Нова скандална изложба в Руския културен център

Тя представя Кирил и Методи като реформатори на славянската азбука
24 май 2020 22:35, Нели Христова
764
Нова скандална изложба в Руския културен център

Изложба на Руския културен център в София представя Кирил и Методий като реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и първи разпространители на грамотност и просвещение в Русия. Изложбата, подредена в навечерието на най-светлия български празник 24 май, предизвика възмущението на водещи историци и филолози у нас, пишат от Dir.bg.

На десетина пана пред входа на културно-информационния център са подредени ръкописи, проследяващи историята на писмеността ни, без никъде в тях да се споменава приносът на България за това. Те са част от колекцията на Московския държавен обединен художествен историко-архитектурен и природно-ландшафтен музей - резерват.

Всяка информационна бележка, описваща факсимиле от ръкописите, започва с "Москва". Добавени са и репродукции на популярни руски икони, за да няма съмнение откъде тръгва славянската писменост.

В експозицията под заглавие "Изворът на славянската култура" са подбрани само руски документи и артефакти, а светите братя Кирил и Методий са описани така:

"Свети Кирил, по прозвище Философ (827-869) и неговият брат Методий Моравски - родени в гръцкия град Солун, реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия".

Избягването на България като основен фактор за разпространяването на азбуката продължава и в описанието на Соловецкия манастир, където според уточнението под снимка имало над 4000 тома на "древноруски, гръцки и латински език".

Преди три години - през 2017-а, руският президент Владимир Путин направи изявление пред тогавашния си македонски колега Георги Иванов, в което заяви, че славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя". Това също предизвика множество реакции в България.

Миналата година сериозно напрежение предизвика друга руска изложба в София - за 9 май. Планираната експозиция бе под надслов "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма". Тогава българското външно министерство посъветва руската страна да се откаже, тъй като проявата подкрепя "съмнителна историческа теза" и представлява "намеса във вътрешнополитическия дебат на страната ни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


764
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
2
 
! Отговори
Петров преди 3 години
Рюрик, Синеус и Трувор били трима братя викиинги които източните славяни извикали за да им основат държава. Това става 9 век. Синът на Рюрик бил Ингвар (Игор), който се оженил за Хелга (Олга). От тях пък се родил Свенд, който славяните нарекли Свендослав (Святослав). По същия начин по който славяните нарекли Расате - Владимир.
44
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво правим изобщо още заедно с тия диваци от северномонголската имеприя.
43
1
 
4
 
! Отговори
Mr . STARBUCKS преди 3 години
,Ы,Э ........ това е руската азбука,съставена от тези ТРИ букви и написана от РУСКИТЕ там братя,Кирил и МеФодий.Нашата азбука е съставена от 30 букви и написана от братята Кирил и МеТодий.Значи няма спор.Има Българска азбука,а има и Руска :)
42
5
 
6
 
! Отговори
shitkata преди 3 години
Неща са прекалили с боярщика крепостните мужици.Да проявим разбиране.Кой стъпва на такова долно място като Съветския културен център все пак :)
41
2
 
3
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Това е самата истина ! Няма какво да се отрича !!!!
40
3
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Русия е велика страна,но така и не може да признае историческата истина.Омерзително е страната,която уважавам,да изопачава историята.Представете си ние да изкажем по-особено мнение за втората световна война-за руснаците отечествена,какъв ли вой ще се чуе от Москва?
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПетровТи от нищо не разбираш, тъй че маргиналите нямате думата. В реалния живот де, тук сте много смели тролчета.:))))))
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПетровРазкарай се с твоите диваци и диви селяни - викингите,когато тези събития са се случвали,викингите още са живеели по пещерите и не са знаели какво е писменост и книги изобщо!
37
9
 
5
 
! Отговори
Петров преди 3 години
Овцете и картофите са единствено от което разбираха основателите на европейскта цивилизация на юг от Дунав, но вече и от това не разбират - сиренето е със сухо мляко внос, картофите са полски. Давай да оисновем някоя друга цивилизация.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ви прави впечатление Кирил и Методий обикалят славянските държави - Великоморавия,Русия(Киевска Рус),България(Кутмичевица),но са от Куберовите българи-славяни от Солунско.
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПетровЯвно от кухата ти черепна кухина само резонанс се получава, защото вече си съчиняваш небивалици сам и сам си се слушаш. На нивата с картофите, при другия .. ...
34
6
 
3
 
! Отговори
Петров преди 3 години
Олга е Хелга - дъщеря на норвежки варяг/викинг. Игор е Ингвар, а Олег е Хейлиг - варяги/викинги, които нямат общо с България.
33
3
 
1
 
! Отговори
прочут овцевъд преди 3 години
До До Петров айде и ти на овцевъдна ферма
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега да ви кажа как попада книгите,словото,азбуката сред руснаците.Елена-Олга е българска княгиня и внучка на българския княз Борис Първи,свекърът Олег я взема от България и тя се омъжва за руския княз Игор,княгиня Елена-Олга поддържа връзки с Византия и България(то тогава и други държави не е имало наоколо),именно нейна е заслугата за просветата,книгите и христиниязацията на Русия!Ако си спомняте,преди това има и посещение в Русия(Киевска Рус) на Константин-Кирил.Всичко останало е пропаганда
31
10
 
4
 
! Отговори
Петров преди 3 години
Българският комплекс за малоценност се задълбочава все повече - Кирил и Методий говорили съвременен български език и създали азбука за него, на която пише едва ли не цял свят и най- вече Русия. А те никога, ама никога не са били в България.Дори е съмнително дали са знаели че има таква страна.
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПетровАйде и ти на нивата с картофите да правиш компания на колегата ти ХХ.
29
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32Рушняците систематично подкопават държавата ни и това е поредната демонстрация на това. Няма да се "занимаваме" направо ще ги ринем, барабар с техните ""култура", аташета и т.н. и, разбора се килийни *** като Х.Х.:))))
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната глупости на финансираните от америка грантаджии. Скалъпените глупости от разни като ДС агента Илиян Василев Сашо11, който сега умело се врътнал на американска хранилка даже и е написана сумата на гранта 228 250 долара
27
5
 
8
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 3 години
Че,кой ти ходи в руски музей!?!? Още повече да им вярвам! Зная руски ,но ми падат в очите с такива историй,та затова не чета и не гледам руски новини! Не контактувам по руски,а само в краен случай ! С такива действия като това ме отдалечават от всичко руско!
26
6
 
10
 
! Отговори
Решението е едно. преди 3 години
Късаме всички политически отношения с Русия, за неопределен срок. Както направиха политиците ни преди първата световна война. Щом така ще си играем...