка с  приемането на първите пациенти. В София болниците за първия удар бяха 4 и в пограничните градове 4. Те бяха снабдени веднага с наличните предпазни средства, каза ген. Венцислав Мутафчийски за началото на пандемията.

По думите му акцентът е бил най-вече върху лекарите, защото това е двойна загуба за здравеопазването, но паралелно са разпределяни защитни средства на МВР, администрация и др.

Според Мутафчийски има безпрецедентна дарителска мобилизация в обществото. Той отбеляза конкретно като най-ценно това на възрастната жена от Исперих, която дари пенсията си.

До момента са разпределени близо 54 хил. защитни маски за медицински персонал на първи линия, а за обща употреба близо 95 хил., каза шефът на пожарната Николай Николов, който оглавява Логистичния щаб.

Днес ще бъдат разпределени 1 млн. ръкавици, 6500 предпазни облекла, 19 хил. предпазни маски, 4 хил. предпазни шлемове. Част от тях ще бъдат оставени в резерв.

Повече от 60 фирми предложиха оферти и услуги за организиране на производство на маски, информира Николов. 3 фирми шият облекла, като до края на месец май се очакват 100 хил. от тях. До момента са ушити над 10 хил.

Работи се активно и по осигуряване на доброволците с лични предпазни средства, които са около 3200. По думите му няколко търговци на автомобили са предоставили такива за включване в цялостната дейност на местно ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
292
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дончев, който засипа Радев с цитати от Гьоте. "Когато двама се карат, виновен е по-умният", беше един от тях.-------Дончев е тьпгьс, който не може да се усмихва.Закономерно и цитатът му е ирелевантен.
291
4
 
7
 
! Отговори
От провинцията преди 4 години
Я да видим, може ли някой да отговори, поради каква точно основателна причина, точно когато мноооого настоятелно ни втълпяваха, че наближава краят на света едва ли не, е, точно в този момент охлабиха мерките??!? Драстично ги охлабиха, с яснота съзнание, че ще се юрне народа, поне една голяма част от него. Като казват, че положението е трагедия, логиката е да затегнат мерките повече. Или да не ги отпускат. Тук обаче наблюдаваме една странна антилогика...
290
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След Великден всякакво доверие към НОЩ ще изчезне.Няма епидемия, камо ли пандемия.Има всяване на страх, денонощно облъчване на хората за да се държи в тях този страх.Това ще работи до Великден, после на щаба щу му стане много тясно и още по-горещо!
289
1
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
До Анонимен Е как да ги скрииете ! 2018 година са умрели 108 000 хиляди българи . По 293 човека на ден . От началата на годината до сега са починали близо 20 000 хиляди . Нали виждаме как обезлюдява България . Нали сме шампионите по измиране . ВИДИМИ РЕЗУРТАТИ ,ГЕНЕРАЛЕ !
288
1
 
4
 
! Отговори
Скептик до Баце преди 4 години
За четенето на собствени произведения си прав. Ама сигурно и ти си го практикуваш. Ти все едно ме питаш за какво ми е истината. Ами тя не носи полза. Сега даже повече ме е страх като ходя да свърша работа. Но трябва да имаш пред вид че и най-малко образованите тук интуитивно разбират че нещо не е наред. Обстановката се използва, Баце.
287
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ви вярвам!
286
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом са ви толкова добри, навременни и адекватни мерките, защо вече 30 човека - медици са заразени?С кое не сте се справили? Малко самоанализ, а не само празни хвалби, моля!
285
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо да не може? Колко случая на самоубийства има от началото на епидемията? Къде са труповете?
284
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последно какъв си генерал, доктор , политик От два стола,че на земята
283
1
 
3
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
Баце Баце,голема работа си,туй умното си е умно,е малко празни приказки ама хайде простено ти, та ти си Баце,между другото Избирател е малко по орентиран от теб,ама ти си Баце.
282
2
 
19
 
! Отговори
Манолов преди 4 години
Сега ли, бе, се сетихте за труповете?!?! Нали ти, преди 3 седмици рече, че НЕ вярваш в хининовите препарати за лечение от коронавируса, а сега се молите на Китай, Тайван и Индея за хлорохин и хидроксихлорохин, дето трябваше отще преди 15 дни да ги доставите от Европа под формата на Nivaquinе и Resochin, респективно, които се ползват като противомаларийни от десетилетия?!?! А, тикво самодоволна?!?!
281
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце :...Пиши по бързо де не ти се разбира нищо !Четеш ри сега ?
280
1
 
5
 
! Отговори
Тролъ преди 4 години
Баце пиши пиши
279
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Писна ми да го гледам този ***!
278
3
 
0
 
! Отговори
Баце преди 4 години
До Анонимен 287Баце, ти от друга планета ли си, що ми прави впечатление, че каза, че не "били като нас"? Аз се сещам за малко народи у Европа дето са по-като нас от теа (което е и причина да има толко ного от "нас" сред "тех"). По-близо са само сърбетата и макетата, *** и те са на нашия хал общо зето.
277
3
 
0
 
! Отговори
Баце преди 4 години
До Българин"Българите са повече от Бацетата! Няма какво да кажа Баце!Баце, аз по принцип избегвам да права генрализации за събеседниците, защо знам, че особено в БГ тва води до още по-големо радикализиране на мнениата, така че и тука нема да права изключение баце, но требва да ти кажа, че тоа отговор на това което те помолих беше едно от най-неадекватните неща къде моеше да ги направиш. Избегна да навлезеш в съшността на нещата а то там си личи кой е сериозен. За мен тва не е сериозно.
276
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито испанците, нито италианците са като нас.И като хигиена, И като ваксинация, и като хранителни порядки.Да се оправят, а ние да си гледаме наща паница.Аман вече с тая ия - колко били измрели някъде си.
275
5
 
0
 
! Отговори
Баце преди 4 години
До ДО 277 ИСПАНИЯБаце, само напълно лишен от сиво вещесво индивид си мисли, че тва е една голема конспирациа. От моа гледна точка са се опитваме да установиме кои от теа дето драскат тука драскат глупости шото немат инфо, не са си доучили и пр и теа, дето съзнателно се опитват да спамат и тролат за техни си цели. Досега има двама, дето са заподозрени във тва че са от вторите. От онеа дни имаше един друг дето се пишеше "избирател" и след като говорихме реагира малко по-адекватно, но ше видим ..
274
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Убиец.
273
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Или пък примерно новина за някоя авиокатастрофа. Авторът на статията е обикновен списвaч. Той не е нито авиоинженер, нито въобще инженер. Той често дори и журналист или филолог не е. Най-вероятно в най-честия случай е леличка останала без работа, която се е примолила на някой познат да и съдейства да я назначат на работа да превежда вече излезнали преди 2-3 дена новини. И влиза в една папка със снимки и намира снимка на самолет. И се започва... "Ама това не е Еърбъс А320! Това е Бойнг 787-10!"