Ангел Кунчев: Намалява заразността на коронавируса

Все по-често хора, които са с положителен тест, ще го изкарват леко
11 юни 2020 09:20, Елка Василева
24
Ангел Кунчев: Намалява заразността на коронавируса
Ангел Кунчев. Снимка: архив, БГНЕС

Има лека промяна в поведението на вируса, засега намалява инфекциозността му. Това каза доц. Ангел Кунчев пред bTV.

Все по-често ще срещаме хора, които са с положителен тест за коронавирус, но го изкарват леко или няма да имат почти никаква клиника и по-малко ще са тежките случаи в болниците, както и смъртните. Бройката ще намалява плавно, добави той. По-малко ще бъдат тежките случаи, още по-малко смъртните случаи.

Имаме епизод на втора вълна, смята още Кунчев.

За съжаление сме в самото начало, обясни експертът и добави, че според публикация в семейни огнища с един положителен той не заразява никой дълго време, но има и супер разпръсквачи, които заразяват 50-60 души, като попадат в колектив. Този феномен го има и явно може да обясни клъстерното разпространение у нас, добави главният държавен здравен инспектор.

Още по темата

Маските са задължителни за обществения транспорт. На другите затворени места остава горещо препоръчително хората да са с маски. За магазините ще останат горещо препоръчителни, каза Кунчев и добави, че това днес ще бъде разписано в нова заповед на здравния министър.

Кунчев коментира и ситуацията със заразените работници от две старозагорски предприятия, в които 20 работници са с положителни проби. Част от хората са от Нова Загора и от Сливенска област. Едното е от хранително-вкусовата промишленост, другото е трикотажна фабрика. И в двете се взеха мерки за дезинфекция и начин на работа. Няма да се затваря цял завод, а линията, където е хванат вируса за дезинфекция. Няма основание да се спира цяло предприятие, ако не излязат много нови проби, заяви главният държавен здравен инспектор.

Той коментира ситуацията в селата Ясеновец и Изгрев, където има много случаи на коронавирус.

Не ни се ще да отиваме към пълна изолация, защото това води до доста проблеми за хората, затова се опитваме да намерим по-мекия вариант, да останат хора, които могат да ходят на работа, хора с хуманитарни проблеми в клъстерните места. В селата Ясеновец и Изгрев са доста неизпълнителни хората и ще ни принудят да вземем по-тежки мерки. Засега ще има полицейско присъствие, ограничение на движението, поясни Кунчев.

Стратегията ни няма промяна, не искаме да пречим на финанси и икономика и личен живот, а да държим под контрол инфекцията, да не стигаме високи върхове, които да застрашават чак здравната система, добави той. 

В Доспат са 81 към момента случаите. Не очаквам взривоподобно увеличение. Ще започнат да затихват огнищата, каза Кунчев.

Много по-опасна беше ситуацията през април, сега когато случаите са концентрирани на 4-5 места, ние можем бързо да се намесим, уточни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
съветва да си дезинфекцираме маските в микровълнови фурни. Микровълновата фурна излъчва НЕЙОНИЗИРАЩА радиация.-------Той каза да се слагаг в чаша с вода, тоест да се изваряват. Пак не си внимавала.
21
1
 
1
 
! Отговори
Да,да, ама не преди 3 години
До 12Вирусолог им е д-р Георги Попов от ВМА.
20
5
 
7
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Ама нали било смъртоносно бе, мисирка ?! Ама нали висока заразност, *** ?! Ама тези маски защо искаш да са по лицата на хората ?! ИзродГерберски.
19
2
 
4
 
! Отговори
Да,да, ама не преди 3 години
До българинКантарджиев е спец по юикози и кандидози/гъбички/! Какво да чакаш от такъв?!
18
3
 
13
 
! Отговори
Цоко преди 3 години
Всъщност, истината е, че в големите градове хората взеха много по-на сериозно мерките и това даде резултат. В големите градове зараза на практика няма, а в забутаните села с неграмотно и недисциплинирано население си избухва и ще продължава. А всички знаем какви са в тия населени места, но Кунчев трябва да говори политически коректно, така му е наредено.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега избива рамазана...Ако ги бяхте затворили овреме, намаше да се стигне до тук!Ама прецакахте Великден... А тия ги оставихте да препускат, като обезумели...
16
1
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: СоняГрешка, сбъркал съм името. Тодор Кантарджиев ги разправяше тези неща - че "Силното слънце ще трепе коронавируса". Както ни съветва да си дезинфекцираме маските в микровълнови фурни. Микровълновата фурна излъчва НЕЙОНИЗИРАЩА радиация.Тя не оказва никакво въздействие над вирусите.Йонизираща радиация са рентгеновите лъчи, ултравиолетовите също.Но вирусите се неутрализират при ултравиолетови лъчи с по-голяма честота а не тези които събираме на плажа.
15
0
 
3
 
! Отговори
До: Аз преди 3 години
Ама тя самата се е похвалила, че се е заразила с коронавирус!Да знаете значи, отсега да си заразен с коронавирус не е срамно!
14
2
 
7
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Цеца Величкович е с корона вирус!! Заразата подкара чалгаджийките , йуу!!
13
7
 
11
 
! Отговори
бай х преди 3 години
Намалява заразността на коронавируса , но се увеличава предлагането на пари за починали хора да ги пишат ,, коронавирус ,, . Източването на касата и евро парите върви с пълна сила .
12
4
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: Соня (номер 11)Ама той винаги си е бил прав!Само че не е личен приятел на Бойко Борисов като другите доктори.Този, Ангел Кунчев, въпреки че неотдавна си изреди всичките дипломи и квалификации, със всеки изминал ден го слушам да казва все повече глyпocти.Слънцето като станело по-силно (началото на лятото), щяло да "трепе вируса".Всъщност озоновия слой ни защитава от опасните ултравиолетови лъчи, а само те могат да неутрализират (не да убият) вируса. Вирусът не е жив, бактерията е жива!
11
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров и още няколко лекари предизвикват НОЩ на дебат...----НОЩ са тъмна Индия, няма един специалист само калинки.
10
5
 
29
 
! Отговори
соня преди 3 години
Май Мангъров ще излезе прав.През колкото повече души минава вируса,става по-малко опасен,докато един ден може да изчезне.
9
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕлемагГледай тепърва кой ще я поема, след като сега започват нещата да стават сериозни
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е доказателство, че простотията никога няма да се свърши.
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз сега друго не мога да разбера като чета новината. И се чудя, и се мая, и пак се чудя, и пак се мая!Щели да налагат строги санитарно-хигиенни мерки на персонала в заводи от хранително-вкусовата промишленост.Ми значи аз досега съм се заблуждавал? Що ли си мислех, че в цеха за производство на салами например всички работници са тествани, за ***, за вируси и бактерии, взимат им всякакви секрети отвсякъде (да не уточнявам откъде), и работят с маски и ръкавици?Значи не било така досега?
6
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2И какво ще докажат и предложат? Всеки да си вее байрака и вируса как си иска и да видим кой ще оцелее? Ама Първанова се страснала като семейството й заболяло и едва не измряло. Защо ли, след като е знаела, че нищо няма да им се случи от този безобиден вирус?
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Случайте не са по-малко в малките населени места.Още в началото огнището е в София, там са и най-много заразените.
4
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1 към 50-60 е много лошо.В началото на пандемията и то в Италия и Испания един човек заразяваше 7-8, успяха да овладеят положението със строги мерки хиляди жертви, но смъкнаха процента на заразяване до 1 към 2-3.
3
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще намалеят тежките случаи означава "ще лъжем повече с пробите и ще надуваме бройката с безсимптомни"