Неизбежното - скок на болните от коронавирус и затягане на мерките

Още дълго време ще живеем в тази епидемична обстановка
176
Неизбежното - скок на болните от коронавирус и затягане на мерките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Въведените меки мерки трябваше да продължат поне още един-два месеца, защото точно разпускането им доведе до разрастването на епидемията". Това каза пред БНР академик Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Според него, ако не бяха разрешени обществени активности като футболни мачове и абитуриентски балове, е можело да сме в много добро състояние на овладяване на епидемията.

Още по темата

Акад. Петрунов отново напомни, че дълго време ще живеем в тази епидемична обстановка и трябва отговорно да спазваме противоепидемичните мерки. Той предположи, че неизбежно ще стигнем до увеличаване на броя на заразените и до затягане на мерките отново.

"Постоянно се говори за брой на положителни проби. Това още нищо не значи, защото на един пациент му се правят до 5 PCR теста. За да сме сигурни колко хора наистина са заразени, трябва да отчитаме по колко теста са правени на един индивид, едно ЕГН", обясни академикът.

Той беше категоричен, че отчитането на заразените хора и на починалите трябва да става на определен брой, за да се вижда какво е реалното разпространение на инфекцията.

"Иначе ние получаваме едни цифри и данни, но какво точно означават, без да кажем колко заразени имаме на 100 хиляди или на 1 милион, трудно ще видим какво е разпространението на инфекцията", коментира Петрунов.

Акад. Богдан Петрунов прогнозира, че може и още една година, а дори и повече да продължи заразяването с коронавируса.

"Докато има хора, които могат да бъдат заразени, той ще продължи да се разпространява. Най-малко 70-80% от човечеството трябва да се зарази, за да изчезне. Но поне 50% в една държава да се, това ще даде възможност да загасне вирусът и неговото разпространение да спре", смята той.

По думите на академика категорично е доказано, че вирусът се задържа повече от 2-3 дни върху плоскости, а до 3 часа може да се запази във въздуха - под формата на аерозоли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И този си приказва да убие времето.Вируса заразява защото е допуснат ,без маски ,без дистанция,балове,викове,танци на закрито,ами кеф,от донор на донор.Търси баламурници.Какъв стаден имунитет,как ще умре като има къде да се закачи ,а имунитета е кратък,я има ,я не,безсимтомните нямат антитела и от това кой колко е погълнал протича тежко или леко.Проблема е с усложненията ,защото и в лека форма ,организма не трябва да се натоварва физически,а да се почива,пият лекарства,за да не слезе към дробове
71
8
 
14
 
! Отговори
ххх преди 3 години
Майтапчийски си почива в Гърция , а глупаците с противогази !!!
70
3
 
9
 
! Отговори
ССС преди 3 години
Хасан Адемов ,Дариткова ,Малешкова , Щерев и други "заразени" са добре и си почиват на морето !!! Направете справка за изминалите месеци!!!
69
10
 
3
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
Чакайте да видите тази Есен, а за Зимата - да не говорим, до 2021 няма да съм изненадан поне 10% от населението да е станало клиент на Крематориумите!
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"пак питам, ИЗЛЕКУВАН, С АНТИТЕЛА И НЕНОСИТЕЛ на вируса, защо да е под карантина?"За коя точно карантина питаш?
67
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъй тъй, значи всички ние сме виновни, обаче всевишния и подмазвачите около него, когато се прегръщат и целуват че са открили 10км отсечка са пример....ти да видиш!Чакам от плазмодиите коментари, какво стана с мерките в началото и какво стана с започването на сезона...:)
66
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече две неща трябват за да воден вируса - карантина за идващите от чужбина и дисциплина да не се разпространява вируса вътре в България (маски, дистанция, без групи хора и т.н.). До края на май беше достатъчно само да спрем вноса на заразата. После през юни започна пълно безхаберие от страна на правителството.
65
2
 
10
 
! Отговори
ССС преди 3 години
"Заразените " депутати още са живи и здрави ??? Всеки ден обявяват "болни" , но след 14 дни са напълно здрави!!!
64
3
 
2
 
! Отговори
до 79 преди 3 години
Борсонаро е но 65, не ми се вярва да прескочи трапа! Тома Неверни ще си плати цената и то много скъпо! Дано греша и живее!
63
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пак питам, ИЗЛЕКУВАН, С АНТИТЕЛА И НЕНОСИТЕЛ на вируса, защо да е под карантина?
62
9
 
5
 
! Отговори
Водещите Новини преди 3 години
Президента на Бразилия, който не вярваше, че Уханската Чума е Реална - не само Заразен, а Болен със Симптоми! Сега, ще разбере, кон боб яде ли!!
61
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако човек е преболедувал също трябва да е под карантина като останалите, докато може да заразява другите. Да не забравяме и че вируса повтаря.
60
4
 
6
 
! Отговори
epa преди 3 години
този академик лекар или статистик ли е? На мен повече ми мяза на статистик, а всеки заимавал се със статистика може да Ви каже каква стъкмистика е в днешно време и точно това е, което набюдаваме в момента с Коронавируса. Да си гледа сферата, в която работи и да остави статистиката за други.От наблюденията ми напоследък всички лекари са повече статистици отколкото практикуващи професията си.
59
2
 
5
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Фашисти....
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако човек е преболедувал, с антитела и не е носител,защо трябва да е под карантина? само не казвайте 'от солидарност към другите', защото това означава другите също задължително да се разболеят и да го изкарат. също, когато задължаваш хората да не работят, си ДЛЪЖЕН да им осигуриш всичко - от хтана до плащане на сметки, и това трябва да го направи държавата.
57
4
 
8
 
! Отговори
гадна твар преди 3 години
Чудат се вече какви ли не професори и академици да изкарат от бунището на науката, за да продължават да облъчват масите в БГ заради 15 мин слава по тв или някой треторазряден вестникарски сайт. Продължават да насаждат омраза, продължават да изкарват нас българите в Британия едва ли не прокажени, едва ли не като си дойдем и всички останали ще измрат заради нас. Господ забавя, но не забравя!
56
8
 
9
 
! Отговори
Бау преди 3 години
неизбежно е затягането. Дано да има глоби за неспазващите, че друго не работи.
55
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НИКАКВА ЕПИДЕМИЯ НЯМА БЕ ПЛАТЕНИ ПСЕВДО ЛЕКАРИ И *** колко на 100 000 има болни, не положителен тест, не приносители, БОЛНИ КОЛКО
54
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този, освен че трябва да му вземат възможността да е лекар, е и за затвора!
53
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грипа вече не е достоверен, измислете нещо ново пичове и не се излагайте!

Спонсорирани публикации