100 държавни бензиностанции ще предлагат горива с минимална надценка

Горанов: Пазарът ще реши, целим да има конкуренция
Обновена: 18 май 2020 20:43 | 18 май 2020 17:51, Веселина Йорданова
369
100 държавни бензиностанции ще предлагат горива с минимална надценка
Снимка: БГНЕС, архив

Увеличаване на възможността за конкуренция на пазара на горива цели държавата чрез създаване на Държавната петролна компания. Първоначалната идея е за създаване на 100 обекта.

Темата за бензиностанциите е вторична тема, тя е по-интересна за обикновените граждани, каза финансовият министър Владислав Горанов на брифинг след извънредното заседание на МС по темата.

Още по темата
По думите му те ще бъдат ситуирани в по-големите градове, първокласни пътища и магистрали, но и места, където големите вериги не искат да изграждат обекти.

Според него най-късно до пролетта на следващата година може да има такива обекти.

Горанов уточни, че държавата не твърди, че има нещо нередно при разликите в цените, а че може с пазарни инструменти да се покаже действителната цена, при която с минимални надценки да бъдат продавани горива у нас.

Упрекът, че това е непазарно действие, може да намери отговора - пазарът ще реши, отсече министърът.

Компанията ще получи всички дейности на резерва, свързани с нефт и нефтопродукти, така също и запасите, които се формират. Компанията ще получи и контрола върху спазването от страна на частните субекти на ангажимента да формират резерви от такива продукти.

Министърът обяви, че 91% от всички данъчни складове са собственост на само 6 оператора, като един от тях притежава над 78%.

Ограниченията пред това всеки да внася горива в режим отложено плащане на акциз провокира в нас идеята съхраняване на държавните резерви да бъде прехвърлено като отговорност на Държавна петролна компания, каза Горанов.

По думите му от години темата с цената на горивата на дребно е била предизвикателство пред нашето общество.

Ще се търси собствено финансиране за изграждането на бензиностанции, а не чрез бюджета, обясни икономическият министър Емил Караниколов. Той уточни обаче, че първо законът трябва да бъде приет.

Финансовият министър допълни, че броят на данъчните складове, които ще бъдат изградени, ще зависи от това каква е необходимостта.

Горанов започна брифинга, като сам поиска да изясни темата с отношенията на правителството с бизнесмена Васил Божков, който е обвиняем и е в момента в ОАЕ.

Според министъра позицията на Божков цели дискредитиране на представители на правителството, в това число на министър-председателя.

По думите му държавата не се занимава с изземване на бизнеси или толериране на един за сметка на друг.

Горанов посочи, че се е виждал с Васил Божков, както и с други бизнесмени, за да се коментират възможности за подобряване на бизнес средата у нас.

Споменатата днес от бизнесмена Васил Божков бележка, "каквато и стойност да има този лист хартия", не е коментирана по никакъв начин с представители на правителството и не са предизвикали никакви действия от страна на държавата, каза Горанов.

Да накараш пет човека от ДКХ да работят в съглашение никак не лесно, и който и от двамата да има претенции да контролира комисията, мисля, че си е надскочил възможностите, посочи още финансовият министър, коментирайки "паметна бележка", разпространена от Васил Божков днес, според която Божков и бизнесменът Кирил Домусчиев се разбират в средата на миналата година Божков да дава по 20 млн. лева годишно за реклама. В бележката има точка за "пълен съпорт в ДКХ" (Държавна комисия по хазарта).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
291
4
 
17
 
! Отговори
dfgh преди 3 години
Кацнаха на Мангъровия, че сега и ще одържавят бензиностанциите....Нали комунизма беше лош, бре...
290
4
 
21
 
! Отговори
Киро преди 3 години
Пак изобретяват колелото.Държавата трябва да се грижи за физическото, икономическо и социално благополучие на народа.С държавни бензиностанции се хвърлят милиони в "наши фирми и хора". Също като така нареченото "саниране" - лепене на стиропор по панелки. Два милиарда за "наши хора и фирми". Пет милиона останахме, с уникална природа и географско положение. За няколко години може да минем по стандарт на живот половин Европа. Да, ама не. Нула шанс с такива държавници.
289
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всичката мара втасала, че и нови бензиностанции ще строи и то във времена, в които потреблението на петрол е на световно ниско ниво... ум да ти зайде... сто про далаверка за чорбаджиите, иначе Горанката нямаше запъхтян да обяснява колко било добро. тия когато и да идат в панделата все ще е късно!!!
288
3
 
25
 
! Отговори
Тъп преди 3 години
Нали до сега държавата беше лош стопанин. Готви се нова далавера
287
1
 
12
 
! Отговори
Handel преди 3 години
С по-малка надценка и с повече вода. Какви ли не измишльотини се июмислят, само и само Лукойл да шродължи да има големи свръхпечалби и малки данъци.
286
1
 
