Хиляди вярващи около „Св. София“ на сутрешната молитва

Президентът на Турция Ердоган ще участва в обедната молитва
24 юли 2020 10:18, Елка Василева
37
Хиляди вярващи около „Св. София“ на сутрешната молитва
Снимка: архив, БГНЕС

Хиляди вярващи се стекоха в района около „Св. София“, където проведоха сутрешната молитва.

Въпреки че хора ще бъдат пропускани зад полицейските заграждения часове по-късно, от сутринта стотици хора от цяла Турция чакат за историческата церемония, предаде БНР.

Днес с масова молитва, в която ще участва и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, „Св. София“ ще бъда открита отново като действаща джамия, след като такова решение беше взето от турския президент на 10 юни.

Датата е символична, тъй като на днешния ден през 1923 г. е подписан Лозанският договор, ознаменувал победата на силите на Мустафа Кемал Ататюрк срещу чуждите войски в Турция и отменил унизителния за страната Севърски мирен договор след края на Първата световна война.

Обедната петъчна молитва ще бъде водена от главата на Дирекцията по религиозните дела Али Ербаш. Вътре в храма ще бъдат допуснати 500 души, сред които и турският държавен глава. На площада отвън ще се проведе колективна молитва и се очаква огромен брой вярващи. Валията на Истанбул Али Йерликая заяви, че за желаещите ще бъдат обособени 5 зони на открито - 3 за мъже и 2 за жени. Вярващите ще бъдат допускани след 10.00 ч.

Още по темата

17 000 полицаи и служители на силите за сигурност ще охраняват обществения ред около храма.

Редица пътни артерии в района на Историческия полуостров, където се намира „Св. София“, също бяха затворени. Първата група пътища се блокират за движение от вчера в 20.00 ч., а втората - от 5.00 ч. днес. От Истанбулската голяма община ще осигурят безплатни автобуси, които ще превозващ желаещите от определени точки до местата, до които градският транспорт ще се движи.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети „Св. София“, на която беше поставена табелата ѝ като джамия - „Свещената голяма джамия Аясофия“ (Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi).

От разпространените от президентството на Турция снимки се вижда, че в храма са поставени пана с аяти (стихове) от Корана на тях, както и бели завеси, които прикриват някои от мозайките и фреските. Според изискванията на исляма в джамии не могат да се изобразяват фигури на хора или животни.

Турските официални лица многократно подчертаха, че желаещите да влязат в „Св. София“ от всички религии ще могат да посещават храма свободно и безплатно. Превръщането на музея в джамия обаче означава, че посещенията няма да са възможни по време на часовете, в които се провеждат молитви, ще бъдат наложени ограничения в облеклото на посетителите, подът ще бъде покрит с килими през цялото време.

Предприятие в Маниса е произвело килимите със синьо-зелен цвят. Според директора на килимената фабрика президентът Ердоган е настоял да не се използва вносна новозеландска, а местна турска вълна. Специалистите по история на изкуството посочват, че килимите закриват мраморния под на базиликата и избраният цвят не се вписва хармонично в интериора.

Мнозина учени изразиха опасения, че превръщането на музея в действащ храм ще снижи степента на защита на историческия паметник. За да отговорят на тези опасения, Министерството на културата и туризма и Дирекцията по религиозните дела на Турция на 16 юли подписаха протокол за сътрудничеството при опазването на обекта. Документът предвижда да бъде създаден съвет от представители на двете институции, който да управлява историческия паметник.

На 10 юли турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа указ за превръщане на „Св. София“ в джамия, след като по-рано същият ден върховната турска административна съдебна инстанция обяви, че решението на Министерския съвет на Турция от 1934 г. за превръщане на “Св. София” в музей е невалидно.
 


37
Още от Водещи мобилна
Китайската Грета Тунберг – изгонена от училище заради протеста си
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
6
 
! Отговори
Рашо преди 1 седмица
Ако мене се опитат да ме вкарат в джамия и ми кажат че това е църква не бих влязъл защото не искам да ме правят на и.д.и.о.т.
А тия *** ци, пристигат от цяла турция за да се набутат в "Св. София", само защото Ердо им е казал че вече е джамия.
Матрял бате.
29
3
 
