Пенсиите по-високи с 6,7% от днес, минималната става 250 лв.

Повишават се пенсиите на над 2 000 090 души
Обновена: 1 юли 2020 07:36 | 1 юли 2020 07:19, Елка Василева
102
Пенсиите по-високи с 6,7% от днес, минималната става 250 лв.
Снимка: архив, Dnes.bg

Над 2 000 090 пенсионери ще получат увеличение на пенсиите си от днес. Актуализирането на пенсиите, отпуснати до 31 декември 2019 г., ще се извърши с 6,7 на сто по т.нар. "швейцарско правило", съобщи НОИ.

Минималната пенсия за стаж и възраст от днес вече е 250 лева. Увеличението е с 13,9% спрямо досегашния ѝ размер.

Максималният размер на пенсиите или сборът от пенсиите без добавките към тях се запазва на ниво 1200 лв., средната пенсия надхвърля 415 лева.

Минималната пенсия за инвалидност и общо заболяване на хората с над 90 на сто трайно увреждане вече е 287.50 лв. За хората с инвалидност от 71 до 90% - 262.50 лв.

Минималните размери на инвалидните пенсии при трудова злополука и професионално заболяване са 312,50 лева за хората с най-тежки увреждания и 287,50 лева за тези със 71-90% увреждане.

Още по темата

Най ниският размер и след осъвременяването остава социалната пенсия за старост. От първи юли тя е 141,63 лева.

Добавката за чужда помощ, която е 75 на сто от социалната, ще бъде съответно 106, 22 лева.

За увеличенията на пенсиите и добавките към тях са предвидени общо 439,5 милиона лева допълнителни средства, а общите разходи за пенсии за 2020 г. са над 10.5 млрд. лв.

Пенсионерите ще могат да се информират за новите размери на пенсиите си чрез електронната услуга "Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК" на интернет страницата на Националния осигурителен институт (НОИ).

При поискване разпорежданията ще се връчват и по избрания от лицата начин - в съответното териториално поделение на института, по пощата с препоръчано писмо или чрез Системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция "Електронно управление".

Изплащането на пенсиите за месец юли 2020 г. от НОИ ще започне на 7 юли (вторник) и ще приключи на 20 юли (понеделник). Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще бъде извършено съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на юлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 юли 2020 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
11
 
6
 
! Отговори
15ст. хляб преди 3 години
Питайте БКП-БСП защо пенсийте са малки.
28
3
 
7
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
Ами като са от друг свят да я закриват тази държава. Сега на ясно ли си защо си спестявам пари и не плащам данъци? След 10 години, когато тук останат само ромеи и старци няма да има кой да плаща за пенсии. Работещите и осигуряващите се ще пият една студена вода и ще останат без нищо.За това съветвам хората да минават частно и на черно. От 13 години съм така и си работя без спиране. Вместо да храня ромеи аз ги инвестирам в обучението на децата си. Голямата иска да кара магистратура в Англия
27
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Социалните системи на всички развити държави се гради на това да одереш богатия, а при нас се дере беднияЧовек казвам ти че единственото добро нещо, което виждам в теб е спестовният ти навик. Не ми се сърди! Тези еквалибристики богати - бедни са от друг свят. Ама аз не мога да променя никой, така че успех!
26
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Минималната пенсия е 250 лв. ....Какво ще си купят нашите майки и бащи при стандарт и цени често надминаващи цените в развитите икономики и държави.Човек когато се пенсионира спира да работи и почва да се наслаждава на животът който му е останал,нашите пенсионери работят до последен дъх......
25
4
 
16
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
Социалните системи на всички развити държави се гради на това да одереш богатия, а при нас се дере бедния. Плоският данък го въведоха комунделите , а следващите *** от ГЕРБ не го пипнаха. Така човек който получава примерно 1500 лева ще плаща данък 150 лева и ще му останат 1350 , а ако получаваш 500 ще плащаш 50 лева и ще вземеш 450. Никой няма т.пки да го махне , защото ще бръкнат в джоба на богатите и ще има компромати срещу тях
24
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До 11 - вие може да сте наистина болен, но пък има толкова много тарикати, че хората се озлобиха. Виновни са и докторите, и тези, дето бутат рушвети и се преструват и обжалват до дупка, ако не им хареса пенсията. Не си мислете, че народът е много честен, същият е като управниците си.
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм до тези пари, но всички деца са еднакви и трябва да имат едни права.Това кой ти го каза? Всички ли са със сини очи? Всички ли са умствено на едно и също ниво? Децата дори не се раждат еднакви! - височина, тегло.. Никой няма равен старт в живота. Всеки пътува с някаква карма! Аз виждам на къде биеш- но равенство няма и няма да има НИКОГА. Добре е единствено, че си си изградил спестовен навик.
22
0
 
