Борисов сметна: Цената на газа е с 53% по-ниска към 1 юни

"Няма повече кранчета и посредници, затова е тази ярост"
Обновена: 8 юни 2020 11:06 | 8 юни 2020 10:28, Веселина Йорданова
129

Снимка Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правителството заседава извънредно днес, за да обсъди начин за връщане на сумите, които "Булгаргаз" трябва да възстанови на клиентите, закупили природен газ през първото тримесечие на тази година.

На 3 март бе обявено, че с руската страна е договорена значително по-ниска цена на синьото гориво, считано от август миналата година. Връщат се 201 млн. лв. с решение на правителството.

Проведохме трудни няколкомесечни успешни преговори. Няма повече кранчета, кранове и посредници по тръбите за газ на България, каза Борисов и информира, че цената на газа е с 53% по-ниска към 1 юни 2020 г.

Това е в полза на българските граждани, на българския бизнес. 59 млн. лв. от тях отиват за Топлофикация София, на газоразпределителните дружества 22 млн., на химическата промишленост 52 млн., на стъкларската 16 млн, информира той.

В рамките на 30 дни те ще трябва да решат какви суми ще възстановят на преките си клиенти. 

Само преди няколко дена завършихме тежките дела, които се водеха във Великобритания. С огромни усилия и преговори от БТК успяхме да върнем 125 млн. евро, съобщи премиерът.

Той пресметна, че 1.5 млрд. лв. са върнати на хората от олигархията. Да знаете за какво става въпрос, защо е тази ярост - защото няма посредници, не изтича от кранчетата, а цената е с 50% по-ниска, коментира Борисов пред министрите. 

Премиерът информира, че мярката 60/40 ще бъде удължена до септември и с готовност дори до края на годината, за да може всеки бизнес да се рестартира с помощта на държавата.

Към петък има подадени 15 371 заявления за 260 698 работници и служители. За момента са изплатени 73 млн. лв. за 170 хил. души, информира социалният министър Деница Сачева.

Тя обясни, че от 1 юли мярката ще бъде променена и ще позволи по нея да кандидатстват повече сектори. Около 90 хил. души са новите безработни за пандемията.

Министърът информира, че 160 млн. лв., отпуснати по ОПРР, ще дадат възможност да бъдат наемани безработни, като ще се заплаща минималната работна заплата.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
6
 
3
 
! Отговори
Българин капиталист преди 3 години
Като сменим комунистите от ГЕРБ и комуниста Борисов с некои други, всичко ще се оправи, ще дойде капитализма и ще забогатяваме, ще си купуваме яхти и лимузини и ще живеем в разкошни палати в охраняеми комуни и ще се радваме на живота при капиталистическия строй, само трябва да изгоним от властта комуниста Борисов и комунистите от ГЕРБ.
28
2
 
3
 
! Отговори
голяма уста преди 3 години
Борисов пак говори големи лъжи и е отворил голяма уста.Ама както я отворил тая уста много лесно започна да му влиза пеевският.
27
2
 
6
 
! Отговори
И... преди 3 години
...кво от това - септември пак ще вдигнете таксите за гориво, отопление и ток - все едно се знаеме от вчера ;).
26
2
 
6
 
! Отговори
SHEEPLE преди 3 години
след такса отчитане на топломер която от 1 път в годината вече е вписана във всичките 12 месеца , с 300 зора отложиха такса електромер преди няколко години но опасността винаги дебне....готви се и такса водомер...абе РАБОТА РАБОТА РАБОТА
25
2
 
9
 
! Отговори
Ахахах преди 3 години
Някой да седне и на тиквите да обясни значението на думата олигарх, а именно пряката връзка на дадения бизнесмен и политическия чадър от управляваща класа! Олигарх е бизнесмен с пряк политически чадър от управляващите! В дадения случай Борисов директно признава, че подсъдимите пионки са били под негово вещо ръководство! В което ние не се и съмняваме...
24
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименда но нали разбираш,че няма как да има диверсификация в един огромен блок с 10 входа,15 етажа,където живеят минимум 100 семейства с различни финансови възможности.това че столичани се набутаха да живеят в панелки си е техен проблем.диверсификация(избор на доставчик на енергия и топлина)може да има само при еднофамилните къщи,но не и в блокове приличащи на съборетини!
23
3
 
