Общували сме с болен от COVID-19? За кого трябва да има карантина?

Историите ON AIR: Трябва да свикнем да живеем с коронавируса, но как?
19 юли 2020 07:15, Красимир Ангелов
33

Във времето на новия коронавирус всички живеем с повишено внимание. Така ще е докато не открият сигурен антивирусен препарат или ваксина. Отвсякъде чуваме, че трябва да свикнем да живеем с него. Въпросът е – как? Отговорът на този въпрос се опитват да дадат Историите ON AIR по телевизия Bulgaria ON AIR.

"COVID-19 е вирусна инфекция, която може да наподобява грип или обикновена настинка. Заразените рядко вдигат висока температура. Тя обикновено е между 37,5 и 38 градуса. Не е задължителна появата на болки в гърлото, кашлица, запушен нос. По отношение на самата клинична картина заболяването е велик имитатор", казва доц. д.р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Съветът на медиците е, когато не се чувствате добре, да си останете вкъщи и да се обадите по телефона на личния си лекар. А той ще прецени как да постъпите. Но най-надеждният начин за доказване на Ковид-19 е PCR-тестът. Той не се поема от Здравната каса и пациентът трябва доброволно да го направи, ако има съмнения, че е заразен с коронавирус.

"Лабораториите, където се правят изследвания за новия коронавирус, са оборудвали специални манипулационни. В тях се допуска само по един пациент и се прави постоянна дезинфекция", казва Тодор Захариев, управител на Медико-диагностична лаборатория "Бодимед".

PCR-ът е положителен обикновено три-четири дни преди клиничните изяви и може да е негативен след петия-шестия ден от началото на заболяването, ако вирусът вече е слязъл в белите дробове. Затова много е важно как се тълкуват изследванията, а не само да се съобщават някакви резултати. Това обяснява д-р Петър Петров, началник на Инфекциозното отделение в УМБАЛ "Св. Анна" - София.

При положителен тест лабораторията, където е регистриран, трябва да въведе данните на новозаразения в Националната информационна система. Оттам съответното РЗИ взима контактите и започва епидемиологично проучване, което се извършва основно по телефона. След това започва установяванено на контактните от първи ред. Обикновено това са хората, с които болният живее в едно жилище, казва д-р Ирина Гайтаневска, началник отдел "Епидемиология и контрол на заразните болести" в РЗИ-София.

На работното място също може да има контактни от първи ред. Не всички колеги на новозаразения обаче трябва да бъдат карантинирани. Всичко зависи от времето, в което са били заедно, дали са работили в една стая, дали бюрата им са близко едно до друго, дали са ползвали лични предпазни средства.

Когато в едно предприятие имат случай на заразен или на контактен на болен от COVID-19, работодателят е добре да се свърже със Службата по трудова медицина. Следващата стъпка е да уточни кои са най-близките му колеги, за да бъдат изолирани или тествани за вируса. Също така много важно е да се осигури спокойното връщане на работа на преболедувалия. Това обяснява Жасмина Саръиванова, експерт "Защита на работодателските интереси" в БСК.

Вижте повече в следващото видео.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимна преди 3 години
Искаш ли да те срещна с болен да ти разкаже как първоначално даваш 200лв за тестове и още толкова за лекарства, витамини и т.н! Хайде стига вече... докато не се разболее някой ваш близък сте много смели!Не искам да се заяждам, ядосва ме че все още има хора, които не вярват, а ние потърпевшите какво да кажем..... молим се да не сме заразили възрастните си родители....
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работата е проста,ама при *** народ,няма кой да я приложи - всички тестове за коронавирус,да се заплащат от бюджетите на държавните институции,като процентът за тях се завишава,със следващото по-високо стъпало на институцията!!!Тогава ще разберете истината за "коронавируса"!!!
26
1
 
7
 
! Отговори
славянин преди 3 години
''Общували сме с болен от COVID-19? За кого трябва да има карантина?''Още от самото заглавие започва манипулацията! Болен е този, който има ЯСНО ИЗРАЗЕНИ СИМПТОМИ НА БОЛЕСТ, който няма ясно изразени симптоми, в най-добрия случай е само виросоносител, без да е болен!
25
4
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Пълни ГЛУПОСТИ. Тестът трябва да бъде ГАРАНТИРАНО АНОНИМЕН.
24
3
 
7
 
! Отговори
ДО 26 преди 3 години
АМИ РОБОВЛАДЕЛСКИ СТРОЙ А ВЕУЧЕРИТЕ НЕ СА НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ КУПОНИ ,КОГАТО СЕ ПОЛЗВАТ КУПОНИ ВМЕСТО ПАРИ ЗНАЧИ В ИКОНОМИКАТА НЕЩО КУЦА!ЧИСТА КУПОННА СИСТЕМА....СЪБУДЕТЕ СЕ И И ВЗЕМЕТЕ ВСИЧКО В СВОИ РЪЦЕ 31 ГОДИН ФАШИЗЪМ И РОБОВЛАДЕЛСТВО СТИГАТ!!!
23
2
 
11
 
! Отговори
Мижем да те лажем преди 3 години
Във фирмата ,в която работя 1/3 от заплатата е бонус за присъствие+ваучери за храна,ако излезеш от работа дори час по рано ги губиш и в края на месеца си с минимална работна заплата.При нас болничен се ползва само при влизане в болница.Зимата е нещо страшно от болни и кашлящи,но не можем да си позволим лукса да ходим на преглед.
22
5
 
