50% от българите с имунитет, коронавирус у нас имало и през 2008 г.

CoV-2008/Bulgaria изолиран при прилепи у нас
Обновена: 27 юли 2020 12:55 | 27 юли 2020 08:52, Камелия Цветанова
164
50% от българите с имунитет, коронавирус у нас имало и през 2008 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нова научна публикация твърди, че голяма част от българите са се срещнали с родствен на COVID-19 вирус още през 2008 г. Поради този факт не всички хора са силно изложени и възприемчиви към заразата. Хората минали през този родствен вирус имат изграден имунитет. Според изданието, 2008 г. е имало сходен вирус, изолиран при прилепи в България, обяви пулмологът д-р Александър Симидчиев пред Нова тв.

Още по темата
Той добавя, че наименованието на вируса е „CoV-2008/Bulgaria”. Възможно било това да е причината размерите на пандемията да не са толкова големи у нас.

„Факт е, че този вирус е бил в България и по всички изчисления изглежда, че около 50% от населението имат някакъв имунитет. Вероятно е това да са хора в напреднала възраст”, добавя специалистът.

Той коментира и употребата на витамин C при болни от коронавирус.

„Аскорбиновата киселина винаги е имала ефект върху кръвоносната система в посока да подпомага кръвосъсирването. Ясно е, че COVID-19 причинява ендотелит, който прави така, че в кръвоносните съдове да се образуват тромби. Всяко нещо, което подпомага кръвосъсирването може да има неприятен ефект. Всички протоколи за лечение на коронавирус включват и антикоагуланти”, казва д-р Симидчиев.

Специалистът обясни и големият брой новозаразени и незавидната статистика, в която страната ни попада.

„Когато имаш малко заразени в началото, процентът на увеличаване е голям. Ниското ниво в началото ни поставя в групата на държави с голям ръст. А защо има повече заразени – хората решиха, че този проблем не съществува. В резултат на това поведението им е като преди пандемията”, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яко си умират хората, да - от недохранване, инсулти, инфаркти, рак, от отровена храна, води, океани, почви, въздух. А много от вирусите се предават не по въздушно-капков път, а по орално-фекален, вкл. и коронавирусите.
130
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми чудесно! Няма страшно значи. Англия ще ни завиди кат чуе. Късметлии ора сме.
129
0
 
15
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Братя, вируса го има и е жесток. Биологично оръжие е според мен, нарочно или неволно пуснато от оризарите. Мой другар го изкара, както и майка му. Той е на 43г, тя на 65. Куриозно или не, майка му го изкара много леко, но той беше на легло 2 седмици и още не се е оправил напълно, въпреки, че теста му е отрицателен. Направо го съсипа! И двамата са го хванали на самолет в Испания най-вероятно! Не го подценявайте!
128
2
 
4
 
! Отговори
поредния доктор даун преди 3 години
браво, излиза че ние сме пуснали заразата по целия свят. от щатите ще ни се зарадват
127
0
 
5
 
! Отговори
Свобода на словото преди 3 години
под тази мантра всеки пише какви ли не глупости.Защо политиквениците несе обединят под предложението на ОП(мисля че ВМОРО)зад всеки медиенформат(сайт,блог и т.н.)да стои физически лице,което да бъде привличанокъм наказателна отговорност при публикуване на фейк информация?Вероятенотговор:клеветниците са партийни ***,а партиите ги защитават защотоимат полза от орезиляване на политопонентите.А свободата на словото нажурналистите и издателите е платено-пишеш това,за което ще ти платят.
126
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
наименованието на вируса е CoV-2008/Bulgaria-----Това ви го писах още през Февруари. Има го в отдавна в нета. Но паниката е голям страх.
125
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АУУУУ МИ ТОГАВА ЗАЩО НЕ СА ЗАТВОРИЛИ ДЪРЖАВАТА ?
124
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква е тази глупост. Повечето от обикновените настинки се причиняват от коронавируси. Това е просто вид структура на група вируси. Ще излезе, че всеки прекарал настинка има имунитет срещу COVID.
123
3
 
6
 
! Отговори
гост преди 3 години
Що ми прилича на лъжа. Каква реакция се очаква - да се юрнем на мутроморието ли?
122
1
 
7
 
! Отговори
ветеринарен лекар преди 3 години
защо не го съобщихте през 2008-***,ами сега ? и ... 50% от населението имало някакъв имунитет(?!) ...Колеги хуманни доктори - явно нищо не разбирате от вируси.
121
0
 
8
 
! Отговори
стругар преди 3 години
коронавируси е имало и ще има,не само през 2008-*** и 2020-та
120
1
 
7
 
! Отговори
Пук преди 3 години
Да ползват този вирус като ваксина. Ще е по-безвреден от някоя бъдеща неизследвана ваксина, а и може да се приложи веднага.
119
1
 
9
 
! Отговори
хохо преди 3 години
Ама ние не ядем прилепи!!
118
1
 
20
 
! Отговори
Тъпанар преди 3 години
Хора! Осъзнайте се!Престанете с тия дрязги и конфронтации! Има ли Covid-19 или не? Земята плоска ли е? Кацал ли е човек на Луната? Има ли HAARP? Рептилите съществуват ли? Идвали ли са извънземни? Черните ли са по-хора или белите? Веганите? Обратните? Мето прав ли е или не? Правителството? Протестите?Все теми, които ни разединяват, чрез медиите. Обезличават расово, религиозно, идейно и национално човечеството!Нищо ли не сме научили от историята? Още римляните са го казали: "Разделай и владей!
117
0
 
0
 
! Отговори
65 преди 3 години
Исках да напиша ,,спори" за които да се хване вируса
116
2
 
13
 
! Отговори
65 преди 3 години
Ама съвсем побъркахте хората с тези драсканициПърво нямаше имунитет,дори с антитела. 3-6мес.може да не те повтори.После живее на повърхности 3 -10часа ,но там няма спали за които да се , хване" вируса.Едно е просто и ясно:опасен е ,тежко се прекарва в 80%случаите.Образува тромби в кръвта което е смъртоносно. Да се пазим с по висока хигиена и това е.
115
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малеееей, в нормалните държави такива новини ги цензурурат за да не подвеждат населението. Сега вижте се, правихте се на много отворени, и всички държави ви затовриха, съсипаха ви туризма, и икономиката и това че се правехте на много знайковци ще се отрази на всеки един от вас. Поздрави от нормалния свят
114
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 122E, това е да си гений. Махаме ББ и вируса изчезва, продължителността на живота скача с 10 години най-малко, бабите се подмладяват, на някои и зъби ще им поникнат. Пълен кухавел се 122. Чакай и да паднат на коча ....
113
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 127, ти ако вярваш на всички тези лъжи си изгубен ве брат. няма никакъв вирус, пий един чай и се прибирай да почиваш. целта е да ви вкарат в когнитивен дисонанс с многото различни фалшиви новини, за да живеете в страх от всичко накрая. модерни роби.
112
0
 
11
 
! Отговори
ко? не! преди 3 години
Това заглавие не съответства на информацията в статията, но много хора ще прочетат само него...