Летен туристически сезон може въобще да няма

Какви са вариантите за действие в кризата?
20 апр 2020 09:45,
73

Ще претърпи ли пълен провал летният сезон или ще бъде спасен след вдигането на мерките срещу разпространението на коронавируса?
Още по темата

"Не е достатъчно само ние да махнем мерките. Има притеснения как тези, които предлагат туристически услуги, ще могат да работят в карантинна среда. Математическият модел на БАН дава 3 варианта. Във втория и третия, когато става въпрос, че пикът ще бъде през август и ще продължи през септември, означава, че за летен сезон няма да може да се говори", заяви доц. Румен Драганов от Института за анализи и прогнози в туризма.

В ефира на "България сутрин" той посочи, че Институтът работи по схемата "14-а седмица" - между 15 и 20 юни ще бъде седмицата, през която ще може да стартира летният сезон у нас.

"Трябва да имаме съвсем ясни политики с туристите- какъв филтър ще има за влизане в заведения, какво разделяне на пътеки ще има, по какъв начин ще става храненето....", подчерта доц. Драганов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му туризмът е готов да работи в пълния си капацитет, но ще се нагоди в зависимост от ситуацията. Ключово е кога ще има ваксина срещу коронавируса, отбеляза Румен Драганов.

Ще има ли летен туристически сезон? И Ангелкова не знае

Той коментира и масовото пътуване към Южното Черноморие в дните около Великден. Стотици автомобили със софийска регистрация пристигнаха в част от курортите ни.

"Обикновено около Великден имаме около 280 000 пътувания. Какъв е броят на тези, които са нощували в места за настаняване, може да каже Министерството на туризма. За нас в момента няма туристически пътувания. Всички са предоставили документ, че отиват на работа, това изключва туризма. Имам информация, че около 5340 места за наставяне в България работят", обясни доц. Драганов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
3
 
! Отговори
Орфей преди 4 години
До СпартакМозъка ти е злато, пиленце! Предполагам ти липсва тошовото време?
23
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нито ваксина нито туризъм ще има тази година!
22
9
 
19
 
! Отговори
Спартак преди 4 години
Не ни трябва туристически сезон. Туристите ще донесат зараза. Бизнесът да се ориентира към обработване на земите и консервиране на продукцията. . Догодина нашите плодове и зеленчуци ще са злато в Европа.
21
2
 
17
 
! Отговори
Джипър преди 4 години
До НаблюдателС джип за 50 бона ще ме пуснат ли да плажувам?
20
8
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Тжва лято най-богатите ще си ходят с кеф на плаж без да ги притеснява никой. Ще си паркират където и както искат, а ограниченията ще са за олл инклузив туристите. Мотото на сезона ще бъде : Без шушляци и само с джипове за над 100 000 к на плажа.
19
0
 
17
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Важното е министерство на туризма да има, другото са пренебрежими подробности!
18
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От това, че годината ще е нулева за туризма на тебе няма да ти стане по-топло, село ...най-много в бюджета да няма пари да ти плащат социалната помощ за ненормален
17
1
 
7
 
! Отговори
До13 преди 4 години
И какво ще стане? Мутро-черноморието ще се пука по шевовете от туристи най вероятно? 2024-2025 може би!
16
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спорихме с една кoкошка oт Варна по този въпрос...Май ще позная, че тази година ще е нулева за всички от туризма..
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи хората ще дойдат от чужбина, ще стоят арестувани 14 дена и като им свърши ареста се прибират обратно ? А самолетни билети за лятото сега се купуват, за какво да купуват билет, ако не е ясно кога или въобще дали карантината ще падне ?
14
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички искаме да има Море ! но Всичко зависи от Всички нас ! - Дисциплина и Ред ! няма да е същото , но по-добре Нещо отколкото Нищо !
13
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъвто и вирус да има аз ще отида на плажа.
12
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само леко да напомня! Летен сезон няма да има в близките три-четири години!
11
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще има летен сезон.Нали разбирате какво ще стане ако хатилиерите спретнат един протест със всички служители.
10
0
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
Само Тръмп да не се засмее много на Китай... другото не бери грижа.поживьом - увидим...
9
15
 
9
 
! Отговори
тарикат преди 4 години
То и да нема официален турсезон, ние вече го открихме за годината. 3 дни мааме пържоли и празнуваме тук на морето и след малко се прибираме към столицата. Така че и след 2-3 месеца пак ще сме на морето и на плажа дори.
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какъв туристически сезон говорите при 14 дена карантина, бе другари ...
7
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не виждам друг вариант освен да съдите Китай. И тъй-като Китай няма да ви обърне никакво внимание, можете да искате държавата да съди Китай. И тъй-като и на България Китай ще се насмее, най-правилно е България да се включи в алианса от държави които се готвят да съдят Китай и да искат компенсации по-точно репарации за биологичната война.Израиль и США требуют от КНР триллионы долларов за COVID-19
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
chakai malko.bg
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Трябва да имаме съвсем ясни политики с туристите- какъв филтър ще има за влизане в заведения, какво разделяне на пътеки ще има, по какъв начин ще става храненето...."При такава схема собственикът сам ще затвори. Тези маргинали твърдяха, че маса за 6 човека, не може да се заема от четирима и искаха такса "стол". И ако не искали - умирали.Ето сега резонен повод да спрат да мъчат себе си и да тровят физически и психически клиентите си.Всичко се намества, всичко е по план!