Бъдещето на пенсионната система - неблагоприятно

Експерт: Мерките на правителството са политически
81
Бъдещето на пенсионната система - неблагоприятно
Снимка: Dnes.bg

Една пенсионна система трябва да дава на хората онова, което те имат като принос в социалното осигуряване и в частност с пенсионното осигуряване. Това коментира проф. Йордан Христосков, бивш социален министър и бивш управител на НОИ, пред БНР.

По думите му даването на пари на калпак води до това близо половината от пенсионерите да получават една и съща пенсия, което демотивира хората да се осигуряват върху истинските си доходи и да получат едно справедливо възнаграждение за осигурителните си вноски.

Още по темата

Проф. Христосков определи социално-икономическите мерки на правителството, обявени по-рано днес, като политически, направени по принуда.

Според него пред пенсионната система стои неблагоприятно бъдеще.

"Тя непрекъснато натрупва дълг в резултат на това, че приходите, които ще постъпват в следващите година, са много по-малко и трябва да се търси решение на този дълг. Едно от решенията е поддържане на "Сребърния фонд". Създаването на стабилен фонд, който да гарантира бъдещите плащания в пенсионната система, е сериозна политика, с която да се занимава правителството, а не да раздава пари на калпак“.

Като друг сериозен проблем той посочи този в т.нар. "капиталово осигуряване".

Всички държави в Европейския съюз, особен в западната част, насърчават капиталовото осигуряване, тоест, хората сами да спестяват за бъдещата си пенсия заради лошата демографска картина. България наказва участието във „втория стълб“ с това, че намалява с около 25% пенсията от публичната солидарна система… Нямаме решения дори какви видове пенсии ще се плащат от универсалните пенсионни фондове", изтъкна специалистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
6
 
! Отговори
Докога г-н Борисов? преди 3 години
Господин Борисов, защо наложихте изкуствено създадения таван на пенсиите? Това е грабеж спрямо тези , които редовно внасяха своите реални пенсионни вноски. От друга страна как очаквате настоящите работещи да си плащат реалните пенсионни вноски при положение, че няма да получат съответстващите си определени им от държавата пенсии. Така изкуствено се създава "сива" икономика. Къде е справедливостта за тези, които десетки години плащаха реалните си пенсионни вноски? Няма я! Докога само едни и същи пенсионери ще бъдат наказвани и ощетявани ? Рано или късно от Европа ще потърсят сметка за това!
74
1
 
6
 
! Отговори
АнатемаНаСулЮ Пасито преди 3 години
След тази сърцераздирателна статия тук,спонтанно започнах да кълна и псувам Сашо Нереза,Бакъря,Катъря и Драгалевския гърбат Ай дук.
73
3
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Бай иване, ама верваш ли, че гешев ходейки по дирите на 700 те милиона, ще погне горанов или шефа му?!Май трябва да посетиш домашния лекар.
72
5
 
11
 
! Отговори
бай Иван преди 3 години
Моята пенсия с 42 години трудов стаж вече е 307 лева.Останалите 500 лева,които не получаеам са в сметките на червените олигарси,контрабандисти и "Божковци", които дължат на жазната по едни " някакви си" 700 млн лева! Надеждата на всички ощетени пенсионери е в Гешев и съда,да ни върнат парите за достойни старини! Това,че нямало постъпления е бля,бля,парите ни са в мафията!
71
1
 
6
 
! Отговори
пенсионната система преди 3 години
при ЛИПСА на АДЕКВАТНО ПЛАНИРАНЕ от всякакво естество ...
70
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Всички ес държави които знам, имат проблем с пенсионните си системи. Ако някой знае ес държава без такива проблеми, моля да каже.ПП. Навсякъде взимат такси за управление+евентуално такса за брокера...
69
0
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Некадърници! Крадци! Мутри! Всички, които сте отговорни за пенсиите - в затвора!
68
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-много хората ги мотивират да НЕ внасят вноски, първо, инфлацията, включително умишлената бъдеща инфлация от влизане в еврозоната, второ, непрекъснатото вдигане на пенсионната възраст. Сегашните вноски, даже високи, след 15-20 години ще са малки.Трето, пенсионните и всякакви фондове "управляват " наличните им пари не безплатно, а с огромни харчове, с което допълнително "присвояват" чужди пари.
67
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нр се ли измете хунтата и всички партии учадтвали в ограбването на България след време няма да има изобщо пенсии
66
0
 
22
 
! Отговори
sako преди 3 години
ОТ МНОГО КРАДЕНА ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА СКОРО ЩЕ СВЕТИ В ЧЕРВЕНО И ЩЕ ДРЪНЧИ НА ПРАЗНА ТЕНЕКИЯ!ХУНТАТА И ВЛАДКО ГОРАНОВ ДА КАЖАТ,КЪДЕ СА 700 МЛН.ЛЕВА И КОЙ Е ГОЛЕМИЯ КРАДЕЦ В ДЪРЖАВАТА?
65
8
 
5
 
! Отговори
Дебел депутат преди 3 години
250 лв пенсия с 38г.ърудов стаж ви е малко,тъй ли?
64
1
 
8
 
! Отговори
Народен човек преди 3 години
Заслужилият гражданин е абсолютно прав!! Проблемът е ,че тикви като # 60 не могат да схванат!!
63
1
 
6
 
! Отговори
До #60 преди 3 години
Заслужили са,че са те създали,хранили,образовали,лекували!! Ама май е било напразно,щом не са успели дате възпитат!! Схващаш ли??
62
1
 
5
 
! Отговори
До #60 преди 3 години
Заслужили са,че са те създали,хранили,образовали,лекували!! Ама май е било напразно,щом не са успели дате възпитат!! Схващаш ли??
61
0
 
1
 
! Отговори
Чужденец преди 3 години
До Анонимен 51Щото са за 35, както той е зазал.За 10 са 120.
60
1
 
3
 
! Отговори
До # 58 преди 3 години
Какъв " работодател си ти бе *** от Делиормана?? Кога започна да употребяваш купешки думи?? Бил "" мениджър" !! На стринка ти зеленчуковата градина??
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как "наказват" хората, които внасят по-малки осигуровки в НОИ, както твърди този "специалист"?
58
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ да върнат парите от Сребърния фонд, които откраднаха през първия си мандат.
57
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Заслужил гражданинче какво толкова са заслужили тия граждани и селяни? че и партия щяли да правят?! още лапачи в парламента!
56
2
 
5
 
! Отговори
Заслужил гражданин преди 3 години
А знае ли " професора",че предстои регистрация на Политическа партия " Заслужили граждани и селяни" с 2 500 000 членове???! Предстоят Парламентарни избори!! Ясно??