Трима полицаи са ранени, 10-20 протестиращи са задържани в София

Повече от 4 часа продължиха протестите в центъра на София
Обновена: 11 юли 2020 07:14 | 11 юли 2020 07:12, Елка Василева
209
Трима полицаи са ранени, 10-20 протестиращи са задържани в София
Снимка: архив, БГНЕС

Трима служители на МВР са пострадали при протестите снощи в София. Един от тях е в по-тежко състояние, тъй като е бил ударен с бутилка от протестиращ. Другите двама униформени служители са с по-леки наранявания.

Между 10 и 20 са задържаните протестиращи. От СДВР обясниха за БНР, че ще продължат да преглеждат камерите в района, тъй като част от лицата на някои от хората, които са били най-активни в провокациите срещу МВР, са били заснети от камерите. Вероятно в събота ще има още задържани.

Всички отведени до момента не е ясно дали ще бъдат задържани за 24 часа или ще им бъдат съставени предупредителни протоколи по Закона за МВР.

Повече от четири часа продължиха протестите в центъра на София. След преместване до Орлов мост протестиращите отново се събраха в пространството между Министерския съвет и Президентството. След възникналото по-рано през деня напрежение между протестиращи и полиция, след 22.00 часа постепенно обстановката се успокои. Около сградите на институциите имаше много полиция. Малко след полунощ демонстрацията приключи.

Още по темата

Протестиращи в т.нар. "триъгълник на властта" имаха спорадични сблъсъци с намиращите се там полицаи. Наложи се да дойде допълнително подкрепление от жандармерия.

Малко след 23.00 часа протестиращи се опитаха да пробият полицейския кордон, разположен около сградата на Министерския съвет. Някои от присъстващите започнаха да хвърлят бутилки с вода и кутии от бира по полицаите. В резултат се стигна до сблъсък между силите на реда и част от хората.

По-рано също се стигна до напрежение и сблъсъци между привърженици и противници на правителството и на президента Румен Радев.

Протестиращите срещу правителството блокираха пл. "Орлов мост" за около час. Част от хилядите се върнаха към Парламента, други се отправиха обратно към сградата на Министерския съвет.

Малко след 20.30 часа се разигра истинска гоненица между протестиращи и полиция на кръстовището на бул. “Васил Левски“ и улица “Оборище“, както и на кръстовището на бул. “В. Левски“ и ул. “Врабча“.
Причината е, че част от привържениците на Румен Радев се опитваха да блокират автобусите на привържениците на кабинета, които бяха спрели около храма “Св. Ал. Невски“.

Автобусите, които бяха на “Дондуков“ и “Раковска“ успяха да преминат, след като плътен кордон от полицията отцепи противниците на кабинета и направи място да преминат.

До пряк сблъсък между хора от двата протеста така и не се стигна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека да покажат, за да сравним медицинското от тази нощ на тежко раненият полицай от хвърлена бутилка с медицинското на жестоко пребития от полицията българин под колонте на министрски съвет, пак тази нощ
149
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Причината е, че част от привържениците на Румен Радев"Кво!? Привърженици на правото и правдата!
148
6
 
11
 
! Отговори
NewOne преди 3 години
Хунтата не може да измисли нищо свястно.Страхът е в основата на манипулациите им!За пореден път облъчват територията с безумията си - Божков е виновен за всичко!Не, вие сами се докарахте до това състояние!
147
8
 
16
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
До Така е ..Европа е "шашната" само в твоята глава. Няма нищо по-демократично от гражданския протест! Справка - Франция, Италия, Гърция, Сърбия! Дори за ситуацията в Сърбия Европа не е шашната! Недомакратично ще бъде, когато извадим калашниците!Що се отнася до това колко "законно" е избрано това правителство... За каква законност говорим при купени си гански гласове и липсващи 3 млн. гласа на трудолюбиви българи, изгонени в чужбина?
146
6
 
8
 
! Отговори
Ето решението! преди 3 години
Криви са им сметките на провокаторите от чужди държави. Снощи протест 5000 анти протест 5000, милиони пред екрана гледат. Сега, кой е мъдрият - Радев Борисов или милионите българи на които им е мил живота и не искат да се омешват съз смъртоносен вирус и да палят собствената си черга? Милионите вкъщи няма да излязат нито за нито против и ще си спасят държавата с разум НАПУК на политиците.
145
9
 
9
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
а не е ли законна властта? стига с тия партизански методи!------Вече не. Аз свалих доверието си от Борисов.
144
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние пък искаме прегледи точно на тия 10 - 20 протестиращи.
143
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мафията пак използва полицията, за да тероризира народа.
142
9
 
11
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Полицаите са симуланти.Бях там и никакво насилие не е имало и всичките бяха с шлемове и щитове.Не бил си сложил шлема точно този!Ами да си го е сложил.От петстотин полицаи как пък точно този не си е сложил шлема, хайде де!
141
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, тия 10 - 20 протестиращи живи и здрави ли са, всички? Бог да пази хората от тия двама големи, че млади здрави май няма
140
12
 
7
 
! Отговори
Резидент разединител преди 3 години
Помня честването на Апостола на свободата и освиркването на Фандъкова, сега същите освиркващи търсят сблъсък с другите протестиращи. И какво излиза мутри вън фашисти вътре. И протести организирани в таз ковид ситуация абсолютна глупост и за двете страни. Говорят за нарушаване на демокрацията значи да не се разследва нарушаването на закона от президента съветниците му. Говори се за изнесени документи с гриф строго секретно. Аз пък искам ако има шпиони да се заловят
139
23
 
7
 
! Отговори
цирк преди 3 години
Радев прави протест с рубли от Москва и милионите на Черепа. Някакви конспиратори го подкрепят.
138
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До някой сиТова дали някой трябва да си тръгне няма нищо общо с това, което ще стане, след като си тръгне. Отделни въпроси са. Виждам, че като типичен гробаджия разсъжденията ти са от типа "що да се къпем днеска като пак че се изцапам ***".
137
16
 
9
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
Къшмеррр! Президент да организира и ръководи пуч срещу законното избрано правителство.Европа е шашната.
136
1
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
До Активист на БСП 171 А на протеста против правителството са дошли само софиянци и то пеша.
135
7
 
11
 
! Отговори
някой си преди 3 години
И кой мислите ще управлява страната ,след като Бойко си тръгне?Дпс ,Бсп ,Слави Трифонов?....
134
9
 
11
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
До Ти да видиш..Разотиват се мирно и тихо,защото трябваше да се връщат обратно във Варна,Провадия.А и за да похарчат 30-те лева надница от протеста,че магазините не работят цяла нощ.
133
0
 
1
 
! Отговори
Съвет преди 3 години
До .155 Надявай се .
132
15
 
7
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
И какво излиза.Любителите на Радев вандалстват до полунощ , а другите за правителството се разотиват мирно и тихо.
131
3
 
10
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Време е да се избавим от фашисти и комунисти и да приключим гражданската война, която си спретнаха за прикриване на разграбването на държавата. ДПС, ВМРО са просто тарикати които се присламчват ту към едните, ту към другите. Време е за нови партии.