Медици готови на протест заради разпределението на обещаните 1 000 лв.

В Центъра за спешна помощ в Бургас допълнителното възнаграждение са получили само 37 души
Обновена: 2 май 2020 14:22 | 2 май 2020 14:15, Елка Василева
177

Сред медиците у нас зрее напрежение заради разпределението на обещаните 1000 лв. за борба на първа линия с коронавируса. След края на извънредното положение се подготвят протестни действия с искане на оставката на здравния министър. В болница в морския град медицинският персонал - лекари и медицински сестри - са около 600 човека, едва 70-80 от тях са взели обещаните 1000 лв., предаде Bulgaria ON AIR.

От началото на пандемията Евелина Костадинова работи в Спешния център в Бургас на първа линия в борбата с коронавируса. Разбира, че тя и още 9 медицински сестри няма да получат обещаните от министъра 1000 лв.

"Влизала съм в изолатора, работила съм с хора, които са били под карантина, но съм страшно обидена от факта, че никой не ме повика да ми обясни причината в тази демократична държава, по която аз няма да ги взема тези пари", споделя медицинската сестра.

Методиката, по която се разпределят средствата на медиците на първа линия, предизвика гняв в част от тях. Според тях критериите са скандални.

Още по темата

"Пациенти с COVID трябва да има в болницата, за да ги получи персоналът тези средства , след това се оказа, че работещият с пациенти с COVID трябва да има поне 12 часа работено, това е унизително", каза председателят на синдиката на медицинските сестри Мария Николова.

В Спешната помощ в Бургас допълнително възнаграждение са получили едва 37 души.  "След анализ на всички повиквания сме определили списък на служителите, които отговарят на определените критерии и те са получили тези 1000 лв", разясни директорът на Центъра за спешна помощ в Бургас д-р Асен Кърджиев.

От Здравното министерство обясниха, че 1700 медици в 34 лечебни заведения, където се лекуват пациенти с COVID-19, ще получат допълнителни възнаграждения от 1000 лева за месец март. Общата заделена сума за целта е 2 600 000 лв. Останалите до 6 млн. лв. ще получат служителите в регионалните здравни инспекции, спешната помощ и националният център за заразни и паразитни болести. Медиците готвят протести.

"Сред извънредното положение да се обявят протестни действия с едно единствено условие - оставката на министъра защото на нас търпението ни се изчерпа", коментира Климентин Милчев от ЦСМП-Бургас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
4
 
26
 
! Отговори
младен преди 3 години
БОКО пак ви го наглузи!!! Изпуснахте момента да му извиете ръцете до счупване. Да си знаете за следващият път - всички се дигате и си заминавате. Да няма никой в болницата. като си получите парите по сметките едва тогава се връщате. Толкова ли па за 13 години лъгане не му свикнахте на номерата и още му вярвате на обещанията.
132
19
 
3
 
! Отговори
Брифинг преди 3 години
Ще ядосате бате, ще направи извънреден брифинг и ще ви го нататрузи здраво. Първо - как разбрахте, че полицаите на които е обещано по 650лв. им е платено вече и то авансово, защото тези пари 650лв са за месец април? Второ - всички лекари на първа линия са получили по 1000лв. за месец март. Ще вземат и по още 1000 за месец април.Да прави от мухата слон е национална черта за българите.
131
5
 
20
 
! Отговори
северозапад преди 3 години
До TintА знаеш ли дали са им осигурявали необходимите защитни средства.Във Видин са работели без такива сега изпращат болните във Враца та и там да пламне.За следващата пандемия няма да има медицински лица тези ще заминат за Германия .Ти ли ще влезеш в болницата да лекуваш.Нали царя обеща да има даде защо се дава избирателно.
130
3
 
25
 
! Отговори
Bluesky1 преди 3 години
Обещаното трябва да бъде платено на лекарите и медицинския персонал! А народа трябва да е солидарен с тях!
129
2
 
