Безработни лъжат, че отиват да се трудят, за да минат КПП

В офисите имало дезинфектанти, а служителите не ги ползвали
134
Безработни лъжат, че отиват да се трудят, за да минат КПП
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

41 безработни декларирали, че отиват на работа, за да минат през КПП.

Инспекцията по труда установи 14 лица, които наистина полагат труд от общо 55 регистрирани като безработни и декларирали "отиване на работа" като основание за преминаване през контролно-пропускателните пунктове, съобщават от Агенцията.

Още по темата
В два от случаите е обявено трудово правоотношение, в останалите е установено наличие на трудово правоотношение. Данните са от проверки, извършени в рамките на ден по списък, подаден от Агенцията по заетостта.

Проверени са 53 работодатели, за които лицата са декларирали, че работят. За резултатите е уведомена Агенцията по заетостта за предприемане на действия по компетентност.

За 37 работодатели са събрани данни, че нямат връзка с работниците, които декларират полагане на труд при тях. Данните ще бъдат предоставени на органите на МВР.

ИА ГИТ припомня, че при 33 проверки в рамките също на ден на данните от събрани на случаен принцип декларации за преминаване през КПП за влизане в София бяха установени 12 лица да полагат труд без сключен трудов договор от 55 преминали. При тези проверки е проверявано и изпълнението на Заповедта на министъра на труда и социалната политика за предприемане на мерки във връзка с епидемичната обстановка в страната.

Като цяло се констатира, че работодателите са осигурили дезинфектанти и предпазни средства, които обаче често не се използват от работниците и служителите.

Обменът на информацията между институциите с цел повишаване ефективността на контрола, както и проверките на базата на този обмен, продължават.

Предвид повишения риск в условията на криза да се използва недеклариран труд, проверките на данните в декларациите помагат да се идентифицират предприятия, в които е възможно да се установят случаи на работа без трудови договори, след като работници и служители без регистрирани в НАП такива са декларирали, че полагат труд при тях. За периода на извънредното положение са установени 160 случая на работа без трудови договори.

По отношение на предприемане на противоепидемични мерки са установени над 1500 нарушения. Основно те касаят неизвършени инструктажи и неактуализирана оценка на риска, по-рядко са случаите на неосигурени лични предпазни средства. Това нарушение е установявано предимно в началото, когато имаше недостиг на такива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е кой лъжат да не отиват на море??
85
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЩаба и министрите и те, дърво без корен ли сте. На акъла на журналисти ***, удобни въпроси, всяване на страх и вина във хората, откровено неверни твърдения. Такава омраза и злоба към народа, туй за мен ако са хора са без души и без сърца, да *** прощават но това е впечатлението, което остана във мен. Не им ли неудобно от семействата им.
84
1
 
4
 
! Отговори
Сержант преди 3 години
Те и здравните лъжат, но сега са на почит. Въпрос!!! Защо в София в болница постъпват само сериозните случаи, а в Сливен(примерно) всичко със симптоми в заразното? Борба за първа линия ли е(1000лв на месец), или изпълнние на заповед.
83
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен На внезапната обедна пресконференция направо се потресох до дъното на душата си. Журналистите вместо да са коректив на властта, те в колаборация каквато няма на света.Тези млади момичета и момчета журналистчетата яко надъхани срещу народа си. Те майки и бащи нямат ли, семейства нямат ли, баби и дядовци на село нямат ли, не са ли чели за селските дворчета и градинки, че искат плевене и копане. Бийте бе.Уважаемите домакини вижте си заглавието само като че ли за друг народ е написано.
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нравствена полиция кога?
81
1
 
18
 
! Отговори
аз преди 3 години
Има хора, които наистина работят без трудови договори. В строителството е масово, бригади се събират на роднинско-приятелски начала и хващат обекти.Не зная защо е толкова странно на много хора, това е препитание за доста голями групи хора.
80
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези 41, които са излъгали да ги пратят в Белене да чукат камъни!
79
1
 
4
 
! Отговори
'дезифенктантит преди 3 години
са ми изключително смешни. на тях пише 'антибактериално действие', а досега 200 пъти повториха, чевирусът не е жив организм, не е бактерия и не му действат антибиотици или антибактериални лекарства/препарати. та, за чий *** са тези 'дезинфектанти'? видях, че цените им са скочили 3-4 пъти, явно пак оправяме на наши хора закъсалите мутренски фирми.
78
2
 
22
 
! Отговори
разсъдете сами преди 3 години
каква опасност има от предаване или заразяване, ако отиваш в собствен имот да копаеш или садиш??? Само полицеиски глави под щапка могат да измислят подобна глупост и да създават хаос по пътищата. А какво ще се яде догодина, като нищо не сме засели Беее??? Предлагам всички на протеста на ПП Възраждане на 14.05 от 12.00 ч пред народното събрание и да изметем паплачта!!!
77
7
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
Ей, тези безработните, с камани да ги ... , малко ще им е! Бате бойко такива условия създаде за работа и живот-те ми се шляят по КПП-тата безработни!
76
0
 
14
 
! Отговори
БЦЖ преди 3 години
60 погинали на население 7 милиона е 0.00085714285% от населението.не ме е страх.
75
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу Мутрата!Оставка на шайката!
74
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербавата пpocтoтия е ненадмината!Милиционерщината и мутрящината е тяхната същност!
73
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
едно е сигурно, след катоотмине карантината, 20% от населението ще се води осъждано и престъпници, ако не и повече.
72
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога да очакваме да ни оковете в пранги?
71
1
 
24
 
! Отговори
123 преди 3 години
Мерките са напълно безсмислени. В това приятно време хората не могат да излезнат от града и да отидат сред природата. Там вируси няма и вие много добре го знаете. Вече не вярвам нито на телевизии нито на политици.
70
2
 
3
 
! Отговори
fory преди 3 години
Колко хубажо беше със...старите паспорти....месторабота,сем.положение,деца и още куп печати...гласувал,ял,орал , а тази Европа съвсем замяза на чип,чип,а!
69
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И то излезе че 99 процента от българите минават с фалшиви декларации през кпп-тата.
68
1
 
40
 
! Отговори
Един мислещ човек преди 3 години
Обяснете ми по пътя на коя логика ни е забранено да ходим в планината и на село, а не ни е забранено да пътуваме със самолет до Англия, да берем ягоди и да се върнем ?Селата ни са почти обезлюдени. На село има простор, чист въздух, слънце. Все смъртни врагове на вируса !В планината е същото.Заради тези КПП-та хората не могат да си засеят дворовете на село. Ще гладуват следващата зима.В същото време границите са отворени и от чужбина продължават да влизат заразени хора.Мерките са неадекватни
67
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От еднокнижен крадец какво друго да очакваш. Погребални агенти дрънкат глупости, милиционери пречат да пътуваме между градовете, същите дебнат да те глобят я за маска я за каквото дойде , това са им мерките против сезонния грип.А милиарди отиват за къщички по Барселона и къде ли не, островчета и т.н.А вие стойте в къщи с маски и плащайте .Ако бяхме народ нямаше да го допуснем.Протести трябват и бой с тояги и камъни иначе свобода няма да има.