1
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 1 седмица
Св.София дали ще е със статут на джамия или църква не бива да ни притеснява,важно е че е храм в който се прославя Бога.Той има много имена и дали човеците го наричат Аллах,Саваот или Йехова,все става дума за Великия Творец на Вселената.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този откачалник живей в комплексите си , както и тълпата след него .Дотам стигат да се кланят в християнски храм пред християнски икони.Каквото и да правите Света София и Партенон няма да имате никога .
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
У гръцко, близките 100 години няма да влезе анадолец! Ако им хлацнем и ние вратата, ще заобикалят от Африка. Ердоган с всеки изминал ден си стяга примката около врата. Те кюрдите ще ги оправят...
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Премахване на двойното гражданство с Турция.
25
0
 
0
 
! Отговори
До 14 преди 1 седмица
И още нещо - турците в Турция не знаят къде да е България, промяната на статута на Св. София и нищо повече от поредния политически ход на Ердо, който се опитва спечели симпатиите на простолюдието (което е също силно религиозно), тъй като изборите наближават.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Привет от Анкара
Това е много хубаво наситина,но отслужването на религиозни мюсюлмански литургии в православна църква е поругателство и ерес. Това е обидно.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дайте и ние да напарвим някоя джамия в БГ по същия начин на църква. Тиквите си мълчат естествено,те не са бг и православни.
22
4
 
7
 
! Отговори
До 14 преди 1 седмица
Първо, моите родители са с турски произход. Второ, напълно те подкрепям. Виенето на минаретата не се търпи и трябва да се забрани, особено ме дразнят тия сутрин в 4. Аз като чуя това нещо, веднага затварям прозорците и надувам музиката, притрябвали ми арабските глупости. А иначе ислямът не е оригиналната вяра на турците и повечето турци са насилствено ислямизирани, но никой не говори за това, както никой не говори за насилственото християнизиция и славянизация на българите при Борис.
21
1
 
1
 
! Отговори
Дада преди 1 седмица
Чий го дирят християни в монголски страна само не разбрах?
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Отишли са да се надупят на Бог.
19
4
 
9
 
! Отговори
Привет от Анкара преди 1 седмица
До Българка; Не сте права госпожо/це.В Истанбул можете да посетите Св.София и като джамия.Сега няма да плащате 50 турски лири зо вход и ще влезете безплатно,ще видите абсолютно всичко което са видели и предшественниците ви.В Истанбул ще видите чудесни църкви,примерно българската желязна църква-Св.Стефан реставрирана с помоща на турската държава с 12 милиона турски лири,Патриаршията и много други църкви,манастира Св.Георги на Бюгюк ада и т.н.Нищо не е разрушено,само си смени предназначението си.
18
4
 
7
 
! Отговори
Божидар Петков преди 1 седмица
За това Бойко днес го е нямало в пленарна зала... Бързал е още в ранни зори, да хване началото на молитвата!
Сигурно вече се е обрязал.
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бойко, къде си бе? Видя ли си приятеля сега? Кажи му аго, за да му стане драго. Нали така каза? Ти си национален предател!
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоз друг лудКО цял истанбул пълно с джамий отиде паметмика да го прави джамия.КУКУРИГО какво постигна си омразата на хората,нищо друго избиване на комплекси.
15
3
 
13
 
! Отговори
Кръстника преди 1 седмица
Има само един БОГ казват мюсюлманите и са прави. Техният е копие на християнския, затова и могат да се молят в църкви. това е хубава първа крачка към осъзнаването им.
14
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Учих в Пловдив до джамията ми беше училището и в час по български език трябваше да затваряме прозорците и това даже не помагаше, за да не слушаме виенето и лая от джамията и да можем да учим. Та толкова пи темата за толерантността. За благодарност виждате турците как ни се отплащат...
13
5
 
33
 
! Отговори
Shark преди 1 седмица
Да бъде затворена джамията в София. И тази в Пловдив също. Не съм толерантен! Няма и да бъда! И не желая когато се разхождам в Пловдив онова там да вие като койот! И няма да стъпя повече в Истанбул, ходих веднъж, дотук бях.
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
като е джамия се влиза безплатно а като музей 40 лири
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Маските паднаха! Самото действие на турция означава обявяване на война на християнския свят. Оттук нататък всякакви приказки за толерантност към мюсюлманите губят всякаква стойност и будят само смях и съжаление! Оттук нататък Европа и Русия трябва да се готвят за война. И оттук нататък започва края на турция, защото вече всичко маски паднаха. Даже заблудените западноевропейци прогледнаха.