Бивш вицепремиер: Рано е да се готвим за харчене на парите от ЕС

Първо трябва план, който да се одобри, заяви проф. Даниела Бобева
21 юли 2020 10:50, Красимир Ангелов
28

България ще получи от ЕС близо 29 милиарда евро в следващите години, обяви премиерът Бойко Борисов след срещата между държавните и правителствените ръководители на ЕС относно новия европейски бюджет, който обсъждаха в продължение на 4 дни.

Според икономиста проф. Даниела Бобева, е доста рано да се приготвяме за харченето на тези пари, тъй като това са теоретични суми.

Още по темата
"Първо трябва да има план, по който да се изразходват тези пари, което ще подлежи на одобрение. Второто е, че парите ще бъдат спирани за 3 месеца за държавите, които не правят икономически реформи. И третият елемент от използването на средствата е свързан със законодателството, т.е. доколко една страна не е корумпирана и спазва законите си", обясни бившият министър на търговията и заместник министър-председател в "България сутрин".

От Брюксел премиерът съобщи още, че 200 млн. евро са отпуснати за слабо развитите райони в страната.

"Регионалната политика беше поставена като един от акцентите. Наши 4 района са на дъното на таблицата, това е част от общата кохезионна политика - да се предоставят повече средства за тези региони. Въпросът не е в това колко пари получаваме, а за какво и как ги харчим", категорична бе Бобева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ имаме приходи, които надвишават разходите, но не харчим ефективно.

"Очакването за голямо преобръщане на икономиката на базата на този финансов ресурс не е сериозно. Имаме сериозни структурни проблеми, които ако не се премахнат, в никакъв случай няма да имаме растеж и тези пари ще останат неизползвани", допълни икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
тигана преди да преди 3 години
сме хванали рибата: ЕС и ЕБ дали разполагат с такава сума в трилиони като заделени налични, едва ли и икономиките на ЕС ще успеят да ги осигурят, май като америка фърст ще печатаме хартийки без покритие - да му мисли останалия свят ...
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По първото изискване: да се изготви план за разходването на средствата няма проблеми. Събират се министрите Горанов, Караниколов, Танева,П.А. и за няколко дни изготвят плана.ББ го занася в ЕК и след 2 седмици той е подписан. Ако се забавят министрите 3 месеци без пари. ОК, тогава ще харчат тези от бюджета. Третото искане обаче е нож за кабинета: да няма корупция и да има върховенство на закона. Корупция има на всички нива на властта, а прокуратурата и съда са НАД ЗАКОНА! Баце,Гешев,кажете...
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрите отдавна са разпределили парите помежду си, т.е. кой колко и как да открадне.
15
2
 
5
 
! Отговори
И сега какво преди 3 години
излиза,защото у нас няма върховенство на закона,тез пари ще ги гледаме през крив макарон.
14
1
 
9
 
! Отговори
Бау преди 3 години
до 19Пиша последно и спирам. Самият факт, че ако няма закон ще е анархия и всеки ще *** и краде е ужасното.
13
4
 
11
 
! Отговори
На бас преди 3 години
Да се хванем на бас,че този път Тиквата е излъгаха....Меркел и сие го котката,за да подпише и сега ще акцентират върху това...Няма върховенство на закона...няма безвъзмездна помощ...Има за такива крадци като тиквата само ....заеми. и какво ще стори Тиквата,това което може...тегли заем,краде и ние плащаме...Да си жив и здрав още дълги години да ни прекарваш..Тиква.
12
4
 
9
 
! Отговори
и още преди 3 години
До БауВ България законът е това, което Борисов казва и поръчва. Това пише през януари т.г. авторитетното германско издание "Шпигел". Статията е озаглавена "Дъното в ЕС". "Законът е това, което Борисов казва и поръчва, понякога по телефон или с бележка"... "За него е важно да не се проявява като автократ, но неговата система няма много общо с върховенство на закона", пише авторът Кено Версек.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от 1800 млрд.? за целия съюз, за нас дават... 29... , което прави 1.5%. От 29-те 9 са безвъзмездни, 20 заеми! Около 2 ще трябва веднага да платим безвъзмездно, т.е. 9-2=7!!! 7 млрд за 7 години, като сме поели ангажимент да се вдигнат данъците! Тук не изчисляваме колко ще се открадне и колко отива в наши фирми. Ето това е ЕС. А баце се фали че е мнооо убо.
10
4
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 12хвана ме! Предавам се, ще акам! :D
9
2
 
9
 
! Отговори
не само ние знаем преди 3 години
До БауБългария е на последно място в ЕС по върховенство на закона, според всички изследвания през 2019 г. Последно! В същото време сме на първо място по корупция. Състоянието на върховенството на закона и корупционната среда в България се влошават, а страната изпитва все по-големи проблеми с контролните механизми върху властта и управлението. Това е основната причина за смъкването в класацията, пише в доклада на Световен проект за справедливост" (World Justice Project, или WJP).
8
2
 
9
 
! Отговори
HaHa преди 3 години
И внуците ни ще ги изплащат тияпомощи.Отделно от въпросът в чии джобове и шкафчета ще отидат!!!
7
5
 
4
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 9това е ясно. Мен ме дразни как все политиците са виновни, а дребните тарикати от народа - невинни.
6
5
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 8Много ясно, че ще съм платен. Това имах предвид, подозрителен си към всичко. И от Сорос и от ГЕРБ и даже съм джендер!
5
4
 
6
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 5научил си да си подозрителен към всичко. Нищо повече ... Няма как да си богат ако не си образован и амбициозен. (има де .. ако си крадец/мутра)
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За България 29 млрд., а за Гърция - 70 млрд. И това ако е успех...
3
8
 
5
 
! Отговори
Бау преди 3 години
и сега *** ще ни обясни как парите ще бъдат откраднати, защото той знае точно какво ще се случи. Той е умен! :D
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо не се гответе, баце вече си е поръчал нови шкафчета.
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кога стана професор, правете я направо акедемик