Румен Радев: Армията е символ на държавността и доблестта!

Президентът с реч за Деня на българската армия
Обновена: 6 май 2020 10:31 | 6 май 2020 10:25, Александър Попов
279
Румен Радев: Армията е символ на държавността и доблестта!
Снимка: БГНЕС

"Отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия. С единството на меч, дух и слово България устояваше в бурите и се възраждаше неведнъж през своята многовековна история. В най-тежки времена българският войник винаги е бил последната и самоотвержена преграда в защита на Отечеството", заяви в словото си по случай 6 май президентът Румен Радев.

Той подчерта, че Българската армия посвети поколения в родолюбие и всеотдайност и се утвърди като символ на държавност и доблест.

"Преминала през безчет изпитания, извоювала бляскави победи, изградила легендарни пълководци, Българската армия посвети поколения в родолюбие и всеотдайност и се утвърди като символ на държавност и доблест.
 
Живеем във все по-неспокоен свят, в който сигурността и суверенитетът ще чертаят бъдещето на нацията. След десетилетия на експерименти, съкращения и недоимък, Българската армия пое по дългоочаквания път на модернизация. По този път обаче няма място за угодни  сделки и сметки за политическо оцеляване. Придобиването на съвременно въоръжение е крайно необходимо, но то трябва да става при рационални и ясни критерии и процедури и единен подход към видовете Въоръжени сили. Затова решенията за националната ни сигурност не бива да се оставят единствено в ръцете на политиците. Модернизацията е скъп, сложен и всеобхватен процес, но в същината му стои преди всичко човекът – неговата професионална подготовка, кариерно развитие и социален статус. Съвременните отбранителни способности са немислими без войниците, сержантите и офицерите, носещи завета за обединена, силна и благоденстваща България.
 
Уважаеми военнослужещи,
 
Благодаря ви, че независимо от предизвикателствата, продължавате да отстоявате каузата България с професионализъм и всеотдайност. Нека Свети Георги Победоносец ви закриля и вдъхва сила на духа и на вашата десница.
 
Драги ветерани и воини от запаса и резерва,
 
Приемете моята благодарност за достойната ви служба в редовете на Българската армия. Вашето себеотрицание и предаността към родината нека бъдат пример и за следващите поколения.
 
Днешният празник е тържество на единството на народ и армия. Вековната ни история е доказала, че когато тази спойка е силна, силна е и страната ни.
 
Този 6 май е различен. Днес няма да има парад и гражданите няма да видят своята армия на площада и в небето. Но нашите военнослужещи  и днес са на бойния си пост и ще демонстрират своите умения. Нека бъдат уверени, че нашата признателност към тяхната рискована дейност и високоотговорната мисия е искрена и непреходна. Нека не забравяме, че 6 май е и празник на храбростта, която всеки българин носи дълбоко в сърцето си като скъп завет от горди и непокорни предци. Нека не забравяме, че сме в дълг пред онези, които влизаха безстрашно в бой за България и загиваха с едничката утеха, че отдават живота си за свободата и достойното бъдеще на своя народ. Уважението към героите изисква не само почит към тяхната памет, а следване на завещания морален пример в нашето ежедневие.
 
Успешно поколение и достоен живот не се постигат с насаждане на страх и примирение. Силна и модерна държава не се гради с апатия, а със смелост и дръзновение. Затова нека днес почетем всекидневната храброст на достойния българин – този, който изрича истината, който е непримирим към несправедливостта и произвола.
 
Скъпи млади българи,
 
На днешния празник се обръщам към вас, защото вие сте призваните да направите решителни крачки и да сбъднете идеала за достойна и модерна България. Вие ще трябва да побеждавате там, където днес не успяваме. Каквито и препятствия да срещнете, бъдете дръзки и не се предавайте. Помнете, че във вашите вени тече кръвта на поколения храбри българи. Не забравяйте, че бъдещето принадлежи на смелите, а не на уплашените.
 
