Д-р Сила, СЗО: Предизвикателството наесен – ще атакуват настинки, грип, коронавирус

Вирусът още съществува и е смъртоносен, спазвайте мерките, предупреди представителят на СЗО у нас
28 юни 2020 10:28, Елка Василева
61
Д-р Сила, СЗО: Предизвикателството наесен – ще атакуват настинки, грип, коронавирус
Д-р Скендер Сила. Снимка: архив, БГНЕС

Обществото трябва да продължи да спазва противоепидемичните мерки срещу COVID-19. Вирусът още съществува и е смъртоносен. Какво ще се случи наесен никой не може да каже. Тогава освен COVID-19 ще има и сезонен грип. Това коментира д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация /СЗО/ за България, пред Нова тв.

Най-добрият сценарий би бил коронавирусът да загуби потенциала си и с времето да изчезне, но засега няма такива изгледи, смята още д-р Сила.

От СЗО очакват ваксина да има до края на тази или началото на следващата година.

Д-р Сила заяви, че през есента ситуацията ще е много предизвикателна, защото тогава има различни вируси - настинки, грип, коронавирус. "Хората могат да бъдат атакувани и от двата, а това ще обърка и клиниките. За щастие вече имаме тестове и ще можем да ги разграничим. Затова препоръката на СЗО е да се увеличат ваксините за обикновен грип, особено за рисковите групи, по-възрастните хора, хората с хронични заболявания. Ситуацията е непредвидима", предупреди д-р Сила.

Още по темата

По думите му, когато има малки огнища от повече райони на страната, общият брой на заразените расте. "Но все още имаме и епицентрове. Повечето случаи са от София и областта. Затова трябва да продължим да бъдем внимателни. Да спазваме дистанция, да си мием редовно ръцете, да слагаме маски там, където не можем да спазваме дистанция", призова той.

Когато оценяваме ситуацията в определена държава, в случая България, трябва да се базираме на числата. Ако сравним общия брой случаи на база 100, 1000 или 1 милион души население, България все още се справя много добре в сравнение с другите страни по света. Това е резултат от стриктните мерки, които бяха приложени рано, още преди да бъде съобщено за първите случаи. Това е добро управление на кризата, добър подход от страна на правителството и ангажираност към обществото, обясни д-р Скендер Сила.

"Не мисля, че загубихме контрол тук, в България. Сега имаме увеличен капацитет за тестването на хора. За последните 24 часа например бяха тествани над 3000 души, което е рекорд до момента".

На въпрос дали  може да се говори за липса на дисциплина д-р Сила, посочи, че „увеличение на случаите сме виждали в много страни на Европа, не само в България. Причината е, че преди много страни бяха затворени, хората се движеха по-малко. Сега, с разхлабването на мерките, се събират на различни събития и церемонии, затова казваме, че започваме новото нормално и трябва да бъдем дисциплинирани и да поемаме отговорност. Това е ключът за предотвратяването на ново разпространение. Затварянето имаше тежки последици за здравето, психиката, икономиката. Затова трябва да намерим начин да живеем в тази нова реалност и нова нормалност“, каза представителят на СЗО.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
А какво казват по този повод д-р Мощ, проф. Енергия и акад. Конскисили
50
0
 
10
 
! Отговори
ааа преди 3 години
Ходи да плуваш с акулите бе тюлен. Стига обяснява кво да правят хората. СЗО е цирей, но за сега никой не смее да го премахне, защото ще боли.
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече кой вярва на СЗО?
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЗО лъжат, че се умира от коронавирус. Вирусът не е от тази година, а от 50 години. Да си скъсат дипломите, ако щат тези от СЗО.
47
3
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
ИДИЛ вече е в България - Доктора е Мюсюлманин Терорист участвал в Сирия .
46
3
 
7
 
! Отговори
До 47 преди 3 години
Специално за теб казаха, че трябва да ти бият 100 кожени инжекции. Лично Гейтс го каза.
45
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за задължителната вксина каза ли нещо?
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спонсора БилГейтс ли каза така да кажеш? Само питам.
43
18
 
5
 
! Отговори
Златена преди 3 години
Предлагам всички дебилни българи и неуките роми в България които ходят без маски на закритите и обществени места глоба 500 лева ако не щат да си плащат глобата 5 години затвор за предумишлено убийство заразяване с короновирус друг човек и отнемането му на неговия живот само по този строг начин ще се научат да спазват законите и правилата на нашата държава България по друг начин при дебилните българи и роми няма как да стане
42
1
 
1
 
! Отговори
До 44 преди 3 години
До ВЪПРОС Предлагам да го изловим тогава
41
3
 
15
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Този така наречен *Д-р* е известен Албански Терорист . Има Обвинения от Хага за Военни Престъпления . Какво Прави в България ?
40
19
 
4
 
! Отговори
Златена преди 3 години
Предлагам на дебилните българи и неуките роми в България които вярват че короновируса е измислица всички те да отидат санитари в всичките болници на цяла България за да се заразят с тази болест да не могат въобще да дишат да са на апаратна вентилация в болницата дано тогава да им дойде акъла в празните им дебелокожи инатливи недесцеплинирани безотговорни безсъвестни безмозъщни безчовечни дебилни кухи глави
39
17
 
4
 
! Отговори
Златена преди 3 години
Абсурд е да накараш дебилните българи и неуките роми в България да спазват препоръките те са недесцеплинирани безотговорни безсъвестни безчовечни вярват че короновируса е измислица затова не осъзнават че с излизането си по градовете на цяла България заразяват с тази болест друг човек и му отнемат живота.Жалкото е че заради дебилните българи и ромите в България които не щат да спазват препоръките и си правят каквото си поискат страдаме ние нормалните Българи
38
2
 
17
 
! Отговори
ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР преди 3 години
Д-р Скендер Сила , е Доктор Колкото Д-р Хашим Тачи .Защо ДАНС не започне да си изпълнява Задълженията ?Това че си изкормил хора в Къщите им , не означава че си Доктор .
37
2
 
18
 
! Отговори
бай х преди 3 години
тия нито са световна , нито са здравна , само са са организация на 5-те най богати фамилии в света и защитават коропоративни интереси /за милиарди долари / на бялата мафия ....
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Да Ако чакаш да се уточнят значи верваш на тоа цирк, вервай си и ходи носи маска, да и им върви бизнеса.
35
2
 
21
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 3 години
д-р Скендер Сила, не е никакъв Лекар или Доктор . Този Човек е Участвал в Масови Убийства в Кения и Сомалия . СЗО е Организация като Косово - за това Тръмп спря Издръжката им . В СЗО са събрани всички Главорези от Африка на Заплата от ЦРУ .
34
4
 
14
 
! Отговори
Драго преди 3 години
И докато се случва цялата тая хавра (за прах в очите) тайно ще приложат в България 5G, та да почнем от догодина и масово да мрем от рак!!
33
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората не ви вярват нито на вас нито на лъжливите тестове нито на измислената ви болест. И за това не търсят медицинска помощ, а това може да ги убие, не вируса, но вече никой не ви вярва.
32
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко тарикатски, и само в България се пусна публика по стадионите, щото били много загрижени за феновете! Голем смех, ама по-скоро теориите на Мангъров тайничко се възприеха и се прилагат най-лесно с помощта на РИТНИТОПКОВЦИТЕ! Дано да е за добро!!!