Експерти: Промени в кабинета няма да успокоят протестиращите!

"Машинното гласуване се иска заради съмнения за манипулации"
Обновена: 21 юли 2020 22:38 | 21 юли 2020 22:35, Веселина Йорданова
352

След вота на недоверие в Народното събрание правителството оцеля, но се очакват промени в кабинета. Какво ще е бъдещето на третия мандат на премиера Бойко Борисов? Темата коментираха политическият психолог проф. Антоанета Христова и политологът проф. Антоний Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Редно е да се случат две неща. Едното е да се покаже, че чрез действие и чрез изговаряне и припознаване на сериозните искания на протестиращите правителството може да има саморефлексия за това, че е допуснало определени грешки. Да може да излезе достойно от ситуацията. Трябва да признаем, че Борисов има достатъчно добри резултати като министър-председател, особено в този мандат. Това е свързано с макроикономиката. Хората обаче това не успяха да го усетят. Премиерът освен това не допусна бежанци. Стабилността е очевидна. Позитивите трябва достойно да бъдат признати", заяви проф. Христова в "Денят ON AIR".

Още по темата
Проф. Тодоров от своя страна подчерта, че има две фундаментални искания на протестиращите - оставките на министър-председателя Борисов и на главния прокурор Гешев.

"От самото начало виждаме тези две искания. Легитимни ли са те според министрите, които казват, че протестът има легитимни искания? Бих задал този въпрос. Дали в рамките на този парламент ще бъде възможно друго правителство предстои да видим. Да не забравяме втората оставка, която е много сложна за реализиране - тази на главния прокурор - там възможностите за лавиране са много по-малки", изтъкна политологът.

"Факт е, че правителствената коалиция е единна и не се е разпаднала и това се видя на вота на недоверие. ДПС не участваха в дебата, те видяха, че това ще е контрапродуктивно. Те заявиха, че ще са опозиция. Въпросът е дали някаква промяна в това правителство ще успокои протестите? Не, няма", категоричен бе Тодоров.

Проф. Христова каза още, че сред протестиращите има всякакви хора, в това число и платени.

"Там има една много голяма амалгама от хора. Човек трябва да бъде много чувствителен към тези неща. Моята теза е, че организаторите на протеста и левите няма да бъдат успокоени след промените в правителството. Президентът Радев също няма да бъде успокоен", обясни тя.

По думите ѝ, ако не се даде знак за диалог от страна на правителството и то не продължи до края на мандата си, това би било изключително грешно.

Проф. Тодоров на свой ред обясни, че протестът е разнороден по своята същност и това в никакъв случай не е учудващо.

"В България машинното гласуване се иска по друга причина. Поради подозренията за гигантски манипулации при преброяването на бюлетините. Машинното гласуване се иска настоятелно именно поради съмненията за манипулация", допълни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
2
 
1
 
! Отговори
Vesko преди 3 години
Нека всеки протестиращ да се замисли, първо открийте проблема, опишете го... проблема е много сложен. Той не е само политически, той е икономически, социален. Сравнете дали наистина в европа/чужбина това е решено, как е решено, решението ще важи ли за нас. След това, помислете как трябва да бъде, каква е правилната система, какво трябва да се прави за да не се промени тази система и да устои на времето... и накрая предложете промените... направете ги. Извоювайте ги. Тези промени се извоюват!
200
2
 
1
 
! Отговори
АНТИ ПРОТЕСТ преди 3 години
Искаме:1 - Разпускане на сегашният корумпиран съд!2 - Отнемане на лиценза на ВСИЧКИ адвокати!3 - СЪздаване на специализиран съд, със съсдии, избрани от министерството на правосъдието и главният прокурор!
199
0
 
0
 
! Отговори
АНТИ ПРОТЕСТ преди 3 години
До 255МОЛЯ?
198
0
 
0
 
! Отговори
Vesko преди 3 години
(Можете да)... помислите, какво всъщност не е наред. Да не се подадете на платени пропагандни материали. Пропагандни репортажи в медиите и насаждане и формиране на мнение. Новото поколение, знае, че щом са го давали по телевизията или в интернет, не е задължително да е истина. Щом авторитет го казва, също не е задължително да е истина...
197
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е щом пишман професорката Антоанета Христова и Антоний Тодоров коментират,нещата са ясни.Заработили са си грантовете от ГЕРБ,
196
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не ми вдигнат надницата,повече няма да троля за ГЕРБ...Шкафчето на Борисов е пълно...няма да се излагам за жълти стотинки...
195
2
 