15
 
! Отговори
123 преди 3 години
На пневмонията вече казват корона. Как теста веднъж е положетелен когато е взет от РЗИ, а в частна лаболатория теста е отрицателен? Платените медии, политици, лекари лъжат. На есен пак се гласят да ни затварят. Не ги ли изгоним тея ще ни клатят отново.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, хубаво де. Аз работя в училище с около 1600 деца.Как ще стане тази работа? И сега някои деца си идват болни, за да не пропуснат от материала.Имали сме стотици такива случаи. А ние работим болни, защото директорът се мръщи, като занесеш болничен. Караш си го на крака и чак като те потрети вземаш 2-3 дни, което е недостатъчно. А трябва другите учители и да те заместват. Значи, ако влизаш в 5 класа и те замества др.учител с 5 класа -стават 10. И ако си в 2те смени - с около 40тина учители...
20
3
 
5
 
! Отговори
ДО 23 преди 3 години
ЛЕКО ИНТЕЛИГЕНТНИЯ АМИ ПУТИН НАЛИ ПРОДАВА НАРОДА СИ БЕ ГЛУПЕДЕРР ТИ ДА НЕ СИ ПОМИСЛИ ЧЕ ПУТИН НЕ СЛУЖИ НА ИЛЮМИНАТИТЕ СЪС ТОЗИ ЦИРК НЯМА ЕДИН РУСНАК КОЙТО ДА ВЯРВА В ЛЪЖАТА КРОНАВИРУС ВИЕ ОВЧИЦИТЕЕ ДЪРПАТЕ ИНФО САМО ОТ ЕДИН ИЗВОР АЗ ИМАМ КОНТАКТИ В МНОГО ДЪРЖАВИ С ЖИВИ ХОРА ПОДЪННИЦИ НА САМИТЕ ДЪРЖАВИ НЯМА ЕДИН ДА ТВЪРДИ ЧЕ ИМА КОРОНКА САМО ВИЕ БЛЕЕЩИТЕ В БЪЛГАРИЯ ПОД МЕДИЙНА КОМА СТЕ ВЯРВАЩИТЕ ГОТОВИ ОБЛЪЧЕНИ СКЕТАНТИ!
19
6
 
12
 
! Отговори
ЩЕ СВИКНЕМ преди 3 години
СЛЕД КАТО НАТИКАМЕ В ЗАТВОРА ВСЯКА МЕДИЯ ВСЕКИ ПОЛИТИК И ВСЯКО ДОКТОРЧЕ ЛЪЖЕЩО И МАМЕЩО ЗА КОРОНКАТА ВСЕКИ В ПАНДИЗА...И ЩЕ СЕ ОПРАВИТЕ
18
2
 
1
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Do 20 hahahahaa)))
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако са ти правили тест, значи си чакал в едно тясно помещение с други хора, седял си по разни дивани пред кабинета, отварял си разни врати с дръжки, подавали са ти химикал и листове да се подпишеш, закачал си си дрехите на разни закачалки...
16
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствената държава в света, която ограничава разпространението от Ковид-19 с платени тестове. България!Някой учудва ли се, че имаме повишение и сума ти държави ни слагат наред в мерни списъци за пътувания.
15
2
 
23
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Моя позната със симптоми на болеста. Близка със вече болни е ходила и висяла на опашка - 3 часа за да даде проба и още три часа на следващия ден за да си получи пробата. Положителна и вече в болница с усложнения. Това нормално ли е ? колко хора е заразила на опашката ? А в градскиа транспорт ?
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А недеите лъга че сте правили 2000 теста де болници да работят в неделя жалки оня в Брюксел неговите саитове бълват
13
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добре е болния да пропусне че сме общували с него за да не ни сложат под карантина.
12
1
 
29
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Но най-надеждният начин за доказване на Ковид-19 е PCR-тестът. Той не се поема от Здравната каса и пациентът трябва доброволно да го ПЛАТИ!!! Добре дошли в БГ! _Парите или живота!!
11
2
 
18
 
! Отговори
Карантиниран преди 3 години
Това с колегата и бюрото и тестването е пълна лъжа. Когато на етажа се разболя колега , а след него още и още- на практика от всяка стая по един (в стая работим по двама с бюра залепени едно до друго) контактните изобщо не ни тестваха. Само не изпратиха домашна карантина. Вируса се оказа, че и повтаря не след три месеца а след месец. При повторно болния са му казали да не дава колеги , с които е бил в една стая. По тв и пред медиите едно на практика е не съвсем така.
10
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако срещна болен от NOvid-19, ще го попитам откъде да взема и аз 1800лева.
9
8
 
15
 
! Отговори
redordead преди 3 години
До Цоко - ако някой има температура и си кашля и ходи на работа просто е безотговорно тъ-по парче...И без Ковид, можеш да заразиш колегите си и при някои от тях обикновена настинка да се усложни в пневмония или нещо по-лошо.Никой не е казал, че ако си неразположен трябва да ходиш да се тестваш, можеш да си седиш у вас или да правиш като оня дето беше ходил да се лекува на Градина с морски въздух и слънце...

Спонсорирани публикации