8
 
! Отговори
Коментатор преди 3 години
Не знам дали някой вече го е предложил, ама що не направо една рафинерия. И без това Плама стои неработеща един милиард, милиард и половина таман ще оправят работата. И след 5 години бензин по триесе стинки.
285
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българин.......През далечните години в армията на НРБ през социализма.В едно знаме сме се клели с теб.Амаааа сме различни да знаеш!Л........Така е, в едно знаме сме се клели, но по различен начин. Аз съм се клел за БГ, някои се кълняха за СССР и Варшавски договор. Преди 89-та на 2 пъти искаха от комсомола да ме изключват, теб едва ли, другарю. В казармата и арести имах, но пък ти звучиш точно като хората, които бяха добре с политическите еничари. Дано децата никога не разберат какво беше т
284
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не пишете за поредният "успех" на правораздавателната ни ситема. Кантонерът с 2.6 промила, който забрави да спусне бариерата на прелеза на пътя за Асеновград и влак помете кола с трима човека се отърва с условна присъда. Всичко е пунта-мара
283
2
 
22
 
! Отговори
ГЕРБ-вече не! преди 3 години
Не му се е разминало гладко на Владко.Все по-подпухнал и с по-големи торбички под очите.Борисов вече не иска да се появяват заедно на обществени места - на конференцията бяха само Горанов и Караниколов - известни като министрите на Пеевски.Борисов всъщност отчаяно иска да се отърве от Горанов ,но го е прекалено страх от Пеевски.
282
2
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
до 298.Ти си имал много никове тук бре?-:) Както и да е.А това за ЗКПЧ то.Все едно да говориш на децата за военна музика?! Нямат си и дея за какво говориш. С нашето ЗКПЧ в казармата бяхме на ти.Много точен беше.-:)Виж имахме страх само от ВКР то.С чин капитан беше.Ама с едни лукави очичкииии.Претеглил те е без да се замисли само да те погледне!Данев се казваше.През далечните години в армията на НРБ през социализма.В едно знаме сме се клели с теб.Амаааа сме различни да знаеш!Лека !И хапчетата!-:)
281
0
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
При шефа на...държавна бензиностанция влиза мъж и пита:-Трябват ли ви работници.-Не,целия щат е...запълнен.-Сериозно?-Сериозно.-Ами нека тогава някой да дойде да ми...напълни резервоара.
280
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинКсзвам ти веднага, това е противоестествен, изввратен строй, противоприроден дори. Защо го мразя ли, защото нашите бяха част от него, израстнах в семейство в добра нисша номеклатурна позиция. Познавам отвътре нещата. Истината е, че бих живял по - добре при онзи строй. НО, не искам и няма да допусна децата ми да живеят в такъв. Равенство е различно от равнопоставеност, социализъма е за схотове, не за хора, за ***, който вярва, че това, да му е пълно коремчето е по-важно от свобо
279
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДрОгаре като закрият и последния ви спонсор златеФ........минавате на квас.
278
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ТИ кое правителство и коя държава предпочиташ ?!Чехия не е зле. Идеални пътища, добри бензиностанции, качествено гориво...Не, че чешката държава има бензиностанции, поне не знам да има, ама бих им имал доста повече доверие, отколкото на нашите смотани и крадливи калинки. С оглед това как крадат, кой знае колко вода ще има в държавното гориво.
277
7
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
до "Също БГ"!-:) Знаеш ли?Трябва да съм толкова *** до полуда.Та да правя хиляди безсмислени и едни и същи "упражнения" с години!-:) Да гласувам за някого,Само и само Да не е друг! Аз гласувам веднъж И излъже ли Не повтарям! Стана ми ясно че мразиш социализма! Няма лошо! А да те попитам защо? Известно ми е че мразещите ги след 1989 г.Са били ЛИЧНО НАСТЪПЕНИ ОТ ТЯХ! За нормалния човек социализма не му пречеше! Та теб как точно и защо те " настъпиха"?! -:)И дане си беше казвал годините барем! -:)
276
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Достоен член на 80 % и *** е новото ментеSata NATO.вансеремос.
275
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоя е за затвора, какви бензиностанции, какви 5 лева!!! начело с Лойко трябва да са пред съда строени и национализирани офшорните им сметки, пълни с милиарди левове крадени с години наред и движимо и недвижимо имущество на подставени лица и обръчи от фирми. Лаура Кьовеши, къде си?!? не чакайте на Гешев, те си го избраха, за да им покрива далаверите и да гони конкурентите им в чужбина. БОЙКОт на Лойко! Ако искате да останат хора в страната!
274
1
 
3
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
До 279 Какви западни ценности изповядва Гешев или Танева, или Каракачанов, или Сидеров? Човек трябва да е мало умен, за да вярва в такова нещо. Та Гешев дори не може да се сдържа да говори против свободата на словото и разделението на властите. Човече, ти си десен ***. Ако не ти плащат да се правиш на шут, де... Имаше такава игра, но до вчера. Вече имаме Гешев, милиционерския син, вече имаме убийство на журналист, вече имаме *** и мародери.
273
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 5 март до 5 май съм заредил само веднъж пълен резервоар. Нямат място за складиране.
272
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
българин, още ли сънуваш пеко, дако, нано, пенчУ, тодар и станалите безплодни интелегенте?