100 държавни бензиностанции ще предлагат горива с минимална надценка

Горанов: Пазарът ще реши, целим да има конкуренция
Обновена: 18 май 2020 20:43 | 18 май 2020 17:51, Веселина Йорданова
369
100 държавни бензиностанции ще предлагат горива с минимална надценка
Снимка: БГНЕС, архив

Увеличаване на възможността за конкуренция на пазара на горива цели държавата чрез създаване на Държавната петролна компания. Първоначалната идея е за създаване на 100 обекта.

Темата за бензиностанциите е вторична тема, тя е по-интересна за обикновените граждани, каза финансовият министър Владислав Горанов на брифинг след извънредното заседание на МС по темата.

Още по темата
По думите му те ще бъдат ситуирани в по-големите градове, първокласни пътища и магистрали, но и места, където големите вериги не искат да изграждат обекти.

Според него най-късно до пролетта на следващата година може да има такива обекти.

Горанов уточни, че държавата не твърди, че има нещо нередно при разликите в цените, а че може с пазарни инструменти да се покаже действителната цена, при която с минимални надценки да бъдат продавани горива у нас.

Упрекът, че това е непазарно действие, може да намери отговора - пазарът ще реши, отсече министърът.

Компанията ще получи всички дейности на резерва, свързани с нефт и нефтопродукти, така също и запасите, които се формират. Компанията ще получи и контрола върху спазването от страна на частните субекти на ангажимента да формират резерви от такива продукти.

Министърът обяви, че 91% от всички данъчни складове са собственост на само 6 оператора, като един от тях притежава над 78%.

Ограниченията пред това всеки да внася горива в режим отложено плащане на акциз провокира в нас идеята съхраняване на държавните резерви да бъде прехвърлено като отговорност на Държавна петролна компания, каза Горанов.

По думите му от години темата с цената на горивата на дребно е била предизвикателство пред нашето общество.

Ще се търси собствено финансиране за изграждането на бензиностанции, а не чрез бюджета, обясни икономическият министър Емил Караниколов. Той уточни обаче, че първо законът трябва да бъде приет.

Финансовият министър допълни, че броят на данъчните складове, които ще бъдат изградени, ще зависи от това каква е необходимостта.

Горанов започна брифинга, като сам поиска да изясни темата с отношенията на правителството с бизнесмена Васил Божков, който е обвиняем и е в момента в ОАЕ.

Според министъра позицията на Божков цели дискредитиране на представители на правителството, в това число на министър-председателя.

По думите му държавата не се занимава с изземване на бизнеси или толериране на един за сметка на друг.

Горанов посочи, че се е виждал с Васил Божков, както и с други бизнесмени, за да се коментират възможности за подобряване на бизнес средата у нас.

Споменатата днес от бизнесмена Васил Божков бележка, "каквато и стойност да има този лист хартия", не е коментирана по никакъв начин с представители на правителството и не са предизвикали никакви действия от страна на държавата, каза Горанов.

Да накараш пет човека от ДКХ да работят в съглашение никак не лесно, и който и от двамата да има претенции да контролира комисията, мисля, че си е надскочил възможностите, посочи още финансовият министър, коментирайки "паметна бележка", разпространена от Васил Божков днес, според която Божков и бизнесменът Кирил Домусчиев се разбират в средата на миналата година Божков да дава по 20 млн. лева годишно за реклама. В бележката има точка за "пълен съпорт в ДКХ" (Държавна комисия по хазарта).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз винаги гласувам и ще гласувам за десни формации, със западна орентация. Дори да са оглавени от безмозъчни ......, поне ще се придържат към такива ценности------ГЕРБ не са със западна ориентация.ГЕРБ се опитват да поставят държавата под собствен контрол и да чакат момента, когато някой отвънка им плати повече, за да му я продадат. Борисов будалка западняците, последно с поръчката на самолети, за да се затварят очите за пълзящата му болшевизация.
270
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До също БГ ***.дофилия ,гей паради ,наркомания ,*** ,проституция ,корупция ,алкохолизъм са западни ценности . Да ги ползваш с радост !
269
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно какво не ви харесва?Кой дава идеята, кое правителство ще я изпълнява, в коя държава... Такива дребни нещица.-------Не ми харесва, че с подобна мало умна идея ГЕРБ се готви да профука още един милиард от моите данъци.
268
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както вече няма парен двигател, така и ДВГ отива в историята, за съжаление ние го дишахме още се тровим. Ако тия работи ще ги правят с наши пари, предпочитам да отидат за нещо по-перспективно.
267
2
 
