Над 300 хил. са заразени с коронавирус у нас, сметна доц. Мангъров

При мерките в България може да чакаме още месеци
Обновена: 23 апр 2020 16:03 | 23 апр 2020 16:02, Веселина Йорданова
334
Над 300 хил. са заразени с коронавирус у нас, сметна доц. Мангъров
Снимка: БГНЕС

В България се установяват повече заразени, защото се правят повече изследвания. За момента може да се каже, че в нашата страна по най-скромни преценки има над 300 000 души, които вече са били заразени. Това каза доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозната болница в София, пред БНР.

По думите му в това, че се установяват хора, които в момента отделят вируса, няма нищо ново, досега не сме ги били установили.

Още по темата
За момента най-масовото изследване, което се прави в нашата страна, е на основата на интернет платформа, в която 16 лаборатории от цялата страна регистрират своите резултати, уточни доц. Атанас Мангъров.

"Които до момента са направили около 2 500 теста, от които са установени около 120 души, срещали се с коронавируса. Това за момента е най-достоверното серологично проучване, което се прави и продължава да се прави. Тази цифра - 300 хиляди души, се основава на данните от това проучване", обясни той.

Сегашните мерки забавят разпространението на коронавируса и при тези мерки може да чакаме още месеци, даже повече, като не е изключен втори пик на заболеваемостта, коментира специалистът, който беше част от разпуснатия Медицински съвет към правителството, който изготви експертен доклад с препоръки за борба с коронавируса.

"Много е възможно, защото в някои страни, които се бяха затворили много плътно, когато се отвориха, започна възобновяване на новите случаи", посочи той на въпрос за възможността да се получи втора вълна заради изкуственото задържане на разпространението на вируса.

Според него, за да стигнем до ниво, когато може да очакваме затихване на тази епидемия, хората, които са се срещали с вируса, трябва да станат над 70 на сто от населението на страната, което прави някъде около 4 милиона.

Доц. Атанас Мангъров подчерта, че не е необходимо да се изследва 70 на сто от населението и направи паралел с представителните извадки при социологическите проучвания по време на избори. "Да се намерят няколко представителни извадки, хората в тях да се изследват и да се установи колко голям процент от населението се е срещал с вируса", предложи той.

В над 90 на сто от случаите те ще прекарат заболяването безсимптомно, без да разберат. Много малка част от тях ще се разболеят истински. Децата не са в тази група, коментира Мангъров във връзка с възобновените имунизации и страховете на родители от безсимтомно протичане на коронавируса при децата.

По думите му смисълът на все по-масовите изследвания с PCR тестове е да се изолират хората, които се установяват като положителни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече са 17 лаборатории
245
0
 
7
 
! Отговори
Адс преди 4 години
Е така е, дори смъртността да е 0.5%, ако реално заразените за 300к, досега смъртните щеше да е над 1500. Особенно с тази здравна система трагична...
244
12
 
7
 
! Отговори
Адс преди 4 години
Не мисля, по скоро бройката е максимум 50-60 хиляди. 300 хиляди е доста голям процент от населението, болниците щяха да са доста по-пълни
243
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво,че е жив и здрав, бях започнал да се притеснявам за него :))))
242
3
 
2
 
! Отговори
БОЙКО преди 4 години
ДОКТОРЕ ЗАЩО?
241
0
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 4 години
229 извинете за 228 писах
240
2
 
3
 
! Отговори
да,да ама не преди 4 години
До 229 А кой носи отговорност?Отговарят и носят отговорност за действията си властимащите избрани от нас по съответния ред : народно събрание и министерски съвет!? Щабове, експерти и всякакви други медийно и немедийно изявявящи се, както и всички пишещи тук - не!
239
6
 
19
 
! Отговори
Tялото преди 4 години
Ние знаем 100% че вируса се разпространява експонентно. Също така знаем че в Швеция дневните случаи са стабилни от няколко седмици и няма експлозия.Беше ми интересно и проверих какво казаха техните специалисти."Пика е в началото и идва от слабите, старите и болните, които се заразяват и падат 1ви. След това все по-здрави хора срещат вируса и въпреки че случаите растат, болниците не се натоварват повече, а по-малко"Супер логично и смислено и епидемията им има крайна дата - края на май.
238
13
 
23
 
! Отговори
инфекциите се преди 4 години
причиняват от вируси,а д-р Мангъров е шеф на инфекциозно онтделение, т.е. напълно компетентен, за разлика от плешивия гарван на Съдния ден дето не го знам какъв капацитет е но със сигурност може да работи погребален агент.
237
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще можем ли да се включим за гуските бързи тестове, които са 94% сигурни?
236
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 249Нека математиците да не се бъркат области,от които не разбират! Повече от тях казват,че всичко в живота е математика,но реалностите напълно оборват това!
235
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зависи и от тестовете и откъде са. Последно на Китай беше върната пратка с 95% дефектни тестове, в Австрия бяха хванали 70% дефектни, безсимптомната от Харбин, която според самия Китай се върнала от САЩ и сега заразила целия град, е била тествана отрицателно 2 пъти.
234
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SpartanЩом има толкова заразени значи след 1 месец ще се излекуват и други няма повече да боледуват при минимални жертви. При услоиве че е затворена границата и София после за да не се внесе пак. Постепенно и София ще се изчисти след 2-3 месеца.
233
10
 
9
 
! Отговори
щом плешивия преди 4 години
хирург може да се прави на вирусолог,не виждам причина вирусолога да не прави коремни операции например.резултатите ще са сходни.
232
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доцента отново е неподготвен.1 от 400, при шофьорите в градски транспорт( т.е таргет група в гъсто населен град) дава на 7 мил 17500. Банско не е добър пример, щото ски курортите по скоро са масови огнища в опита до сега.По скоро съм склонен да приема, че математиците са по в час, и 2 от 7 е най реалната картина. Т.е около 3600 са реалните заразени. При стръмно нарастване, заради недисциплинирано поведение по Цветница и Великден може и отгоре, но няма начин да са в мащаби от 300 000
231
11
 
14
 
! Отговори
Spartan преди 4 години
До сараМного правилно, най-накрая някой го е разбрал. Никъде човека не е казал да излизаме да се заразяваме, а че е почти невъзможно да избегнем заразата, рано или късно. Човека се основава на своите зания и опит при вирусните заболявания.
230
6
 
12
 
! Отговори
Човек преди 4 години
Ще чакаме колкото е нужно, защото всеки човешки живот е безценен!
229
4
 
4
 
! Отговори
до 238 преди 4 години
трябва да си много ..., за да сравняваш този вирус със СПИН.
228
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо да минат групата на чалгарите и групата на мангърите през стадния имунитет. Ще гледаме какво ще стане. Ще пишем статистика - чалгари - толкоз, мангъри - толкоз. Дайте пример, чалгари и мангъри.
227
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предполагам че мангъра е вносител на тестове, затова толкова се пенляви.Защо нищо не каже, че с неговите тестове дето си прави изводите, бяха изкарали 200 положителни от бърза помощ, а след ПСР тестове се оказаха , че са само 13