3
 
! Отговори
Vesko преди 3 години
Хубаво е, че младите се събират на протести. Чуват се и сериозни мисли, които са плод на разсъждение и желание за подобрение. Не просто празни поплустки лозунги. Явно има будни хора сред протестиращите. Обръщам се към всички тях. Преди да започнете да търсите промяна открийте проблемите. Наистина ли са проблемите в самите хора или в системата. Хубавото сега е, че всички имате досег до външния свят. Имате познати, били сте по чужбина, можете да получите информация как е там. Можете да...
194
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Късно е либе за китка.Чашата преля.На народа му писна от скъпи магистрали(най-скъпите и най-некачествени в Европа),десетократно по-скъпо саниране,уреждане на свои хора със скъпи проекти,мачкане и рекетиране на малкия и среден бизнес,къщи за тъщи,апартаменти с асансьори,чекмеджета с пачки и кюлчета злато.Некадърни и алчни политици.Баста!Ще сложим край на всичко това!!!
193
2
 
8
 
! Отговори
До 249 преди 3 години
До АнонименСтига с това чуждо поклоничество, имаме си достътъчно добри специалисти, всичко зависи от това дали искаш да постигнеш нещо илисамо да говориш. Стига сте плюли ввсичко в България и превъзнасялитова в чужбина. Ако мислите, че в чужбина е по-лесно жестоко се лъжете итам животът не е никак лек.
192
4
 
7
 
! Отговори
До 251 преди 3 години
Ти си толкова експерт,колкото аз съм космонавт.ВЪН КОРУМПЕТАТА ОТ ВЛАСТТА!!!Ясно ли е?
191
1
 
1
 
! Отговори
Дръндер преди 3 години
До ТъпаниТи, колко ти е сивото вещество?
190
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Властта ще тупа топката до последно,за да може да замаже злоупотребите и кражбите.Ще ни предложат ремонт на кабинета,като заменят едни калинки с други.И понеже им знаем капацитета и навиците,и понеже знаем,че пак баце ще дърпа конците,този номер няма да мине.
189
5
 
6
 
! Отговори
asd преди 3 години
Щом не става в парламента, трябва Фигуранта да издаде указ за вот на недоверие към правителството и да даде вот на доверие на Божков и всички останали, да не им изброявам фамилиите. И да назначи за главен прокурор Мая Костинбродската.
188
8
 
9
 
! Отговори
Експерт преди 3 години
Ако се бият по 20 протестиращи на час, БРУТАЛНО И ПУБЛИЧНО, ще спрат с протестите и ще отпупат улиците на София!Имали били искания, умирали от глад, не знам си квоо ... Ми хубу, ама аз трябва да въртя по половин час с колата отгоре БЕ! Моите права? Или не важат! Ами щоме не важат, БОЙ!
187
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България партиите са създадени като родово-племенни съюзи и както в ранното средновековие единственият начин за тяхното оцеляване е, да грабят от богатството на държавата!
186
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно .. парите вече бяха обещана! Защо ГЕРБ просто не потуши протеста?
185
6
 
14
 
! Отговори
Тъпани преди 3 години
Вместо да са благодарни на Бойко Борисов за неуморните му усилия за България - тия тъпани му искат оставката! Юди, това ли заслужава Нашият Министър Председател!? Някога така несправедливо хората се отнесли към Исус Христос, просто защото го мразели!
184
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да спрат пак метрото и оня комунистически син уж дет бил пребит, ще видим как ще се яви при Цветанка без синини на следващия ден.
183
2
 
16
 
! Отговори
Да-а-а-а-а ! преди 3 години
До Анонимен - Смешното е, че 2000 свободни от работа и грижи човечета искат да наложат безпомощността си над 2 милиона труженици в България - НИКОГА!
182
3
 
7
 
! Отговори
Прост народ сме преди 3 години
"Народът ***,животът тежък, скучен. Живот без маска и без грим озъбено, свирепо куче."