Над 60 хил. вече търсят работа, средното обезщетение за безработица 650 лв.

По мярката 60/40 има искания за подпомагане за 12 хил. работници
Обновена: 8 апр 2020 12:42 | 8 апр 2020 12:36, Веселина Йорданова
133
Над 60 хил. вече търсят работа, средното обезщетение за безработица 650 лв.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

61 644 души са подали заявления като търсещи работа при извънредното положение. Това информира социалният министър Деница Сачева на брифинг в МС. В това число са и хора, които са се завърнали от чужбина.

650 лв. е средният размер на отпуснатите обезщетения за безработица, до момента те са над 15 хил.

Още по темата
Общо 32 041 души са подали заявление за парично обезщетени за безработица, а близо 10 хил. са намерили работа за въведеното извънредно положение до момента. Новите заети са в хранителни вериги, онлайн търговия, охрана, социални дейности.

Само за последните 10 дни са обработени над 103 хил. различни заявления в Бюрата по труда.

По мярката за подпомагане на бизнеса 60/40 до вчера има 873 искания за 12 455 работници и служители - предимно от малки фирми в хотелиерство, ресторантьорство, преработваща промишленост и др.

Сачева заяви, че натоварването в Бюрата по труда е извънредно и помоли за разбиране. Документи могат да бъдат подавани електронно, по пощата, да бъдат предварително попълнени, след като бъдат свалени от интернет, напомни тя.

Среднодневно колегите трябва да обслужват около 4 хил. души и се надявам да проявим разбиране към извънредното натоварване. Във всички областни градове ще бъдат изпратени полицаи, за да помогнат за реда при опашките в Бюрата по труда, информира министърът.

Работниците, които са в неплатен отпуск, могат да работят на втори трудов договор, като не се изисква разрешение от първия работодател. Всички, които се включат и работят в селското стопанство, могат да получават едновременно обезщетения и възнаграждения за труда си, информира Сачева. Не е нужно договорите да са еднодневни, а могат да бъдат сключвани за целия период.

Над 1500 тона храни - пакети, ще достигнат до нуждаещи се в цялата страна. По програмата Топъл обяд заявления се приемат до 21 април и би трябвало 20 хил. души в цялата страна да получат тази грижа. Досега 23 общини са подали заявления за финансиране.

Има 39 искания от общини за патронажна грижа за близо 7 хил. души.

Тя информира, че работещите на първа линия социални работници ще получат допълнителни пари, те са около 6100.  Няма отлив на служители от Бюрата по труда, има единични случаи за подаване на молби за напускане, нормално е хората да да са притеснени и уплашени, коментира тя.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Програмист, все пак се оказва че ако е съкращение, работодателят дължи пари на държавата, а ако е по взаимно съгласие не дължи нищо? Сериозно питам.
98
4
 
0
 
! Отговори
до 98 преди 4 години
Да. Накрая работодателят ще разбере. Но докато дойде тоя край, какво да правят хората, които имат нужда от заплата в този момент, не след няколко месеца или години?
97
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
89, работодателю, хайде обясни ми каква причина е имал работодателят на човека, който се оплака по-долу, да го изпрати на борсата по взаимно съгласие, вместо да му даде възможност да се възползва от правата си. Каква, освен пълна незаинтересованост и безхаберие. Пък и да му е подръка, нали, ако до месец-два нещата се оправят, и колкото по-закъсал, толкова по-добре.
96
5
 
15
 
! Отговори
до 97 преди 4 години
Ей такива същите роби, като тебе, се редят пред бюрата по труда. Неквалифицирани, страхливи. Съгласяваш се да те осигуряват на минимална, защото си знаеш възможностите- нула. Ти си една ***, като 80% от населението у нас, особено пък великите емигранти, които ги изгониха от ЕС при първата криза, защото са елементарно заменими от ВСЕКИ. Защо не изгониха квалифицирани служители?! Защото са ЦЕННИ и се намират трудно. Редки са. Драмите на утайките са ми безинтересни и несмислени.
95
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От тези 61000 колко души са изритани от ЕС неквалифицирани гастарбайтери, чиито труд е заменим от мислещо създание със спряло развитие в трети клас? То самото обезщетение от борсата само по себе си говори каква квалификация имат тия мизерници и на колко пари са се осигурявали. Цял живот заплатата в плик под масата, после ревем какво и що станало. Не ме интересувате, ама грам. Не стига, че аз ви издържам с четирицифрените си месечни данъци, ами не знам.
94
2
 
8
 
! Отговори
До 97 преди 4 години
Напротив, свободния човек затова е свободен, защото има право да избира. Не си роб, като му откажат всички да работят на заплата в плик, ще не ще, ще осигурява на реалната, иначе му фалира бизнеса.
93
0
 
