Детските градини отварят от 22 май, държавата апелира: Останете вкъщи!

Кметовете ще създадат организация и мерки
Обновена: 19 май 2020 16:06 | 19 май 2020 11:11, Веселина Йорданова
114
Детските градини отварят от 22 май, държавата апелира: Останете вкъщи!
Снимка: БГНЕС

Детските градини отварят от 22 май, но държавата апелира децата да си останат вкъщи.

Кметът и общинското ръководство ще имат последната дума по организацията за отварянето и вземането на мерки, обяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг в МС.

Още по темата
Медицинският контрол ще бъде сериозен, ще има непрекъснато медицинско наблюдение, каза Ананиев. С нормален живачен термометър ще се измерва температурата на децата в първия ден.

Родителите ще трябва да декларират, че са запознати с мерките, които се вземат в градините и да не пускат децата си на градина, ако са болни.

Просветният министър Красимир Вълчев апелира децата да останат вкъщи, ако има възможност. Не препоръчваме родителите да ги пускат на градина или ясла, особено, когато вкъщи има възрастни хора и за придвижването им се използва обществен транспорт, заяви той.

Здравните власти обявиха, че нямат притеснение за здравето на децата, а за персонала, който работи там, и евентуално да не пренесат заразата вкъщи.

Социалните помощи няма да бъдат обвързани с отварянето на градините. Няма да се изисква медицинска бележка за връщането на децата.

Очакванията са за 12-18 деца в група. Вълчев уточни, че засега няма притеснение, че ще липсва персонал в забавачките. Най-лошата хипотеза е полудневен образователен процес в детска градина, посочи той. Министърът апелира по-голяма част от времето да се прекарва навън.

Предвижда се дезинфекция на детските площадки и сградния фонд с най-добрите препарати, увери Кирил Ананиев.

Хронично болните деца също ще могат да се върнат на детска градина, но отговорността за преценка на това е на родителя, подчерта Вълчев. Той посочи, че родителите трябва да мерят температурата на децата си ежедневно и тя не трябва да надвишава 37.3 градуса.

Ще бъде създадена организация да няма струпване и контакт на родители и учители, обясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
държавата апелира, защото ги е страх хората да не свалят правителството :D
24
20
 
17
 
! Отговори
Некадърна Калинка преди 3 години
Значи детските градини отварят, но държавата апелира да си останеме в къщи. Т.е. детските градини отварят, учителките ще ходят там, ще отчитат дейност с 3 деца и ще си взимат заплатите за нищоправене, а работещите родители ще се чудят как да работят, кой да гледа децата и т.н. Не е ли време тези държавни чиновници наречени даскалки в детските да се пратят на пазара на труда...а като отворят детските да ги назначат наново. Те и без това са толкова кадърни, че и *** за зеле не става от тях.
23
17
 
17
 
! Отговори
Николина преди 3 години
Това е голяма глупост да отворят детските градини по никое време. Няма нужда да се рискува по този начин, не и след всичките мерки, лишения и ограничения, които търпяхме толкова време. Тоочно на края на Дунава ли трябва да се давим?
22
6
 
30
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Мутафчийски преди малко каза, че училищата не се отварят сега защото във Франция след като ги отворили имало заразени деца и затворени училища.Попитан каква е разликата между училищата и детските градини, Мутафчийски отговори че за детските градини още не били излезли данните във Франция. Осъзнавате ли поне за секунда какви хора ни управляват? Всички на площада!!!
21
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От миналата седмица работим няколко семейства от Гърция дистанционно. Луксозна вила на плажа. С децата сме, 2 седмици карантина (изтичат скоро). Ще стоим тук още месец. Има забавления за децата, веселба по цял ден. Като се върнем тук, отново ни чака 2 седмици карантина- всеки си отива по вилите и си работи от там. Никакви детски градини не ни вълнуват. Имаме си планове. Жалкото е, че има доста квалифицирани хора, които нямат възможност да работят дистанционно- лекари, например.
20
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лятото са сборни групи и децата са с 50 + % по малко, отделно сега има и страх заради вируса и който може пак няма да го пусне, отварят ги за 20-30 % като мен които няма кой да ги гледа защото сме само аз и жена ми и няма как повече да взимаме болнични и отпуск.
19
11
 
