Нова скандална изложба в Руския културен център

Тя представя Кирил и Методи като реформатори на славянската азбука
24 май 2020 22:35, Нели Христова
764
Нова скандална изложба в Руския културен център

Изложба на Руския културен център в София представя Кирил и Методий като реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и първи разпространители на грамотност и просвещение в Русия. Изложбата, подредена в навечерието на най-светлия български празник 24 май, предизвика възмущението на водещи историци и филолози у нас, пишат от Dir.bg.

На десетина пана пред входа на културно-информационния център са подредени ръкописи, проследяващи историята на писмеността ни, без никъде в тях да се споменава приносът на България за това. Те са част от колекцията на Московския държавен обединен художествен историко-архитектурен и природно-ландшафтен музей - резерват.

Всяка информационна бележка, описваща факсимиле от ръкописите, започва с "Москва". Добавени са и репродукции на популярни руски икони, за да няма съмнение откъде тръгва славянската писменост.

В експозицията под заглавие "Изворът на славянската култура" са подбрани само руски документи и артефакти, а светите братя Кирил и Методий са описани така:

"Свети Кирил, по прозвище Философ (827-869) и неговият брат Методий Моравски - родени в гръцкия град Солун, реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия".

Избягването на България като основен фактор за разпространяването на азбуката продължава и в описанието на Соловецкия манастир, където според уточнението под снимка имало над 4000 тома на "древноруски, гръцки и латински език".

Преди три години - през 2017-а, руският президент Владимир Путин направи изявление пред тогавашния си македонски колега Георги Иванов, в което заяви, че славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя". Това също предизвика множество реакции в България.

Миналата година сериозно напрежение предизвика друга руска изложба в София - за 9 май. Планираната експозиция бе под надслов "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма". Тогава българското външно министерство посъветва руската страна да се откаже, тъй като проявата подкрепя "съмнителна историческа теза" и представлява "намеса във вътрешнополитическия дебат на страната ни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


764
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
3
 
7
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Ако за голяма част от писаното им е вярно , то за това , че Св.Св. Кирил и Методи са им първите просветители. ... е тука вече от срам и яд към нас ,българите ... излъгаха! Поне има много исторически документи за това , че от наши свещеници почти 100 години след това взимат четмо и писмо ! Много обичат да се показват като преки наследници на Константинопол и то от избиване на комплекси!Те са имали един реформатор -Петър I , но той е почти 900 години след нашия Св.Св.Княз Борис I !
64
8
 
4
 
! Отговори
42 преди 4 години
Ами така е.Ние като отричаме всички руски заслуги към нас в последните 2-3 века, ще получим същото. Българският гений го е казал, че каквото повика, тскова ще се обади.
63
4
 
8
 
! Отговори
42 преди 4 години
Ами така е.Ние като отричаме всички руски заслуги към нас в последните 2-3 века, ще получим същото. Българският гений го е казал, че каквото повика, тскова ще се обади.
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елена-Олга не е дива,необразована викингка-***,нито някога се е наричала "Хелга",нито пък руския княз Игор някога се е наричал "Ингвар"!Нацисти!
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствено "престижни" са ***'т'е им.
60
0
 
4
 
! Отговори
Елена-Олга ебългарка преди 4 години
..........(Доведоха за него /за Игор/ жена от Плисков, именуема Олга, начетена и корен и основа на християнската вяра и наш вожд.)Има не един ,я няколко източника,че Елена е българка от столицата Плиска,че е княгиня,начетена,християнка,с управленски умения.А дива викингка-селянска!Пише,че е подържала връзки България и най-вече с ВизантияКняз Игор също е руски княз,със славянска титла кнезРазкарайте се с вашите фалшиви нацистки теории за измислените от задните ви части "Хелга" и "Инвар"!
59
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"историческата истина няма да урони престижа на Русия."Мдаа, блатная НИКОГА не е имала престиж.
58
0
 
5
 
! Отговори
Елена-Олга ебългарка преди 4 години
В Летописец руских царей отново е записано, че не само са довели княгинята от Плискова (старата столица Плиска), но и че тя е била начетена (нещо изключително рядко дори за мъжете, а камо ли за жена в тази епоха и столетия след нея, и практически невъзможно за обикновена викингка или ***), вярваща християнка, и с управленски умения на държавник:Приведоша ему (Игоря) жену из Плискова, имѣнемъ Олгу, остроумицу и коренъ и основание вѣре християнской и нашъ вождъ.(Доведоха за него /за Игор/ жена от Плисков, именуема Олга, начетена и корен и основа на християнската вяра и наш во
57
9
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
До Анонимен 62Принципът каквото повикало-такова се обадило е особено актуален в отношенията ни с Русия за последните 30години.Исках да кажа,че историческата истина няма да урони престижа на Русия.
56
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Илиян е бивш агент на ДС с псевдонима Сашо 11. Участва в грантов център заедно с някакъв Алекс Алексиев който пукна наскоро и вече се пържи в ада.
55
3
 
1
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Има Рюриково град(ище) в Русия виж в нета.
54
7
 
14
 
! Отговори
Безразличен преди 4 години
Нито мразя Русия, нито ме интересува. Да стои далеч от Европа, от България, да спре да се меси във вътрешните ни работи, да спре да извършва подривна дейност и да краде територии. За всичко останало, на нас младите Русия ни е БЕЗРАЗЛИЧНА. Панимаеш?
53
11
 
10
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Чехия, Словакия, Сърбия, Хърватска също празнуват Кирил иМетодий, да не говорим за т.нар. Македонци. От тях що не искаме да признаят че са българи? Щото американците дават пари само да плюеш по Русия.
52
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 72Хохохохохо. Не знаех, че толкова лошо ви е хендрил, че чак без да ви пита някой го споменавате. Илиян бръкна ли ви в съветските мозъчета? Кофти ли е бившия ни посланик в Москва да ви разпъва?
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПетровСтига с твоите диви,неграмотни селяни "викинги",никакъв Рюрик не е имало никога,това е новата измишльотина с която асимилирате славяните.Има ли доказателства,че е имало някакъв Рюрик - НЕИма ли доказателства ,че е имало викинги - НЕНаписано ли е в Средновековните летописи,че се е казвала Елена(Олга) и е княгиня и българка - ДАНаписано ли е в руската летопис,че е Игор и е РУСКИ КНЯЗ - ДАДори титлата "княз" и "княгиня" са славянскиОписана е и сватбата на Игор и Елена с подробност
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 70Нищо, но ние не сме варвари и за да не ги обиждаме, вместо "рушка отходна яма", сме им позволили да го кръстят по някакъв по лицеприятен начин.
49
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво му е културното на рушкия културен център?
48
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До shitkataКой стъпва ... ХХ, петроф ... (разбира се, това не са им истинските имена, тъй че . ... но става ясно. Да си припомнят дорбите стари комунистически времена, когато некадърността им не им е личала толкова много, скрита от работата на други ....
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПетровОлга е Хелга - дъщеря на норвежки варяг/викинг. Игор е Ингвар, а Олег е Хейлиг - варяги/викинги, които нямат общо с България....Вижте горе,това е най-новата асимилация на нашите славянски личности,тази пропаганда и измишльотина върви и в Тубата в комплект с видеа и троловете срещу славянството.Елена е внучка на българския княз Борис,псевдонима и Олга,идва от "Олгову невесту"(невестата която доведоха на Олег,а Олег е бащата на Игор),тя се омъжва за руския княз ИгорЕто новия нацизъм
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 62Нали и казах да отиваш на нивата с картофите .....