Д-р Сила, СЗО: Предизвикателството наесен – ще атакуват настинки, грип, коронавирус

Вирусът още съществува и е смъртоносен, спазвайте мерките, предупреди представителят на СЗО у нас
28 юни 2020 10:28, Елка Василева
61
Д-р Сила, СЗО: Предизвикателството наесен – ще атакуват настинки, грип, коронавирус
Д-р Скендер Сила. Снимка: архив, БГНЕС

Обществото трябва да продължи да спазва противоепидемичните мерки срещу COVID-19. Вирусът още съществува и е смъртоносен. Какво ще се случи наесен никой не може да каже. Тогава освен COVID-19 ще има и сезонен грип. Това коментира д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация /СЗО/ за България, пред Нова тв.

Най-добрият сценарий би бил коронавирусът да загуби потенциала си и с времето да изчезне, но засега няма такива изгледи, смята още д-р Сила.

От СЗО очакват ваксина да има до края на тази или началото на следващата година.

Д-р Сила заяви, че през есента ситуацията ще е много предизвикателна, защото тогава има различни вируси - настинки, грип, коронавирус. "Хората могат да бъдат атакувани и от двата, а това ще обърка и клиниките. За щастие вече имаме тестове и ще можем да ги разграничим. Затова препоръката на СЗО е да се увеличат ваксините за обикновен грип, особено за рисковите групи, по-възрастните хора, хората с хронични заболявания. Ситуацията е непредвидима", предупреди д-р Сила.

Още по темата

По думите му, когато има малки огнища от повече райони на страната, общият брой на заразените расте. "Но все още имаме и епицентрове. Повечето случаи са от София и областта. Затова трябва да продължим да бъдем внимателни. Да спазваме дистанция, да си мием редовно ръцете, да слагаме маски там, където не можем да спазваме дистанция", призова той.

Когато оценяваме ситуацията в определена държава, в случая България, трябва да се базираме на числата. Ако сравним общия брой случаи на база 100, 1000 или 1 милион души население, България все още се справя много добре в сравнение с другите страни по света. Това е резултат от стриктните мерки, които бяха приложени рано, още преди да бъде съобщено за първите случаи. Това е добро управление на кризата, добър подход от страна на правителството и ангажираност към обществото, обясни д-р Скендер Сила.

"Не мисля, че загубихме контрол тук, в България. Сега имаме увеличен капацитет за тестването на хора. За последните 24 часа например бяха тествани над 3000 души, което е рекорд до момента".

На въпрос дали  може да се говори за липса на дисциплина д-р Сила, посочи, че „увеличение на случаите сме виждали в много страни на Европа, не само в България. Причината е, че преди много страни бяха затворени, хората се движеха по-малко. Сега, с разхлабването на мерките, се събират на различни събития и церемонии, затова казваме, че започваме новото нормално и трябва да бъдем дисциплинирани и да поемаме отговорност. Това е ключът за предотвратяването на ново разпространение. Затварянето имаше тежки последици за здравето, психиката, икономиката. Затова трябва да намерим начин да живеем в тази нова реалност и нова нормалност“, каза представителят на СЗО.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
6
 
17
 
! Отговори
ЕВРЕЙСКО РОБСТВО преди 3 години
ВСИЧКО СЕ ПРАВИ С ЦЕЛ-ДЕСТАБИЛИЗИРАНЕ НА СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА,ОБЕДНЯВАНЕ,ПСИХЯСВАНЕ И СМЪРТНОСТ НА НАРОДИТЕ.ТАКА ДА ЗНАЕТЕ.ЧЕТЕТЕ МАЛКО ЗА СОРОС,РОТШИЛД,РОКФЕЛЕР,БИЛ ГЕЙТС И НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ.
30
8
 
4
 
! Отговори
Да преди 3 години
Да, за това мога в бара и ресторанта да си ям и дишм без маска и да съм с още хора, но в била с маска. Хайде уточнете се или само бла бла блс
29
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Резултата от тази истерия и мерки са като заместител на война
28
7
 
