Медици готови на протест заради разпределението на обещаните 1 000 лв.

В Центъра за спешна помощ в Бургас допълнителното възнаграждение са получили само 37 души
Обновена: 2 май 2020 14:22 | 2 май 2020 14:15, Елка Василева
177

Сред медиците у нас зрее напрежение заради разпределението на обещаните 1000 лв. за борба на първа линия с коронавируса. След края на извънредното положение се подготвят протестни действия с искане на оставката на здравния министър. В болница в морския град медицинският персонал - лекари и медицински сестри - са около 600 човека, едва 70-80 от тях са взели обещаните 1000 лв., предаде Bulgaria ON AIR.

От началото на пандемията Евелина Костадинова работи в Спешния център в Бургас на първа линия в борбата с коронавируса. Разбира, че тя и още 9 медицински сестри няма да получат обещаните от министъра 1000 лв.

"Влизала съм в изолатора, работила съм с хора, които са били под карантина, но съм страшно обидена от факта, че никой не ме повика да ми обясни причината в тази демократична държава, по която аз няма да ги взема тези пари", споделя медицинската сестра.

Методиката, по която се разпределят средствата на медиците на първа линия, предизвика гняв в част от тях. Според тях критериите са скандални.

Още по темата

"Пациенти с COVID трябва да има в болницата, за да ги получи персоналът тези средства , след това се оказа, че работещият с пациенти с COVID трябва да има поне 12 часа работено, това е унизително", каза председателят на синдиката на медицинските сестри Мария Николова.

В Спешната помощ в Бургас допълнително възнаграждение са получили едва 37 души.  "След анализ на всички повиквания сме определили списък на служителите, които отговарят на определените критерии и те са получили тези 1000 лв", разясни директорът на Центъра за спешна помощ в Бургас д-р Асен Кърджиев.

От Здравното министерство обясниха, че 1700 медици в 34 лечебни заведения, където се лекуват пациенти с COVID-19, ще получат допълнителни възнаграждения от 1000 лева за месец март. Общата заделена сума за целта е 2 600 000 лв. Останалите до 6 млн. лв. ще получат служителите в регионалните здравни инспекции, спешната помощ и националният център за заразни и паразитни болести. Медиците готвят протести.

"Сред извънредното положение да се обявят протестни действия с едно единствено условие - оставката на министъра защото на нас търпението ни се изчерпа", коментира Климентин Милчев от ЦСМП-Бургас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факт е ,че умират хора и то не 80 г а хора които могат още дълго да поживеят Как пък не успяха да излекуват и тези с артериална хипертония а бяха в статистиката с придружаващи заболявания Не знам дали трябва да пляскам и след смърта на младата лекарка Жалко,,,,,,
112
4
 
6
 
! Отговори
лекар преди 3 години
До 122, ела да ти го подам, че и ти да се наядеш
111
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като са "алчници", следващия път *** направо при Бойко, или Ананиев, да си те лекуват те.
110
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ниса наядоxa и тез алчници...
109
9
 
6
 
! Отговори
до105 преди 3 години
Как би реагирал,ако не дай си боже се разболееш и получиш същото отношение,каквото демонстрираш към медици и персонал.От написаното е видно,че мразиш света,затова не очаквай той да те обича.Приятен ден!
108
1
 
20
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
За какво не ни излъгаха в България ?!За демокрация, за европейски капитализъм, за социална държава за българите и др. и др.От ден на ден, още по-лошо става !Прогледнете, макар, че нищо не можете да промените !!
107
1
 
14
 
! Отговори
До 116ти преди 3 години
Прав си брат На изборите ще му гледаме сеира на Боко Ще има да говори несвързано като на брифинга онази вечер..
106
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И от какво да ги е срам? Аз ти казвам, че ако свършиш опрделена работа, ще ти дам Х лева.Ти я свършваш.Идваш при мен, аз ти казвам: "еййй, ама си алчен, комшията ти два месеца е без работа" :)
105
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
""Медици готови на протест заради разпределението на обещаните 1 000 лв."".......... абе, не разбрахте ли, че па'ри нема. Действайте!
104
9
 
8
 
! Отговори
до105 преди 3 години
Май си останал без работа,та си решил да плюеш по учителката!Тя се е пенсионирала,а ти ще висиш по форумите и ще хвърляш кал дори върху тези,които залагат живота си.Вземи си хапчетата!
103
15
 
7
 
! Отговори
Не ви ли е срам преди 3 години
Хората са в неплатена отпуска втори месец .А на вас все не ви стигат.
102
4
 
2
 
! Отговори
Отново браво преди 3 години
А вие се биете за 1000лв. (Допълнително)И недоволствате ...
101
1
 
12
 
! Отговори
Браво бе преди 3 години
Ние сме в неплатена отпуска и Боко ни вика Няма страшно държавата се грижи за вас Вземете си кредит !?Всичко се връща Идват избори !
100
0
 
3
 
! Отговори
хммм преди 3 години
До Анонимен 107 защо се юркаш Тук не сме на изпити Нали разбираш написаното ???????
99
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравната каса се източва яко, но някак никой не говори за това.А ако се спрат течовете там, ще има кинти за доста неща.
98
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не заслужават вземат достатъчно като отидеш на преглед в частна клиника ощр от вратата ти казва че прегледа се плаща без да те попита защо си там
97
10
 
3
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 3 години
Това ми напомня за учителя Теодосий, за съжаление той е извънсистемен преподавател, но ако учителите в България бяха като него, сега образованието ни щеше да е на друго ниво.При доста лекари е същото нещо, и по край корона вируса забравиха за ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА.За съжаление това е вкоренено в нашата народопсихология, да гледаме се в чуждата паница на кой дали и т.н. Българина мрази случайно да не го преметнат него, и всичко важи за всички, само когато не се отнася за него обаче. :)
96
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От това правителство всички получихме само психоза, глоби, милиционерщина, неадекватни решения, съсипия на икономиката и никаква помощ за онези които се нуждаят от такава. Та, нормално е сега да се опитват и да не платят. Държавата се ръководи в стила на мутренска банда в която всеки трябва да е прецакан без "Capo di tutti capi" в лицето на Бойко Борисов и неговият конселиери - Пеевски!
95
8
 
12
 
! Отговори
Даскал преди 3 години
Ей кьорав Гaнь0. Уж учителка, но неграмотна и тръгнала да поучава. Едно изречение не е написала вярно. То съкращения, то неправилна постройка на изреченията. Грамотността и е на НУЛА, също като вашата. Хайде сега бегом към стадото и да си лаете колко онеправдани били санитарките, че не взели на момента 1000лв.
94
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както е тръгнало, ти и Киро Брейка до няколко години ще трябва тоалетната чиния да ви и лекува, щото лекари няма да има. Или ще са на безумни цени.