Студент доброволец разказва за битката с коронавируса

Десетки хора стават доброволци в здравните заведения у нас
22 апр 2020 19:29, Ния Христова
10

Десетки доброволци взимат участие в битката с коронавируса в здравните заведения у нас. Студенти по медицина, както и хора от други професии, се притекоха в помощ на лекарите. Теодор Цанков е студент в Медицинския университет и слага бялата престилка преди да се е дипломирал. Намираме се във време, в което да си лекар се иска не само денонощен труд за малко пари, но и храброст. Тодор става доброволец в "Александровска" болница. 
 
"Отиваш рано сутрин или късно вечер на работа – зависи от това каква смяна си. Обличаш костюма, влизаш или в залата с колегите, които са на щат, или ще дезинфекцираш. И в двата случая трябва да носиш костюм. И в двата случая си 12 часа с костюм и не го сваляш", разказа Теодор Цанков пред Bulgaria ON AIR
 
Костюмът е тежък, но Теодор го слага, не защото така трябва, а защото иска. Той работи в отделенията с най-тежко засегнатите пациенти от COVID-19. 
 
"Няколко пациенти – около 15-ина - вече съм се сблъсквал с COVID-19. Имах пациентка, която беше с дихателна недостатъчност. Такава, която аз не бях виждал. Имам 7 години стаж в Спешна медицина – виждал съм много неща, но такъв тип дихателна недостатъчност не бях виждал. Тя се бореше буквално за всяка глътка въздух", сподели Теодор.
 
Теодор разказва, че наученото в университета и работата в Спешна помощ не могат да се сравнят с това, което е видял на практика - заплаха, която дебне от всеки коридор на болницата като на военния фронт. 
 
"Ние сме медиците, които няма да си дадем животите за хората, но ще направим всичко, за да помогнем на тях така, както войниците ще ни помогнат на нас ако сме във война. Аз имам чувството, че съм направен за това. Не ме е страх. Ако е писано, че ще се заразя и че ще ми се случи нещо – дали ще съм в отделението, или ще съм на улицата – то ще се случи", казва още Теодор.
 
Той вярва, че всичко ще се оправи и един ден ще си спомняме с усмивка за времето, което сме прекарали у дома, а той на работа. 
 
"Нямаме избор. Нямаме право да се оплакваме. Не е необходимо да го правим", смята Теодор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Престанете с фейк новините си!
9
1
 
5
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 3 години
Благодаря Теодор!
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и да се напъвате, както и сами виждате тези глупости вече няма и кой да ги коментира даже.
7
1
 
5
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Благодаря ти Теодоре!
6
2
 
2
 
! Отговори
Срам преди 3 години
Срам ме е да чета това, което пишете
5
5
 
1
 
! Отговори
redordead преди 3 години
то и твоя живот е безмислен, щото си една ходеща торба с фекалии, ама кво да те правим?
4
0
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 3 години
На запад сега също има десетки доброволци.Няма ли някога някой да напише една добра дума за България?Тука се начетох само на проклятия и псувни.
3
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напълно безсмислена статия............може би трябваше да се разплачем?!?!
2
4
 
5
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Така е, само да знаеш, че точно такива хора много бързо се разочароват от системата тук и бягат на запад, където такъв вид труд се цени и заплаща подобаващо.
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! Вижда се светлина в тунела щом има и такива хора.Не всичко е лошо в България.