Детските градини отварят от 22 май, държавата апелира: Останете вкъщи!

Кметовете ще създадат организация и мерки
Обновена: 19 май 2020 16:06 | 19 май 2020 11:11, Веселина Йорданова
114
Детските градини отварят от 22 май, държавата апелира: Останете вкъщи!
Снимка: БГНЕС

Детските градини отварят от 22 май, но държавата апелира децата да си останат вкъщи.

Кметът и общинското ръководство ще имат последната дума по организацията за отварянето и вземането на мерки, обяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг в МС.

Още по темата
Медицинският контрол ще бъде сериозен, ще има непрекъснато медицинско наблюдение, каза Ананиев. С нормален живачен термометър ще се измерва температурата на децата в първия ден.

Родителите ще трябва да декларират, че са запознати с мерките, които се вземат в градините и да не пускат децата си на градина, ако са болни.

Просветният министър Красимир Вълчев апелира децата да останат вкъщи, ако има възможност. Не препоръчваме родителите да ги пускат на градина или ясла, особено, когато вкъщи има възрастни хора и за придвижването им се използва обществен транспорт, заяви той.

Здравните власти обявиха, че нямат притеснение за здравето на децата, а за персонала, който работи там, и евентуално да не пренесат заразата вкъщи.

Социалните помощи няма да бъдат обвързани с отварянето на градините. Няма да се изисква медицинска бележка за връщането на децата.

Очакванията са за 12-18 деца в група. Вълчев уточни, че засега няма притеснение, че ще липсва персонал в забавачките. Най-лошата хипотеза е полудневен образователен процес в детска градина, посочи той. Министърът апелира по-голяма част от времето да се прекарва навън.

Предвижда се дезинфекция на детските площадки и сградния фонд с най-добрите препарати, увери Кирил Ананиев.

Хронично болните деца също ще могат да се върнат на детска градина, но отговорността за преценка на това е на родителя, подчерта Вълчев. Той посочи, че родителите трябва да мерят температурата на децата си ежедневно и тя не трябва да надвишава 37.3 градуса.

Ще бъде създадена организация да няма струпване и контакт на родители и учители, обясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най- накрая . Не им се гледат , ама 24 е трудно да гледаш дете , трябва малко почивка все пак .
44
3
 
6
 
! Отговори
Объркали сте се! преди 3 години
Държава е самостоятелна организация на един народ, а това слугинско сборище е табор.
43
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За жалост както персоналът, така и част от родителите не полагат високоплатен труд и се движат с обществен транспорт. Това замърсява дрехи, коси, обувки и тн. Не виждам как ще контролираме нещо, което не подлежи на контрол. Иначе дано са навън децата поне, за да се намалят рисковете
42
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо да не мерят температурата на персонала, а също и на директориците от РЗИ
41
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Много се уплаши този Бойко че ще го свалят и започнаха набързо да отпускат мерките без да се мисли вече за здравето на хората, а за да угодят. Тогава за какво беше всичкия този цирк да ни държите толкова време затворени. ***!!!!" - Загадка - подкрепя или не пишещият разхлабването на мерките?
40
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правителството с поредния си йод доказа, че не структурира, организира, или контролира каквото и да било. Отваряме молове на отговор ост на магазините да пръскат дрехите със спирт. Отваряме басейни но спасителите да следят за 2м дистанция. Отваряме детски ама ако не сте много на зор не пускайте децата. Еми вие за чий сте в някакъв щаб и в някакви министерства? Такива указания мога и аз да давам, ама не съм на прес конференциите?!
39
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз лично съм раздвоена. Не очаквам някаква промяна до септември месец. Страх ме е от короната, не вярвам, че е конспирация. Мъжа ми най-накрая мина на хоум офис и ако детето ходи на детска ще е контактния човек в семейството. От друга страна като знам в какво състояние се водят деца в мирно време, даже не ми се мисли сега какво ще се случи. А ивачноя термометър искам да видя как го стискат 3-госишните под мишница за 5 минути на крак, преди да влязат в детската.
38
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля че е въпрос на време да бъде поискана оставката на образователния и здравния министър и на още един министър дето напоследък нещо се скатал.
37
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Дани"Какво прави държавата за родителите, които чинно си плащат данъците и осигуровките на 100%, без да послъгват??"Ще ти кажа. Спира им детските! Щото работят и няма нужда да им се помага. Виж ако бяха малко по-тъмнички, тогава щеше да им дава, щото те имат нужда... Щях да кажа че държавата е кфоти, ама то такава няма....
36
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много се уплаши този Бойко че ще го свалят и започнаха набързо да отпускат мерките без да се мисли вече за здравето на хората, а за да угодят. Тогава за какво беше всичкия този цирк да ни държите толкова време затворени. ***!!!!
35
1
 
12
 
! Отговори
Детска държава преди 3 години
"Държавата" не апелира, а направо аналира, в гащите.
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ искат да отворят но да не бачкат и да усвояват.
33
3
 
20
 
! Отговори
Читател преди 3 години
Спонтанно се изсмях на заглавието "..апелира: Останете в къщи!" Това не е държава! Според мен трябва да отворят градините за да могат хората да ходят на работа, но държавата трябва да осигури спокойствие чрез тестване. Преди да пуснем децата на градина персоналът да бъде тестван + децата и родителите им. Така ще бъдат отстранени заразоносителите й няма да бъде внесена заразата от първия ден. Същите тестове трябва да се повтарят поне всяка седмица. Просто е!
32
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С живачен термометър. Те не са ли официално забранени вече?
31
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Мутафчийски преди малко каза, че училищата не се отварят сега защото във Франция след като ги отворили имало заразени деца и затворени училища.Попитан каква е разликата между училищата и детските градини, Мутафчийски отговори че за детските градини още не били излезли данните във Франция"Мутафа е доказано тьпо същество. Преди няколко седмици си каза, че преписва мерките от другите държави, което означава, че между ушите му нищо не вирее.
30
0
 
35
 
! Отговори
Мислещ родител преди 3 години
Варианти:- отива: ако се разболее да не си го давал, ние предупредихме, на твой риск, имаме декларация- не отива: градините работят, да си го довелКаквото и да избереш - на твой риск и за твоя сметка. Измиха си ръцете от МОН.
29
2
 
18
 
! Отговори
Некадърна Калинка преди 3 години
Държавата като я страх, хората да не свалят правителството, тогава тези които ги е страх сами да се оттеглят. То се видя че всички до един са некадърни. Да се махат, и така. И без това ако не се махнат, тях ще ги махнат с гръм и трясък.
28
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Детските градини отварят от 22 май, държавата апелира: Останете вкъщи!"Държавата отваря детските градини и апелира децата да си стоят вкъщи? Това някаква подигравка ли е?
27
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде толкова работните родители като тая патица под мен, да си затварят човките. Освен да лаете като помири, друго не знаете. Все сте недоволни! За какво си го izsrala това дете тогава, бе? Като ти е все тая дали го водиш болно, здраво или умряло? Аман от такива като тебе! 48565
26
0
 
31
 
! Отговори
Термометър преди 3 години
Живачният термометър е забранен за ползване от повече от 5 години в европейския съюз,това е да си здравен министър и по образование да си финансист.