18
 
! Отговори
Ттом преди 3 години
Няма ли да спрете с тази безмислица вече бе!? Какви мерки бе? Оставете хората намира!
27
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези тестове са скъпи що тез за които вземат проби-секрети за изследване от устно-носовата кухина и не определят степента на заразяването,що другите за които вземат кръв за проба също не определя степента на заразяването в разпространение по организма,как необходимо за лечение,което се изследва,обследва с необходимите лечения в режим на болничното лечение как задължително в специализирани клинични отделения,заведения с допълнителни анализ за диагностика заболяване,степен на разпростространението
26
3
 
6
 
! Отговори
Чочо преди 3 години
Не разбирам екземпляри наподобяващи неандерт-лци , на които някои разумни хора искат да удължат времето за еднопосочно посещение на орландовци ,а те злостно да ги хулят
25
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма ли кой да ги спре тези престъпници най-накрая? Официално си казват плановете и никой нищо не прави.
24
5
 
17
 
! Отговори
Истината преди 3 години
СЗО да се разследват от международен трибунал!!! Те наред с Китай укриха истината за вируса, съзнателно мълчаха и правиха чадър, докато се разпространи в достатъчно държави. СЗО са престъпници, извършили в случая престъпление срещу човечеството. Нито има логика, нито е възможно да не са знаели какво се случва в Ухан. А след като са знаели и не са алармирали за изолирането и карантинурането на Китай от останалия свят, значи това е била тяхната цел - да подсигурят коридори за разпространение!!!!!!
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоест като всяка есен от както свят светува :)
22
5
 
8
 
! Отговори
1111 преди 3 години
За около 2г вирусът е затихнал и светът си е бил същия, дори животът е избухнал с нова сила. Не се оставяйте да Ви промиват мозъка и да се чувствате несигурни и уплашени за бъдещето. След година короната ще е забравена, ще се бориме да възстановиме икономиките си!! Вирусът е много хитро измислен - смъртоносен за старите и болните, достатъчно притеснителен за младите, но все пак не до там, че да ги спре да се втурнат да възстановяват икономически сринатия свят.
21
4
 
15
 
! Отговори
1111 преди 3 години
Мммм и какво? Айде стига сте насаждали на хората тази измишльотина за нова реалност и нов свят - от стрес ще довършите много повече хора, отколкото от корона и сезонен грип, взети заедно. Хора, не забравяйте че през 1918 светът се е сблъскал с много по-яростна пандемия от днешната. В сравнение с инфлуенцата, короната е смешна - тогава са починали минимум 50 милиона по света, основно млади хора между 20 и 40г. И все пак никой не говорил за нова реалност и подобни глупости.
20
4
 
12
 
! Отговори
Че кога преди 3 години
Не е имало грип и настинка наесен бе, доктор СЛАБОСТ!Дремахте миналата есен и си чешехте ушите, когато започна короната в Китай? Нали това ви е работата!!!,не само тлъсти заплати да взимате и да паразитирате на чужд гръб!Плаши...тарници!!!Неефективна и паразитна структура е СЗО-то.А се махат от луксозните кабинети и за заминават като доброволци там, където има каквито и да е заразни болести по света!
19
2
 
17
 
! Отговори
Релеф преди 3 години
Тогава не се знае каква болест пак ще изобретят лабораторно и ще я разпрострянят. Още я измислят. ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР ЗА СЗО
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гнома с пагоните да събира сили на плажа за есента, щото яко трупове! :)))
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е на медиците да се дават пари или да се плащат заплати не когато ИМА , а когато НЯМА болни .
16
5
 
11
 
! Отговори
народна мъдрост преди 3 години
Пилците се Броят на Есен! Така е с Труповете убити от Уханска Чума!!
15
2
 
9
 
! Отговори
Мутафчийски-Бенатова преди 3 години
Не Интервю, а Пророчеството на Хилядолетието!!
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не е ли така всяка година явно предположенията за глобален сценарий ще се окажат верни.
13
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЗО, политици, държавни лидери, милиардери, всички са слуги на рептилите, рептили които правят войни от край време за да ни чистят, за тях ние сме просто роби, цифра
12
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е какво толкова с тия записи-Баце си е пийнал, може и да си е поомазал носа с бело и се е развихрил. Тия записи са фалшливи-дказаха остриетата на ГЕПИ-Деса ***, Бико Фурнаджийската лопата и Главчо ***...