Нова скандална изложба в Руския културен център

Тя представя Кирил и Методи като реформатори на славянската азбука
24 май 2020 22:35, Нели Христова
764
Нова скандална изложба в Руския културен център

Изложба на Руския културен център в София представя Кирил и Методий като реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и първи разпространители на грамотност и просвещение в Русия. Изложбата, подредена в навечерието на най-светлия български празник 24 май, предизвика възмущението на водещи историци и филолози у нас, пишат от Dir.bg.

На десетина пана пред входа на културно-информационния център са подредени ръкописи, проследяващи историята на писмеността ни, без никъде в тях да се споменава приносът на България за това. Те са част от колекцията на Московския държавен обединен художествен историко-архитектурен и природно-ландшафтен музей - резерват.

Всяка информационна бележка, описваща факсимиле от ръкописите, започва с "Москва". Добавени са и репродукции на популярни руски икони, за да няма съмнение откъде тръгва славянската писменост.

В експозицията под заглавие "Изворът на славянската култура" са подбрани само руски документи и артефакти, а светите братя Кирил и Методий са описани така:

"Свети Кирил, по прозвище Философ (827-869) и неговият брат Методий Моравски - родени в гръцкия град Солун, реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия".

Избягването на България като основен фактор за разпространяването на азбуката продължава и в описанието на Соловецкия манастир, където според уточнението под снимка имало над 4000 тома на "древноруски, гръцки и латински език".

Преди три години - през 2017-а, руският президент Владимир Путин направи изявление пред тогавашния си македонски колега Георги Иванов, в което заяви, че славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя". Това също предизвика множество реакции в България.

Миналата година сериозно напрежение предизвика друга руска изложба в София - за 9 май. Планираната експозиция бе под надслов "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма". Тогава българското външно министерство посъветва руската страна да се откаже, тъй като проявата подкрепя "съмнителна историческа теза" и представлява "намеса във вътрешнополитическия дебат на страната ни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


764
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
8
 
9
 
! Отговори
Петров преди 3 години
Страната в която доматите са внос от Турсия а краставиците - албански а премиерът е чел само Винету до половината, се представя за основател на цвилизацията в световна държава като Русия. По американска идея. Щеше да е смешно, ако не е жалко.
24
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престанете да се заяждате с Русия,разбира се,че Кирил и Методий първи започват славянското просвещение и написват първата славянска азбука - Глаголицата и чрез нея разпространяват и християнството, проблема е , защо са написали,че са гърци,след като те никога не са били гърци,нито някъде е написано,че са били гърци, но пише за Кирил че е българин по произход, а също и защо не се споменава за българската Кирилица,създадена в България.
23
4
 
7
 
! Отговори
Петров преди 3 години
Руснаците всъщност са маскирани българи, ама не го знаят. Всички руски пистаели, политици, военачалници и учени са всъщност българи, но руснаците нарочно не казват. Изобщо Русия всъщност е България ама отричат да им се не види.
22
5
 
20
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
До Христо ХристовБотев и Левски също са били османски граждани, но са се определили българи. Да очакваме ли утре Кремъл да ги обяви за османци?
21
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С приятели като руснаците, врагове не ти трябват!
20
1
 
21
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
Княза на Рус -Володимир, приема кръщенето си през 988г. а покръстването на народа на Рус става през следващото столетие, когато България е вече под римска (византийска) власт. Константинопол изпраща стотици свои поданици - българи, образовани в Охрид и Плиска в школите на Климент и Наум. Тези стотици българи разпространяват в Киев и вся Рус християнството на български език. Българския език става официален за Рус, така както е бил латински за западна Европа.
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Той беше Българин родом" (думи на свети Климент за св. Кирил,взети от неговото житие). За да бъде православен човек трябва да чете думите на светците и да ги преподава истинно, а не да съчинява лъжи за някакви "византийци", които дали писменост на някакви неизвестници "славяни", внай-малко пък на тюркското племе рус! Бидейки християнски светец, св. Климент лично е познавал светите братя и който изопачава неговите думи, не е християнин а още по-малко е православен!
18
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22Аз мога да ти отговоря. Забавлявам се често с тоя килиен руски хибридник.:)))))))
17
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовСамо нагъл руски *** като го питат какво общо имат Кирил и Методий, за които е тръгнал да говори как не били българи и как били във Моравия и Русия, в разговор за Кирилицата, след това може да се изметне и да обвини в собственото си невежество другия, който го е хванал натясно.За твое нещастие и други го забелязаха.Отивай на нивата с картофите ....:))))
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовДобре ли сте?
15
3
 
10
 
! Отговори
Мдаааа преди 3 години
Затова най-добре сме си в ЕС. Те да се оправят както могат и ние също. Те никога не са имали истински интерес към България. Само високомерие... като голям брат ... ама малко неприятни взеха да стават. Бива и техния национализъм ама
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде сега добре че са били византийците та да ги изучат кирилил и методи
13
7
 
18
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
До Христо ХристовСамият Константин (Кирил) се е определил като българин - това е достатъчно. Но факт е че писмеността разпространена в Рус (Украйна) е дело на Климент, който прави реформа на глаголицата на Кирил.
12
7
 
27
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Типично за рашките! Били ни спасили! Така е! Ама СССР после ни намали със 1/3 като ни взеха югозападната част наричана македония.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кирилицата се появила 1000 години преди славяните ли беха, сливарите ли - как може да е сливарска писменост тогава?
10
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов, кой е създал Кирилицата?:))))
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовКолкото пъти те хвана толкова пъти те навирам там дето слънце не изгрява. Събирай си "размислите за теб" и отивай на нивата с картофите да си сред себеподобните си.:)))))
8
6
 
24
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
"реформатори били на славянската азбука", дето преди тях такава не е имало въобще. Поредната провокация от империята на злото, сега пишете колко велик и прекрасен е Путлър. Да не говорим, че половината "славянски" държави не ползват "славянската азбука". Но нали *** са измислили всичко - радиото, парната машина, самолета, колелото и т.н., нека си се гордеят дурачоците докато деградират с помътнял поглед от бояршника.
7
4
 
26
 
! Отговори
Мхм преди 3 години
Вече не е скандал. Това е очевидна целенасочена политика на рашките за обезличаването на културата ни. Разсекретените документи на Битолския културен център разкриват централната роля на рашките в създаването на Македонски език изрично фокусиран като по-отдалечен от Българския език. Колкото повече време минава, толкова по-ясно става.
6
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовАхахахаха. Само това, че майка им е българка, наистина, за един руски хибридник това не гарантира българска връзка. А това, че кирилицата е създадена от българи в България по поръчителството на българския цар, това руския хибридник не го интересува, затова и не пита ..... Нищо де, покопай още малкоооооооо. На нивата с картофите ...... бегом марш. Преди това не забрвяй да сложиш 2 (два) минуса.