Над 2,3 млн. българи: Коронавирусът е изкуствено създадена болест

76% смятат, че България се справи с овладяването на епидемията
11 юни 2020 12:03, Елка Василева
158
Над 2,3 млн. българи: Коронавирусът е изкуствено създадена болест

Всеки пети българин смята, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. Над една пета от българите са на мнение, че Бил Гейтс стои зад пандемията. Над два милиона и триста хиляди българи са съгласни с твърдението, че коронавирусът е изкуствено създадена болест.

След приключването на извънредното положение и отпускането на противоепидемичните мерки агенция „Тренд“ тества нагласите на българите по темата. Отчита се доминираща положителна обща оценка - над три четвърти (76%) от анкетираните са на мнение, че България се справи с овладяването на епидемията от коронавирус. Едва 10% е делът на смятащите, че не се е справила.

Две трети от анкетираните декларират, че са се върнали напълно към нормалния си начин на живот след отпускането на мерките. До голяма степен може да се счита, че в съзнанието на българите извънредното положение и мерките около него са по-скоро отминал период.

Още по темата

В проучването има и въпроси, касаещи добили популярност в последните месеци конспиративни теории. Една от тях се оформи около темата за навлизането на 5G технологията, за която над една трета от анкетираните смятат, че е опасна.

Традиционно по всички теми хората с висше образование са по-информирани спрямо тези с по-нисък образователен статус. Въпреки това именно сред висшистите делът на смятащите 5G за опасна е най-висок – 44% спрямо 16%, които не я считат за опасна.

Над 2 милиона и 300 хиляди българи /43%/ са съгласни с твърдението, че коронавирусът е изкуствено създадена болест. Малко над една четвърт (26%) са тези, които не се съгласяват с това твърдение.

Всеки десети пък е съгласен с твърдението, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията. Тук се отчитат по-високи нива скептицизъм спрямо тази конспиративна теория – 41% не са склонни да се съгласят с това твърдение.

Съществен е делът (40%) и сред мислещите, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Живеещите в малките градове и селата в по-голяма степен са съгласни с това твърдение, докато в столицата в най-малка степен.

Над милион са скептично мислещите, които смятат, че коронавирусът не съществува и че е световна измама. Над половината (56%) не се съгласяват с това твърдение.

Всеки пети (22%) българин смята, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях.

Приблизително същия дял (21%) са смятащите, че Бил Гейтс стои зад пандемията от коронавирус, за да контролира хората през чипове, които ще бъдат поставяни заедно с ваксината.

39% не са съгласни с това твърдение, а голям дял от 40% не могат да преценят или изкажат мнение.

Конспиративните теории винаги са намирали широка социална база, когато са обвързани и с фармацевтичната индустрия. Висок е делът (43%) на онези, които смятат, че коронавирусът е изкуствено създадена болест с цел фармацевтични компании да печелят. Малко над една четвърт (26%) са несъгласните с това твърдение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 110и къде са хилядите умрели от нормален грип тази година ..
92
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"А най интересното е къде изчезнаха сезонните грипове."
91
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма по-долна твар от купени журналисти?! Готови са да публикуват и лъжи за от родната си майка!
90
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронавируса го създаде тиквата да не го вкарат в затвора
89
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Tusk......проф иво христов беше прав. 80 % от бгейците са дураци.......Именно, затова са ни такива като него и професорите - корифей на мисълта и флагман на опростенчеството.
88
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не мисля "че чрез ваксината за ко... ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях", но нямам доверие на ваксини срещу респираторни вируси и като цяло не вярвам на сагата с това кови нито на СЗО още по малко.
87
5
 
16
 
! Отговори
redordead преди 3 години
демек да разбираме, че чип с изкуствен иттелект е внедрен в 2,3 мил. българи, ама е прекалено бъгав и вместо да взема данни от мозъка, ги взима от седалищната част и затова с толкова кухороги...
86
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Въпреки това отчитаме, че именно сред висшистите делът на смятащите 5G за опасна, е най-висок 44% спрямо 16%, които не я считат за опасна."Само необразованите хора смятат 5G за безопасна, въпреки всички научни факти по въпроса и въпреки че 250 учени от 41 страни, експерти по електромагнитна радиация започнаха подписка с настояване незабавно да се спре изграждането на 5G мрежата. Трудно се спори с *** хора!
85
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 100"Научни факти", от някой който никога не е имал досег с наука.Какво образование имаш и какво работиш?
84
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много харесвам една приказка: "*** народ слаба държава"! А ние СМЕ слаба държава!!!
83
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "А най интересното е къде изчезнаха сезонните грипове." искаш да кажеш биологично оръжие..
82
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето научните факти по въпроса с 5GЕдно от най - престижните научни издания в САЩ Scientific American: "Нямаме никаква причина да вярваме, че 5G е безопасно."250 учени започнаха подписка с настояване незабавно да се възложи мораториум върху изграждане на 5G мрежата"Над 500 публикувани изследвания доказват, че EMF радиацията влияе на живи организма в нива много под лимита на световните регулации. Ефектите включват повишен риск от рак, клетъчен стрес, увредено ДНК, неврологични заболявания"
81
1
 
0
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Прочетен откъде тръгва думата конспирация и преценете сами в какъв свят живеете и на какво да вярвате... :)
80
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен......На конспирации вярват не всички, а само тези, търсят някакво обяснение, което те самите нямат..........В огромната си част това са нискоинтелегентни индивиди, които се чувстват добре, обяснявайки сложни неща по *** начин. Щото така им изнася, а и се чувстват значими без да се трепят да мислят и морят с четене на разни книжки. Е, има и някаква част умни хора, които имат някакви психически проблеми или просто се правят на интересни.
79
8
 
12
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Корона вируса беше iQ тест!!!Показа на света колко глупави сме повечето да вярваме, че съществува болест която не се лекува но имаме излекувани и няма ваксина за нея, а сапуна я унищожава!
78
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази статия може да бъде озаглавена: "2.3 милиона българи откриха топлата вода"
77
1
 
6
 
! Отговори
Гигкгигг преди 3 години
Ей тролчета, защо го причинявате на децата си? Не си продал само себе си, а цялото си семейство.
76
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен....На конспирации вярват не всички, а само тези.....Именно вярват, защото вярата е ирационална и не се нуждае от доказателства.
75
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От изследването става ясно, че 2,3 милиона българи само хабят кислорода!
74
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Девилска анкета, създадена от девили, проведена от девили върху девили, с девилски резултат, предназначен да въздейства върху девили. Да бяха включили въпрос дали Дарт Вейдър е виновен за болестта, пардон за вируса, или за пандемията.....карай да върви.

Спонсорирани публикации