21
 
! Отговори
лъжливото овчарче преди 3 години
Хубава работа , ама герберска - "Татко каза , че ще ми купи колело , ама друг път"Нищо ново под слънцето - шайката краде и с г.з. си ,без да се стеснява , че е за сметка на здравето на хората !
128
1
 
17
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
АБЕ ЛУИ 14 КРАЛЯ СЛЪНЦЕ И ДОКТОРИТЕ ЛИ ЛАЗНА. 4УДО ТОЗИ ЛЪЖЕ И МАЖЕ ЗА ПОСЛЕДНО.
127
16
 
4
 
! Отговори
Tint преди 3 години
Солидарността вече означава 1000 лева ли? Наистина в сравнение с другите държави където къде къде положението е отчайващо (Италия, Испания, Китай) в болничните отделения е много тъжно, че има и такива медици търсещи незаслужени пари. Навярно навсякъде по света на медиците ще се дадат допълнителни възнаграждения, но няма да видим по световните медии как плашат с протести, понеже чистачката не взела толкова колкото лекаря прекарал часове до болен пациент.
126
1
 
7
 
! Отговори
до нощен пазач преди 3 години
Като не ти харесва, напусни
125
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз също си рискувам живота, работейки нощем !Искай повече пари тогава, кой те спира?
124
10
 
4
 
! Отговори
нощен пазач преди 3 години
Аз също си рискувам живота, работейки нощем !Като ми скочат двайсетина изгладнели крадци,дали няма да ме утепат веднага ?!
123
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Не ви ли е срамОпределено ме е срам! Но ме е срам от теб. И ми е жал пак за теб - защото от два месеца си в неплатен, за тоя що духа. И още по-зле - не се и опитваш да разбереш кой е отговорен за това. Не са виновни тези, които гърбят в момента! Те не са виновните!Без солидарност, без справедливост ще изчезнем не като българи, а като човеци!
122
1
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
трагедия....Фон дер Лайен каже:-"СЕДЕМ И ПОЛОВИНА МИЛИАРДА ще налеем за откриване на ваксина,и това е само началото"..(и тия са на "Първа линия")..Какво става в Туземната Територия?..-Баш Бабуина ("Б.Б.") обеща да фърли по 500 евро на некои по палмите..И настана боричкане,настана суматоха....А Бабуина виси на най-дебелия клон и се почесва доволно по корема...И съвсем скоро ще заспи сладък сън върху "Пухената възглавница",обещана му от баба ви Сталинка....."Ех живот,здравей,здравей!".
121
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие не разбрахте ли, че пари няма да видите? Хазната е празна. За това всичките условия за взимане на пари са такива, че минимално малко хора да се възползват от тях. Всичките приказки, че сме били на излишък и подобни рухнаха 5 дена след обяваване на извънредно положение и сега всички пари от ЕС ще отидат за запълване на дупките.
120
10
 
5
 
! Отговори
до 127 преди 3 години
Решението е много просто, хващаш, учиш и ставаш лекар и сега няма да ревеш, че си без работа, тамън за 1000 лева отгоре ще получиш
119
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 129"***" е крайно време да си научи правата и да си ги търси.
118
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей байганьовци дето ревете тука, въпросът не е толкова дали хиляда лева са много или малко, а принципен. Властта за пореден път се гаври, вероятно от пълна некомпетентност.
117
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** видя 5 лева повече и веднага скандал стана хахаха
116
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро,с такова отношение,няма да има нито кой да ви лекува,нито кой да ви образова.Злоба,завист,жлъч,никаква подкрепа,ако нямате лична изгода.Точно по нашенски.
115
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АЛООО,какви протести бе хора? Вършите си работата, получавате заплати!А тези които не можем да ходим на работа - нямаме никакви заплати, ние какво да прави?Я стига сте ревали,ами вървете да си гледате работата!!!
114
3
 
14
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 3 години
Още като ги обявиха тези 1000 на калпак за работа на т.нар. "първа линия" беше ясно, че това е бомба със закъснител. Ще се изпокара съсловието и то за едни мизерни 1000 лв. Ужас!Бойко, до къде ни докара бе...