Скъпи сънародници,
 
Поздравявам ви със светлия християнски празник и ви желая здраве, мир и благополучие. Нека всяко изпитание, през което преминаваме заедно, ни прави по-човечни, по-силни и по-сплотени. Бъдещето на България зависи от нашата мъдрост, но и от нашата дързост и задружни усилия".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Николай Марков днес произнесе най-прочуствените думи.Личеше,че страда истински за състоянието на българското общество и липсата на държава.И като гледам политическите шутове-тръпки ме побиват
153
10
 
20
 
! Отговори
Селският п преди 4 години
Това е безличният и токсичен президент, когото сме имали, жалко за него, че използва всеки момент да злобее и руши. Нито дума позитивизъм и нищо креативно. Само злоба и критики.Хубавото, че няма да бъде запомнен след края на мандата му.
152
3
 
16
 
! Отговори
Пожелавам преди 4 години
На военните да са живи и здрави по случай празника 6.май.Бъдете винаги готови.
151
28
 
8
 
! Отговори
чичо преди 4 години
Браво Генерале!С вас сме!А на герберастките *** да го д...т!Очаквайте скоро Боко да дава отчет за газопровода!Тоя път няма измъкване!
150
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Желая на всички военнослужешщи да са здрави и изпълнени с любов към Родината.
149
2
 
15
 
! Отговори
Полковник преди 4 години
Днес не е време за обиди. Честит празник на всички военнослужещи, действащи и от резерва и запаса,на цивилните служители в БА! А на именниците желая здраве и благоденствие!
148
19
 
8
 
! Отговори
Умен президент преди 4 години
А Толупите не разбират думите му.Така е като не са ходили в казарма.Никой от парламента вече не може и едно коремно на лоста да направи охранени яко.Да е жив и здрав ПРЕЗИДЕНТА
147
11
 
24
 
! Отговори
Руми е много ядосан преди 4 години
Клепоухият Руми Грипенов Радев е много ядосан, защото загуби комисионните, които му бяха обещали за Грипен.
146
35
 
18
 
! Отговори
- преди 4 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ГЕНЕРАЛЕ!Един достоен мъж! Един истински водач! Един отговорен, разумен и далномиден държавник! Един смел борец против корупцията, против разложението в изпълнителната държавна власт! Един патриот и достоен син на народа! И единствен!Шапки долу пред генерала летец Президент на моята държава, с който се гордея!
145
12
 
12
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Армията ни е символ на хрантутниците и търтеите не случайно чевермето им е министър, умират си за скара бира лоените шопари, получават по една фуражка пари клатикурците и все нещо не са доволни, кашици ***. Смрад. До кога ще храним едни окупатори, наемници и главорези, служители на чужди разузнавания и интереси. Подпалвачи на войни и на най черните кървави дела. Това не са хора, а зверове!!!
144
19
 
29
 
! Отговори
Учен от най-БАН преди 4 години
Световния шампион по изтискване на думи:: Радев
143
21
 
45
 
! Отговори
Статистик преди 4 години
Радев:- доведе ВВС до разруха- излъга, че е независим- руши българската държавност, чрез перманентна конфронтация с всички институции- редовно призовава за размирици и неподчинение- унижава България, чрез непрекъснатото й черногледо представяне- подкопава доверието на ЕС и НАТО към България като лоялен член- открито защитава интересите на Кремъл чрез игнориране на кремълския шпионаж в България
142
14
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Царят на толупите се събуди .
141
43
 
25
 
! Отговори
Браво г-н Президент преди 4 години
С вас сме и подкрепяме достойния боен пилот, отличника от американска военна академия, образования лидер владеещ три чужди езика.Герберските *** пишещи тук не променят нашето дълбоко уважение към първия достоен президент в демократичната ни история!
140
25
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев, кръгом марш !
139
21
 
43
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Аман от неговите речи и паради.Този човек от друго разбира ли?
138
17
 
39
 
! Отговори
ккк преди 4 години
Тоя бил жив !По случай празника ще даде едно слово днес,после пак ше се покрие за седмици.Тоя ли ще ни СПАСЯВА ???
137
18
 
5
 
! Отговори
тя преди 4 години
Така е Г-н Президент, но имаме ли такава ?!
136
22
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радеееев! Борисов всеки ден е сред хората и мисли за държавата! Ти само пречиш с глупостите си, пъзльо!
135
13
 
42
 
! Отговори
krajmorie преди 4 години
Мрънкало. Безмислено при това.