Летен туристически сезон може въобще да няма

Какви са вариантите за действие в кризата?
20 апр 2020 09:45,
73

Ще претърпи ли пълен провал летният сезон или ще бъде спасен след вдигането на мерките срещу разпространението на коронавируса?
Още по темата

"Не е достатъчно само ние да махнем мерките. Има притеснения как тези, които предлагат туристически услуги, ще могат да работят в карантинна среда. Математическият модел на БАН дава 3 варианта. Във втория и третия, когато става въпрос, че пикът ще бъде през август и ще продължи през септември, означава, че за летен сезон няма да може да се говори", заяви доц. Румен Драганов от Института за анализи и прогнози в туризма.

В ефира на "България сутрин" той посочи, че Институтът работи по схемата "14-а седмица" - между 15 и 20 юни ще бъде седмицата, през която ще може да стартира летният сезон у нас.

"Трябва да имаме съвсем ясни политики с туристите- какъв филтър ще има за влизане в заведения, какво разделяне на пътеки ще има, по какъв начин ще става храненето....", подчерта доц. Драганов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му туризмът е готов да работи в пълния си капацитет, но ще се нагоди в зависимост от ситуацията. Ключово е кога ще има ваксина срещу коронавируса, отбеляза Румен Драганов.

Ще има ли летен туристически сезон? И Ангелкова не знае

Той коментира и масовото пътуване към Южното Черноморие в дните около Великден. Стотици автомобили със софийска регистрация пристигнаха в част от курортите ни.

"Обикновено около Великден имаме около 280 000 пътувания. Какъв е броят на тези, които са нощували в места за настаняване, може да каже Министерството на туризма. За нас в момента няма туристически пътувания. Всички са предоставили документ, че отиват на работа, това изключва туризма. Имам информация, че около 5340 места за наставяне в България работят", обясни доц. Драганов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не намерят ли ваксина, следващите 5 години сезон няма да има?Ако не вярвате питайте лабораторията в Ухан
43
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бургазлии и варненци са в паника имат заеми за връщане,а и цяла зима лежане на дивана доста допълнителни борчове са натрупали...имам приятели в бургас и са ужасени, казват,че вече нямат един лев в джоба си.нещата са страшни.
42
0
 
21
 
! Отговори
Еми преди 4 години
Ще има ,проф. Мутавчийски каза ,че пика ще е на Великден така че отсега нататък всичко ще бъде точно и заразата ще бъде сломена завинаги.
41
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И зимен туристически сезон няма да има.Гаранция... Никой няма да събере повече хората на едно място...
40
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а и не забравяйте все пак,че българия като лятна дестинация има най-краткия сезон поради географското си разположение...още повече,че има конкуренция в целия свят:гърция,турция,македония,черна гора,хърватско,италия,франция,испания,португалия,бразилия,карибските страни,малдиви,мавриций,сейшели,кения,танзания,дубай,виетнам,тайланд,австралия и т.н. и т.н...
39
3
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ВИРУСА РАЗВАЛИ ПЛАНОВЕТЕ НА НАРКОБОСОВЕТЕ ПО ЧЕРНОМОРИЕТО. НАГЪЛТАХА СЕ С МНОГО НАРКОТИЦИ И НЯМА ДА ИМА НА КОГО ДА ГИ ПРОДАВАТ. ПРЕДИ ДНИ ПРИСТИГНА И ДРУГАТА ПРАТКА ОТ ОАЕ ЗАМАСКИРАНА КАТО ФУРМИ. БОГАТСТВОТО ЩЕ НАМАЛЕЕ.
38
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ме разсмиват тъжно, като говорят това: - "след като отшуми епидемията", " след епидемията".... :)Епидемията едва ли ще отшуми скоро, говоря за години
37
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама че лъжи..то пика беше на велик ден,починали 40 с много други болести,това ли ..колко много професори
36
6
 
24
 
! Отговори
До 37 преди 4 години
Така е, лятото и морето тази година са утопия!Ако помислим логично и без емоции няма как да стане, това ще стане голям батак и заразяване!Пишете я нулева тази година, бегала!
35
1
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Благой Рагин скочи ли от 3-тия етаж, най-сетне ?!Трябва Митьо Очите да е министър на Туризма.Голям специалист е !
34
8
 
17
 
! Отговори
Бъдете реалисти преди 4 години
Оптимисти! Според мен лято и море въобще няма да има, погледнете реално, вирусът не изчезва а още повече обхваща райони!Тази изкуствена гадост е направена Даме изчезне!Ако беше природно щеше до сега да отшуми,но няма никаква светлина в тунела!Няма как да има сезон! Дори да отхлабят мерките и отидем на море, след няколко поредни дни висок брой заразени всичко ще приключи!
33
3
 
21
 
! Отговори
.... преди 4 години
Летен сезон, ама догодина! Как ще се ситуират хората по плажовете, как ще става изхранването в хотелите? Много неизвестни и опасности.
32
0
 
8
 
! Отговори
морски преди 4 години
32,собствениците на апартаменти не ги продават, щото никой не ще да купи некачествено построено, дето всяка година иска ремонт.Има хитри евреи, които искат да купят апартаменти с обзавеждането на безценица, но изключително трудно успяват.
31
4
 
12
 
! Отговори
Споко! преди 4 години
Някакъв сезон ще има,но цените на леглата и храната трябва бъдат с 30-50% по-ниски,а чадърите и шезлонгите задължително безплатни като бонус.Спази ли това възпитаното местно население ще има за насъщния и ако я кара по-скромно ще оцелее в задаващите се години на глад,смрад и мизерия.
30
2
 
12
 
! Отговори
Внимание !!! преди 4 години
Ковид19 е в отходните тръби на ВиК, оттам отива в морето !Много внимавайте да не прихванете заразата ...
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си починем от почивките.
28
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз не знам хората по морето какво чакат...миналата година сезонът беше изключително слаб и с всяка следваща става все по-кратък...има-няма два месеца и половина.голяма част от морските чеда цяла зима нищо не работят.10 месеца лежане на дивана за два месеца и половина висене на сергийката за потници и ***.икономиката по нашето черноморие тотално катастрофира.чуждите инвеститори се изнасят,а англичаните и руснаците панически се изнасят и продават на безценица.ден година храни отдавна не работи.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам, но в Джобс. бг всеки ден има актуални обяви за сезонни работници по Черноморието.
26
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туризма в България и по-точно бизнеса в него са максимално опорочени от високите цени и ниско качество на обслужване...Да бяха си сверили часовниците с Турция, поне... Изобщо няма да ми липсват...
25
0
 
10
 
! Отговори
citi преди 4 години
А добро утро !!