Тревожно: Българката все повече ражда със секцио

От НЗОК обмислят повишаване на цената на клиничната пътека за секцио
8 юли 2020 14:46, Ния Христова
142

 

От години в България се наблюдава тенденцията да расте делът на ражданията с цезарово сечение. Страната ни се нарежда на пето място в Европа по този показател.

От НЗОК обмислят повишаване на цената на клиничната пътека за физиологично раждане, за да се насърчат родилките да избират раждане по естествения начин.

"Това е много тревожна тенденция. Причините са различни - от страна на пациентите, от страна на лекарите, от страна на институциите", коментира специалистът по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина д-р Атанас Щерев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той изтъкна, че СЗО и други професионални организации на акушери алармират, че процентът на такъв тип раждане по медицински причини може да бъде между 5% и 10%, както и че не е редно да е повече от 15%.
 
"Защо се увеличава? Първо, това е много удобно за бременната, защото едно раждане приключва за 1 час. Второто нещо - подобриха се условията за цезарово сечение. За лекарите е много удобно", заяви Щерев.
 
Според него, от друга страна лекарите са деквалифицирани и не могат да водят нормално раждане. Много от тях се страхуват от усложнения и не могат да изпълнят физиологично раждане с нисък родов травматизъм за майката и детето.
 
Според него предложението на НЗОК може и да има ефект.
 
"Секциото по желание трябва да бъде многократно по-скъпо, защото това е луксозна процедура. Това е тяхно право, но не може да се плаща солидарно от всички, които плащат здравни вноски", категоричен бе д-р Щерев.

142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
3
 
! Отговори
Майка преди 1 месец
Родих естествено детето си! За 12 часа, ад! Изках да умра от болките! После един медец неможеш да пикая. Не съм станала кофа, ама тази болка няма пак да си я причиня!
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А който има мозък са спре изобщо са ражда нещастни роби в тази *** държава. *** не се размножават в неблагоприятна среда,който го прави е по-долу в еволюцията.
88
0
 
3
 
! Отговори
fermera преди 1 месец
В 13 седмица от бреминоста на жена ми бяхме в Германия и отидохме на лекар в университетска болница.Комсултира ни професор,прегледа ни лекар и ни пуснаха ръвни и генетични тестове за Даун.Това ни струва общо 460 евро.Обясниха ни че при тях се ражда кучешката като преди раждане при теб идва акушерка която те учи и после присъства на раждането.Струваше 1200 евро.
87
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българският мъж като цяло не уважава жена си. Справка - вижте в Гърция, в Чехия, там жената е на пиедестал. Българката, изстрадала от вечните претенции на мъжа си взима решението поне за нещо да не я боли. Не виждам драма. Важен е резултатът! В крайна ксметка, не сме в 18, 19 и 20 век, когато секциото в соца беше само за връзкарки. А ти се дери и реви...Айде няма нужда.
86
7
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 1 месец
Имам позната с жестоко първо раждане, следродова депресия, майка й плаче на двора, че тя не иска да гледа детето след шока първата седмица, безумен стрес за цялото семейство. За втората бременност уредихме секцио, отивам да я видя, тя станала, смее се, и казва: "Мога така да раждам всяка година! Никога няма да насърча дъщеря ми за нормално!" Реален случай, да го счита кой както иска
85
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оо Боже - точно от Щерев тръгнали да се тревожат?! Тъкмо там нормално не се ражда
84
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И кво му е тревожното?! М?
83
2
 
11
 
! Отговори
Не бг мама преди 1 месец
Най- накрая един да каже истината - българските лекари и акушерки не знаят и не могат да асистират нормално раждане. Това че то не е мит разбират всички , който са раждали в чужбина. Раждане след което се възстановяваш и тръгваш след 24 часа както трябва да бъде. В България то е превърнато в някаква истерична форма на мъчение за всичко, след което родилката така или иначе лежи овикана 7 дни със шевове, но на друго място.
82
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До лили

възможно е напълно обезболено нормално раждане, но трябва много опитен анастезиолог, явно липсват такива кадри
81
10
 
3
 
! Отговори
АмчъмдейвиС преди 1 месец
И със секцио да ражда файда йок, тя вече е разпрaнa по магистралите на Европа ...
80
7
 
3
 
! Отговори
истината преди 1 месец
A не бе ! Кой иска след раждане да чува ехооо.
79
5
 
9
 
! Отговори
лили преди 1 месец
Мъже, властта ви свърши и трябва да се примирите. Стига сте командвали жените, като че ли са бавноразвиващи се, вече даже не ги и храните, а по темата - нормално раждане, но обезболено, стига това да е възможно.
78
5
 
9
 
! Отговори
анонимна преди 1 месец
Гост и темподобни, умряха ви слугините май, а, и затова ревете по форумите! На никоя умна жена не и трябва никакъв мъж, нито пък и жена, оправя се всякак с живота 20 пъти по-добре от такива като вас!
77
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До До 80 Ф.С.Б.

да може и то нормално
76
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и жените и лекарите гледат лесното, не здравето на бебето!по истински медицински причини разбирам, но в Бг тази причина е много опорочена!
75
2
 
12
 
! Отговори
анонимна преди 1 месец
Трябва да се обезболява раждането, има начини, а как - според показанията. Не трябва да се мъчи никоя жена като крава.
74
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само какви глупости пишат някои хора. Личи си, че грам информация не са прочели, но пък са компетентни - след секцио нямало да може да забременееш, детето ставало ревливо и стресирано.... и да не цитирам още. Сигурно от махленските бг-мами сте ги научили тези неща.
73
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз родих двете деца нормално, почти без болка, за секцио ме е страх. Предпочитам да мога да ходя и да не съм на диета след раждане.
72
10
 
7
 
! Отговори
До До 80 Ф.С.Б. преди 1 месец
Жената е родена ---за да РАЖДА!!! Точка!

Какви жени?! Къде ги видяхте тези жени?!
200 грама oпикaнo меco може ли да ражда!
71
3
 
2
 
! Отговори
до ФСБ преди 1 месец
хаха така е, аз от елмаза си взех петте пари