10
 
! Отговори
до 97 преди 4 години
Грешно разсъждаваш. ВСЕКИ е в положение да направи този избор. Накрая работодателя като види че няма повече балъци ще прекрати тази политика, или ще затвори предприятието поради липса на работна ръка.Все питат "Проблем ли е да ви осигуряваме на по-ниска сума?".Днес не е проблем. Утре също няма да е.Ще стане проблем ако се разболея и от бюрото ми преведат 100 лв. Също ако остана безработен. Ще е проблем като напусна и ми платиш обезщетение 300 лв, нищо че съм взимал повече... Така че - режете
92
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав си програмисте, но не всеки е в положение да подбира и да отказва, а отсега нататък ще ставате още по-малко.
91
1
 
6
 
! Отговори
бай онзи преди 4 години
В частният сектор съм от 10 години - никой дори не ми е предлагал такива схеми. Явно като ви видят тъпите лица и веднага се опитват да ви приемат и вие го поемате ;)
90
0
 
14
 
! Отговори
Програмист преди 4 години
Като са безгръбначни и се съгласяват да работят при подобни условия (заплата в плик и ниско осигуряване) - сами са си виновни.Знаете ли на колко интервюта съм показвал среден пръст като ме подпитат дали ще се съглася да си получавам заплатата в пликче? "Не, благодаря" - казвам - "Предпочитам да е в чувал"И после си отивам, и не им стъпвам повече.
89
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 95 Бе аз ти говоря от началото на демокрацията, бе чиновнико- ха си поискал да те осигуряват на реалния доход, ха 90% от работодателите са ти били шута. Ти от Луната ли падаш, бе чиновнико? А, извинявай, ти си на държавна работа- там всичко е по закон! Наистина няма откъде да ги знаеш тия неща в частния сектор!
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всъщност тази криза показа колко изкуствени са работните места в големите градове.балонът,който се надуваше толкова години се спука.криза,която е създадена от хора за хора първо удря там където има струпване на население.географски детерминиран процес.затова този срив ще удари най-малко обезлюдените полупразни села и малки градове-причината липса на хора!толкова е просто и логично.в историята примери кокото щете на опустошени големи центрове...не само от пандемии,но и от природни катаклизми.
87
5
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До Анонимен 93Каква безизходица бе, едва от две седмици сме в извънредно положение и оревахте света. Това вашето не е безизходица, а малодушие. Ако масово започнете да държите да на това, което ви се полага, няма да ви правят на луди.
86
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чиновнико, че нали ако си отвориш устата пред работодателят ти да искаш да те осигурява на реалната заплата която получаваш, на 90 % от тия работодателчета ще ти покажат вратата и ще повкат следващи от оПАШКАТА , КОЙТО ЩЕ Е ГОТОВ И НА 610 ДА ГО ОСУРЯВАТ, НО ДА ГО ВЗЕМАТ НА РАБОТА? А ТОЙ ВЗИМА ИНАЧЕ 1200 ЛЕВА ЗА ТАЗИ РАБОТА. ЕЙ ТОВА Е- РЕКЕТИРА СЕ ОБИКНОВЕНИЯ НАРОД ОТ ТИЯ ЗАШОТО ХОРАТА СА В БЕЗИЗХОДИЦА И СА ГОТОВИ ДА ЗАРЕЖАТ ВИСОКИТЕ СИ ОСИГУРОВКИ , НО ДА СА НА РАБОТА.
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо статистиката при изчисляване на заплатите на депутатите и тази с обезщетенията се различава.Като трябва да си вдигат заплатите последната година не е имало случай да смятат, че средната за страната е под 1200 лева.Сега пък излиза, че масово са били под 700 даже.
84
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много народ плюе по работодателя си, ами вместо да Им работите хващайте и правете фирми, ставайте вие работодатели, тамън да покажете как се прави, лесно и просто. Може големи заплати да раздавате а за вас печалба минимлна. Аз си признавам, започнах бизнес защото не исках шеф на главата и защото се печели повече. Като не печеля не ми е изгодно съкращавам от разходите, работил ми някои 5г, и какво?? Работил взимал си заплатата. Тя които са найстина добри си ги пазя, ама най пищат тия неставащите
83
3
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До Анонимен 79Който се е осигурявал си получава обезщетенията. Естествено, според сумите, на които се е осигурявал. Парите в плик не влизат в сметката. Добре е сега хората да започнат да изискват от работодателите си да ги осигуряват на реална заплата.
82
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в провинцията няма увеличение на безработицата!!! ама то и население няма!
81
0
 
1
 
! Отговори
За 82 що бе преди 4 години
Ти от "ентелегенцията ' ли си или от мутрите .Вие ревахте за демокрация и после го превърнахте в мутренска д-ва всичко. АКЪЛ ОТ МУТРИ да получиш на село да ходиш.Оле мале тцтц
80
2
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Всички в ТКЗС-то като едно време. Цял ден с мотиката за 60 стотинки :)))))))))))))))))))) После искат пенсия 1000 лв. Как да стане?