28
 
! Отговори
SS преди 3 години
Знаете ли защо казват даже и те казват ако може да си останат вкъщи.Защото даже и тези *** там разбират че на повечето родители им е писнало от собствените си деца и е най лесно да ги заметнат от сутрин до вечер някой друг да им ги гледа докато си пият кафенцето на спокойствие в някое молче.Иведнъж мамите станха страшни работарки.Вярно е че има и такива в безиходица и е необходимо но другите са повече.Ето тази плява трябваше да отсеят.Копие на трудов договор на родител и тогава в детската.
18
17
 
20
 
! Отговори
родител преди 3 години
Недейте да отваряте детските градини, много е рано и всички после ще плащаме цената за това. А и не е редно да има детски градини, а да няма училища. Училищата са много по-важни от градините, там децата учат, а не само да седят както се прави в градините. Освен това риска при училищата е много по-малък, децата са по-големи и могат да се пазят. Отворете първо училищата, а градините Септември.
17
5
 
27
 
! Отговори
Дани преди 3 години
От три месеца се зове да си останем вкъщи. То много хубаво, но трябва и да се яде все пак. Какво прави държавата за родителите, които чинно си плащат данъците и осигуровките на 100%, без да послъгват?? Ами нищо не правят. Нямаме право на никаква помощ и се оправяме по единично. От всичките 1000 мерки се оказа, че на плащащите нищо не им се полага, получаващите са все едни и същи. Е хубаво, но при липса на детски градини и на нас ни се налага да сме в неплатен отпуск по половин месец
16
21
 
14
 
! Отговори
Kiro преди 3 години
Не е сега времето, да отварят градините на есен. Сега е още много опастно, все пак не сме преборили заразата, а да натъпчеш по 20-30 деца в една стая цял ден си е направо престъпление. Да им дадат на децата лятото за почивка, и на есен, като стане Октомври да отварят градините, сега не е нужно да се рискува.Прочети още на: https://dnes.bg/obshtestvo/2020/05/19/direktorite-na-detski-gradini-ochakvat-iasen-reglament-za-rabota.450214
15
0
 
35
 
! Отговори
6 преди 3 години
А за хотелите има ли призив- не ги посещавайте:)))
14
0
 
31
 
! Отговори
подигравка преди 3 години
Пресконференцията която уж беше за детски градини засегна всичко друго, но не и съществените въпроси за детските градини. Подигравка!
13
3
 
29
 
! Отговори
учител преди 3 години
"Браво" , нищо не направихте.
12
5
 
26
 
! Отговори
смехория преди 3 години
Таз щаб е пълен с кретенчовци
11
3
 
30
 
! Отговори
Ядосан преди 3 години
Хем ги отварят хем ни казват не ги пускайте, а и декларация да подпишеш че ти искаш да пуснеш детето си. Бойко само едно ще ти кажа: МАХНИ СЕ!!!!!!!!!
10
9
 
32
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Ако е толкова страшно защо отворихте всичко за дни?!Кафенета ,ресторанти,фитнеси ,молове....Който го мързи да седи пред блока и да пуска детето си да играе с множество чужди деца (което с прави масово от седмици) ... Градинит ВИНАГИ са били вързани с работата на мама и тате ,а те от ДВА МЕСЕЦА И ПОЛИВиНА са принудени да пускат платен ,неплатен и прочее... Който може да си седи ,но да не дава наклон на останалите
9
1
 
17
 
! Отговори
аз преди 3 години
***! С никакви мерки...
8
4
 
36
 
! Отговори
Мама преди 3 години
"Просветният министър Красимир Вълчев апелира децата да останат вкъщи, ако има възможност. Не препоръчваме родителите да ги пускат на градина или ясла, заяви той." да, но аз плащам стотици на частната градина за това, че детето ми трети месец не ходи на градина, хиляди на година за това, че за поредна година нямало места в държавна градина и в добавка с моите данъци се издържат държавните да не ходят на работа. Хем да не ходят децата, хем да вземат заплати общинските служителки, чудна идея.
7
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не всеки има баба и дядо в града който живее да му гледат детето наготово, а никой няма работодател няма да търпи безкрайни отпуски и болнични ! То кой нормален би искал да си пусне детето иначе.
6
6
 
34
 
! Отговори
Дороти преди 3 години
Пълна некъдърност.......само и само за да угодят на Боко.Нали децата са виросоносители даже и без симптоми.Пълна пародия.Да мерили родителите температурата преди това.Ала бала