8
 
! Отговори
ку ку преди 3 години
Стигнахте до същтостта - прецаканият винаги е плащал, и ще плаща, докато не се спука балонът и стане нещо извънредно, а после всичко отначало!
21
0
 
6
 
! Отговори
до 11 преди 3 години
Нивото на едно общество се умерва с отношението към инвалиди и животни.На теб ти пожелавам да бъдеш инвалид,за да разбереш какъв е ужаса.Това което си написал е долно и гнуссно.Как не ви досрамя?!..
20
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Както правилно забеляза някой и нищо да не внесат, тоест не само своите осигуровки, ами данъци за пътища, училища и т.н., пак имат право на спешна помощ, на това да учат децата им в държавни училища, ако щете и само да ходят по улиците, за коите не са дали и стотинка? Затова сегашната система прецаква точно тези, дето си плащат!
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм трудоустроен с 95% общитите ми доходи са 365лв. като социалният помощник ми дава още 100 лв. За храна не се лишава, но дрехи, бяла техника и кола не съм си купувал от години!
18
0
 
16
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
Спор няма , че е така, но справедливо ли е съседа да получава детски като не е внесъл я лев , а аз като си плащах чинно детето ми да е дискриминирано? Не съм до тези пари, но всички деца са еднакви и трябва да имат едни права. За това спрях да плащам всичко. За 11 години с жена ми имаме на страна близо 70 хиляди лева. До като реша , че ми е достатъчно да работя се надявам да сме събрали към 200 и да сме си изучили децата. Това си е мое решение и никой не може да ме убеди.
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
докато парите за пенсионните осигуровки се изливат в общия казан всеки ще се осигурява на минимума и ще взима пари "под масата" и после ще хленчите за това кой каква пенсия трябвало да взима . на запад всеки сам си внася в личната пенсионна сметка , внесъл си 100 ще получаваш 100 , внесъл си 10 ще получаваш 10 на месец . т.е. който не работи няма да яде ..
16
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ельоминат - познавам доста такива, дето се скъсваха да крият доходи или пък не плащаха нищо, а като се пенсионираха хукнаха по инстанции, телкове и къде ли не само и само да изклинчат някакви париОстави го тоя! Иска без да дава да взима колкото се може повече. Заради такива като него България не може да се съвземе! Че има наглостта и да се хвали!
15
3
 
10
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Да не говорим пък че тези, дето нищо не са внесли, имат право на лечение по спешност, БМП, и други неща без пари, по-точно не без пари, а някой читав им ги е платил?
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До инвалид от 82,на 64% "Господ да Ви накаже алчни мошенници!Амин!!!"Ти си късметлия, но ние които нямаме и толкова, а сме болни какво да правим. В нашия блок виждам поне две съвсем здрави жени с телкове за двигателни проблеми. Слагат патерички и шини по два дена в годината, в дните на явяване пред комисия.Това е позор за патриотите, за герберите и за лекарите. Напълно здрави деца "аутисти", но "отличници", а и с пенсии при това. Освен на лекарите да ръкопляскаме и на учителите.
13
6
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До ельоминат - познавам доста такива, дето се скъсваха да крият доходи или пък не плащаха нищо, а като се пенсионираха хукнаха по инстанции, телкове и къде ли не само и само да изклинчат някакви пари. Така че, бъдете добри подобни да не хленчите да търсите после някакви пари. Който нищо не е внесъл, нищо не трябва да получава. С подобна политика само дълбаеме надолу.........
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Де Илия на кирия, получавам 215лв. пенция. Кажете какво да си купа с тези пари!
11
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека обясня защо смъкват процентите инвалидност. Защото, драги дребни тарикати, 80% се водите инвалиди. Всеки лъже и маже, за да краде. После сочи как в парламента крадяли. Той със заплата в плик, с фалшив ТЕЛК, не платил стотинка реални осигуровки и данъци, ама другите крадяли, съсипали държавата. Дребният тарикатлък с ТЕЛК-овете трябва да спре. Това е начинът.
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7 "А някои нямат и един ден трудов стаж и получават социални помощи!"Социалната помощ за българите е 54 лева и се заработва цели 14 работни дни за българите, за малцинствата не знам, те имат детски и телкове.