Леден душ за християнството - "Света София" отново е джамия

У нас граждани ще настояват решението да бъде отменено
24 юли 2020 11:13, Красимир Ангелов
60

Превръщането на "Света София" в джамия предизвика широко недоволство, което стигна до САЩ, Европа и Русия.

Очаква се по време на молитва мозайките и стенописите там да бъдат покривани с платна. Граждани и общественици в София изразиха своето недоволство и ще го покажат със своеобразен протест в столичната църква "Света София". Светият Синод у нас също се произнесе срещу решението на турската държава.

Още по темата
"Не мога да говоря за притеснение, но решението на турското държавно ръководство беше леден душ за цялото християнство. Живеем в 21-ви век. Това не е нова ера на толерантност, разбирателство. Това искат и хората, това заявяват и лидерите, но този акт не кореспондира с тези намерения. Когато се засегнат и религиозни чувства, историческа памет не може да бъде проблем на една страна. Това е световен проблем, това е символът на християнството", каза Димитър Иванов от Сердикийски процес за защита на християнството за "България сутрин".

Те ще настояват решението да бъде отменено.

"Това ще бъде едно събиране на българите християни, които не искат музеят "Света София" да започне да действа като джамия. Нашата идея е всеки петък, когато има мюсюлманско богослужение в Истанбул, в 18:00 ч. пред църквата "Света София" да се събираме и да се чува нашият глас", посочи Иванов.

По думите му е нужно да се действа.

"Първото ни действие е да потърсим среща със Светия Синод, да изложим нашите виждания, ще потърсим среща с всички духовни лидери, ще потърсим контакт с държавните институции", допълни Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Според мен не е прав ердоган. Не е коректно да се подиграваш с религиозните чувства на хората."Какви религиозни, това е било църква последно преди 500 години...Даже трябва да благодариш на турците, че са го запазили, а не са го разрушили, както биха направили християните с чужд храм.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Света София, може би за това си я"Света София попада в територия, която е превзета и става автоматично собственост на Османска империя.Не стига това обаче, ами султанът нарежда да се закупи този храм. Значи не стига, че си е негов вече, ами дори го взима втори път като го закупува от християните. И после от повече от 500 години не е било църква това, а някакви cмешници викат "леден душ за християнството". Какъв леден душ бе? Леден е било преди 500 години! Отдавна си е вода за бръснене!
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разделяй и владей. Интересно, очертава се съюз с Израел и тогава тия ,,патриоти" купени как ще се мятат и се обърнат.
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен не е прав ердоган. Не е коректно да се подиграваш с религиозните чувства на хората. Ако искаш да те уважават, трябва и ти да уважаваш другите. А това, което прави турция, е неуважение към другите религии и народи.
25
2
 
6
 
! Отговори
турчин до19 преди 3 години
Аз живея в Истанбул, от вън какво гледаш, гледай вътре, уникална сграда за времето си небостъргач ли искаш да има? :-)
24
3
 
13
 
! Отговори
ma4enik преди 3 години
До Турчин; Първо ти не си турчин, второ ти никога не си стъпвал както в Св.София, така и в една джамия в Турция. Ще ти препоръчам най-близката до България, защото може да нямаш пари за път до Истанбул. *** в Едирне и виж джамията Селимия. После *** и запали свещ в двете български църкви-Св.Георги и Св.Константин и Елена. Сляп, не видял но прави изводи. И то ползвайки моята народност. Бъди смел и решителен, изказвай се като българин.За едно мнение не си заслужава да се потурчиш.Пък не е и редно
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До този от АнкараТези 95% от мюсулманските държави защо не мигрират в богати мюсулмански държави а напират за християнските?Отговарям ти,защото са ислямски нашественици.
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някакъв психопат с малка работа май се мисли за султан от средновековието. Тука и лекар няма да помогне...
21
1
 
8
 
! Отговори
Ееее преди 3 години
........ и кервана си върви
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питам къде да храмовете на гръцките божества? Къде са тракийските светилища (според Уикипедия Плиска и Преслав например са строени върху езически храмове). Келтските къде са? Храмовете на ранните готски племена къде са? Храмовете на римските богове къде са? Всички тия храмове са били унищожени за да построят християните църкви върху тях. Всичко с цел да може християнството да изпъква, а другите да изчезват. Християнство = варварство!
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да се занимавам аз с милиционерската власт, която ни убива, а ще мисля за византийските вътрешни работи... И като у-кам пред турското посолство, те ше се откажат може би?
18
1
 
11
 
! Отговори
ДААА преди 3 години
Ердо бие комплекси та дрънка, иска да е велик, но не му се получава. Истанбул е уникален град. Това го е осъзнал Ататюрк на времето и го е направил атрактивен за всеки, от цял свят и сега спихавото политическо джудже му се иска да се изживее като падишах. Не му се получава, страдат младите, прогресивните и прозападно настроените турци, а гламавите и неуките си мислят, че са наследници на Сюлейман Великолепни и пр, но едва ли осъзнават какво им готви глобалния свят.
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряйте границата с турция. Пълна изолация на турция, след като не ни уважават и те не заслужават уважение.
16
4
 
6
 
! Отговори
Привет от Анкара преди 3 години
Аз предлагам да се сабирате пред Св.Седмочисленници в София.Ще е по-реално.Защо се правите на ударен господин Димитър Иванов?За каква толерантност говорите на фона на случващото се в Афганистан,Сирия,Либия,Сомалия,Палестина,цяла мюслюманска Африка,Азия? По света има над 80.000.000 мигранти според данни на ООН. 95% от тях са мюслюмани.За каква толерантност иде реч? Св.София е вътрешна работа на Турция,също както и Св.Седмочисленници и църквата в Узуджово,Джамията в Ст.загора,Карлово е на България
15
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Османската империя след това и Турция което е същото, не успяха за 600-700 години да построят по-хубава "джамия" от Света София, може би за това си я присвоиха."----Tи май никога не си виждал тая сграда на живо. На снимки от въздуха е лесно така да говорите. *** и виж на живо! Ще бъдеш потресен колко горзнa и отвратителна е тази постройка! С едни дебели безсмислени колони от двете страни като я гледаш... Отврат!
14
1
 
8
 
! Отговори
Gost преди 3 години
Хайде продължавайте да им разрешавате да строят джамии в Европа, а те затриват църкви! Ще го слагат у дупеета колкото могат. Те в Брюксел Еврооогей депутатите оргазъм получават!
13
5
 
1
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
До ЗороАйде довечера лумппените като тръгнат за Орлов мост да спрат пред посолството на Ердоган и да дюдюкат. Това е кауза, ако изобщо тия платени плиткоумници могат да я разберат.------ Каква кауза е това, би ли ми обяснил на мене, платения? Как ме допира тая Ая, като даже не съм я виждал на живо, а и тя вече 500 години е била джамия?
12
5
 
9
 
! Отговори
Турчин преди 3 години
Османската империя след това и Турция което е същото, не успяха за 600-700 години да построят по-хубава "джамия" от Света София, може би за това си я присвоиха.
11
8
 
4
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Какъв леден душ, знаеш колко ме брига за Света София...
10
1
 
6
 
! Отговори
виждащ преди 3 години
В бпц поповете миналата година пеяха молитви против истамбулската конвенция и гейовете затуй наказанието от Господ няма да е само исползването на миналогодишния свещенн огън