8
 
! Отговори
ГАД преди 3 години
цялото правителство в газовата камера
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намалението го извоюва ЕС. Ние си мълчахме и плащахме чинно с 40 % ПО-ВИСОКИ ЦЕНИ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ДЕСЕТКИ ГОДИНИ. България е ПОСЛЕДНАТА страна от ЕС, която се възползва от правото си на намалени цени. Тиквоний е патологичен лъжец.
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЯМА ПОСРЕДНИЦИ ЛИ ?? ЛИЛАНА ОСВЕТЛИ ВРЪТКИТЕ ВИ С ПОСРЕДНИЦИ ПРИ ТОЛ СИСТЕМАТА И О ИЗНЕНАДА....ВЕЧЕ Е С ОБВИНЕНИЯ ??? ХАХАХХА А ТОПЛОННИТЕ СЧЕТОВОДИТЕЛИ НЕ СА ЛИ ПОСРЕДНИЦИ МЕЖДУ ГРАЖДАНИТЕ И ТОПЛОФИКАЦИЯ ?? ВЗИМАТ ПАРИ ЗА ОТЧИТАНЕ ВСЕКИ МЕСЕЦ А ОТЧИТАТ ВЕДНЪЖ В ГОДИНАТА . ТОВА СА ПО 24ЛВ минимум от всеки абонат годишно...ЗА ФИРМА ПОСРЕДНИК ЗАЩОТО ОБЩИНСКАТА ФИРМА ЕСТ НЯМА КАК ДА СИ ОТЧИТА САМА...КАЛИНКИТЕ ВИЯТ
20
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да са благодарни столичани,че я има все още,защото с нея зле,но без нея още по-зле!я си представете тези огромни жилищни сгради без парно!ще заприличат на блоковете в пловдивския квартал столипиново-опушени,разпадащи се,вонящи на разни неща...г-да столичани молете се топлофикация да оцелее!
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
УПРАВЛЕНИЕТО НА СОФИЯ ОТ БОРИСОВ И ФАНДЪКОВА ( ВЕЧЕ 15 ГОДИНИ БЕЗ ПРЕКЪСВАНЕ) Е ПРИЧИНАТА ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ ДА НАТРУПА НАД 700 ( СЕДЕМСТОТИН) МИЛИОНА ДЪЛГОВЕ . ТОПЛОФИКАЦИЯ Е ОБЩИНСКА ФИРМА - ТАМ НЯМА ОРЕШАРСКИ , *** БАНКЯНСКИ .
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СПОРЕД 3 ИНСТАНЦИИ НА СЪДА , ТУЛУПЪТ ОТ СНИМКАТА Е ОСЪЖДАН ЛЪЖЕЦ....мен поне ми е трудно да му повярвам дори като си изговаря името....еле па като се отрича от деца , кълне във внуци и прочие....
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и като фалира топлпфикация с какво ще се отоплявате!Ами ей тук ти е разковничето - нямаш диверсификация. На Запад можеш да избираш във всяка една сфера - ток, отопление и т.н., кой да ти е доставчик и кой ти е по-изгоден.В държавата на Ганьос, има я монопол, я картел :) И после той ти обяснява как трябва да си му благодарен, че въобще живееш в този рай.
16
2
 
20
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Добре, де - шефът казва 51% намаление; калинката на енергетиката каза че намалението ще е само 14%. Разликата пак ли кумицата и ще я прибере?
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрата може само да събира. Мутра не може да изважда!!!!!
14
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодарение на ЕС, а не на теб, тиквоо!Ако зависеше от вас, още щяхме да сме на старите цени.Лъжци сте.
13
5
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
За всичко го бива, сега даже и сметнал........БРАВО!
12
2
 
18
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
тоя наистина обича да си говори произволно каквото му харесва а и че изглежда си вярварозови приказки за самохвалковци е единственното реално нещата не стоят така но той пак така продължава да си се самоубеждава в противното
11
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимени като фалира топлпфикация с какво ще се отоплявате!с дърва и въглища?и ако е така къде ще ги складирате?по балконите?в тези огромни блокове!?ами топлата вода?ще трябват бойлери,които пък ще ви вдигнат сметката за ток!то не една беля.
10
5
 
23
 
! Отговори
ох тоя пуяк преди 3 години
Пълен смотан nyяk е тоя Борисов.ТоплофЕкация София все пак ВДИГНА цените.Защо пак лъже тоя, бе защо??А цените на газа ги свали ЕС а не лъжливият nyяk.

Спонсорирани публикации