3
 
! Отговори
също БГ преди 3 години
До българинНе съм млад, на около половин век съм. И да, знам, че не можеш да ми отговориш, въпросът ми е хипотетичен. Аз винаги гласувам и ще гласувам за десни формации, със западна орентация. Дори да са оглавени от безмозъчни ......, поне ще се придържат към такива ценности. А това, дай да ги менкаме безразборно, пък те, достойните ще се появят сами, заври го некъде. Отдавна се отказах да търся нов Стамболов, но не съм се отказал да противостоя на такива, търсещи нов Тодор Живков.
266
0
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
След почти 10-сет години на власт и безброй...далавери на Банкянските...кабинети,в края на...мандата загрижили се за...народа със 100 държавни бензиностанции.Умм да ти...зайде.
265
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
блезтяща идея на упръдлението на стръната!
264
5
 
1
 
! Отговори
Тесла преди 3 години
Хората минават на електрически коли а те бензиностанции ще строят?? Направете колонки за ел.коли вместо да харчите пари за глупости.
263
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквого и да дращите ,Ротшилд пак ще печели от Лукойл. Тулупа затова е назначен ,да печелят ,а за българите ,каквото остане от трапезата .
262
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпрос на държавна сигурност е да се елиминират олигарсите които боравят с газта и петрола, мисля че всеки ги знае и двамата, единия е приятел на Бойко.
261
4
 
1
 
! Отговори
българин преди 3 години
до 265 Убеден съм че млади хора ми кликате минусите! Няма проблем.Това не променя нещата и фактите! И още нещо. Позаови се в чичко гугъл.Там всичко пише! -:) Поне на него повярвай Не на мен! След 1989 гСлед промените и настъпване на "демокрацията" до днес." Политиците" на "демокрацията" При всеки свой метеж на упонентите си.Яхаха СТУДЕНТИТЕ! Точно младите хора! С тях започна свалянето на много правителства! И все " студентите"! Да започнем от Кошлуков!-:) Днес не силят много на вас! Четете!
260
5
 
4
 
! Отговори
иванчо преди 3 години
след жалките подобия на пътища и брутално долнокачествените горива ..... не смея да си представя какви ще са бензинджийниците ....
259
7
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
до 257 Хм.. Име ли очакваш да ти кажа? Щом ми пишеш "брат" Въпреки че не съм ти никакъв "брат"! Виждам ви как се "гушкате" при раздяла! -:)Значи нямаш собствено мнение за хората в политиката! Млад човек си! Върни се по време на Кметските избори,и ще видиш колко млади хора гласуваха За млади и бъдещи лидери! Явно Ти не си от тях! др Борисов ще падне скоро! Никой няма да го трае дълго,докато проходи с патерици или инфаркт да го покоси! Мина вейсетака.Така че. Всеки следващ ЩЕ Е ПО ПЕРЕСПЕКТИВЕН!-:
258
6
 
8
 
! Отговори
смях преди 3 години
А бе нали до сега ГЕРБ твърдяха че държавата била лош стопанин, и абсолютно всичко трябвало да се приватизира. Сега нещо пак се извъртяха на 180 градуса от основните си принципи, и по този начин доказват че досегашната им политика от 10 години насам е напълно погрешна.
257
1
 
0
 
! Отговори
За 260 преди 3 години
А ТИ кое правителство и коя държава предпочиташ ?!
256
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно какво не ви харесва?Кой дава идеята, кое правителство ще я изпълнява, в коя държава... Такива дребни нещица.
255
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
" Пепе"! Докато Европа се "откаже" от тези горива.Ще минат поне още 100 г. Схващаш ли? Алтернативно гориво на тези от природата . Които се извличат от ЯЕРНОТО ЗЛАТО! Есе още няма! Това за "електриките". Даже хората и като косачки за трева в градините си НЕ ПОЛЗВАТ ВСЕ ОЩЕ!!! -:) Та за какви след 10 или 15 г говориш недоумявам! Това децата бързо се навивате ей! -:) За това всеки говори и иска да зариби от "политическият елит"" Младото поколение"! -:))))))
254
2
 
1
 
! Отговори
Към ви е проблема?! преди 3 години
Минимална надценка значи ниска цена Точно какво не ви харесва?
253
0
 
2
 
! Отговори
ОК преди 3 години
До българин............Давахте властта в ръцете му години подред! Щото нямало "друг"?!Чел съм тези глуп..............Брат, кажи кой в момента е достоен да управлява БГ и ти се кълна, че за него ще гласувам, обещавам. Единственото ми изискване е да поддържа ЕС и НАТО.
252
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
до 252 Или с Американ Ойл! -:)