Николай Василев: Пари първо на бизнеса, не на пенсионерите

Тази година е на медицината, там да се хвърлят повече усилия, заяви икономистът
Обновена: 28 юли 2020 09:03 | 28 юли 2020 09:02, Красимир Ангелов
277

Правителството отпуска близо 2 млрд. лева  в помощ за пенсионери, безработни, лекари и туризъм. Ще ни избави ли новият пакет от социално-икономически мерки от бедствието в икономиката?

"Голяма част от тези мерки са просто социални раздавания, които можеха да се случат всяка година без криза или пандемия", заяви икономистът и бивш министър на икономиката Николай Василев пред Bulgaria ON AIR.

Според него никой в публичния сектор не е пострадал от кризата. Получават си своите заплащания за сметка на данъкоплатците. А губещите били хората с бизнес.

Още по темата

"Икономиката ще спадне примерно със 7%, а спрямо миналата година пенсиите са увеличени с 6,3%. Пенсионерите са много по-добре, много повече пари отиват за пенсии тази година. Тези пари трябваше да бъдат насочени към работещата част на икономиката - да се спасяват бизнеси и работни места", коментира бившият вицепремиер.

В студиото на "България сутрин" той посочи, че след 20 години средната пенсия ще е 1000 лева и пак ще казваме, че е много по-ниска от германската. "Моят въпрос като икономист е: Защо първо на пенсионерите?", настоя Николай Василев.

Икономистът изтъкна и позитивната новина в случая - че ставало дума само за над 1 млрд. лева, засега няма нов дълг и не се говори за бюджетен дефицит до края на годината.

"Тази година е посветена на медицината, нека там да се хвърлят повече усилия. Новата грешка с намаленото ДДС за вино и бира надмина всички мои представи. Ако някой се осигурява и е безработен, той и сега получава от НОИ своите обезщетения. Защо увеличаваме парите на безработните? Покупателната способност не е намаляла, няма инфлация в момента", коментира още бившият министър.

Василев подчерта, че най-важното е държавата да реши медицинския проблем - да бъде намален броят на жертвите, да няма карантина и изолация. А по думите му в последните над 20 години сме натрупали добри фискални резерви и имаме сравнително нисък дълг. Той определи това като огромно постижение на икономическия преход.

"Кирил Ананиев безспорно е добър финансист, но въпросът е каква ще е бюджетната политика", каза Василев по адрес на вече бившия здравен и настоящ финансов министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
1
 
25
 
! Отговори
Мария преди 3 години
Това чудо Николаѝчо с имение и собствена улица в Бояна му се досвидяха нищожните пари за пенсионерите. Няма капка срам. След 33 години като педагог пенсията ми стана сега 267 лева, почти до минималната. Отвратителни хора без капка съвест, цял живот на гърба на народа и дават мнение. Поне да си мълчат.
136
1
 
21
 
! Отговори
С преди 3 години
Може и да е прав, ама казано така е притивопоставяне на социални групи хора. Така че да си мери приказките.
135
1
 
19
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Аз предлагам парите да се дадат на гражданите, които харчейки ги да ги прехвърлят към бизнеса - така е най-справедливо. Хем ще се стимулира потреблението и икономиката, хем парите няма да отидат само в един джоб. Бизнеса ще ги получи, но по правилата на пазарната икономика.
134
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това гербаво комунистче и то има заслуга за да сме на това дередже.
133
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този има ли нещо в кратуната си?
132
2
 
26
 
! Отговори
Инч Хайм преди 3 години
И този натрупа състояние, при гостуването на Симеончо в България. Всички гъски, бабите на които не са ги броили за хора, го докараха на власт за 800 дни да ограби това което можа.
131
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ooo...a за комисионните дето лапнахте нешо да кажеш, а...? Или и ти като Каролев "300лв са малко за чистачка в хотела му"...и пенсионерите да си продадат къщитчките на вас и айде в пенсионерски дом забравени...не ви е срам!
130
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големият "бизнес" в Бг прави фирма и чака пари от държавата.
129
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората с високи пенсии ще си позволяват повече неща и ще движат икономиката също като вкарват по - голямата си пенсия обратно... Как не го разбраха за 30 годни.. За това сме толкова зле. 2 милиона пенсионера без пари. Каква икономика да имаме?
128
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Таратор 115Популистки ли бяха мерките в цяла Европа, когато раздаваха безвъзмездна помощ на всички хора?Откъде накъде държавата ще крепи частните фирми? Това държавни фирми ли са?Бизнесът държавен ли е?Вземете си ги мизерните 100 лв. за 2 месеца и си ги сложете в шкафчетата!100 лв. за 2 месеца са нищо. Каквото с тях, такова и без тях.На големия български бизнес и 2 стотинки му се виждат като злато.
127
2
 
27
 
! Отговори
пери преди 3 години
Много искам да гледам риалити шоу, в което такива като тоя хубавец, трябва да живеят с 300 лева един месец. Искам да го видя в реално как ще направи математиката. После пак да говорим.Ситият на гладния не вярва.
126
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пари на "бизнеса" само тогава, когато започне да си плаща както трябва. Включително и данъците.
125
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо за неговата фирма и на приятеля му Милен Велчев после за пенсионерите. Все още има за крадене.
124
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей,смотано юпи,нали си учил в Англия,защо не вдигнахте икономиката докато бяхте на власт и не ни осигурихте английски заплати.Нали сте много учени,бееее.Земи се скрии,че както сме се разбеснели от вашите зулуми,място няма да си намериш.
123
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде сега, била на медицината, тя всяка година е на медицината и на всички свързани с нея. Без медиьина не може, но без кърлежи впити в медицината може.
122
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв безпощаден, смъртоносен удар по ***-путинистмаргинали. Иначе във форума от 30 години са като латерна, само те са построили, България немало да я има ако не били те. Гърчете се колхозни интернационалисти.
121
2
 
22
 
! Отговори
Идиот преди 3 години
Тоя не знам в каква реалност живее, но ако му дават 300 лв макс пенсия всеки месец едва ли още ще си мисли, че пенсионерите в България живеят добре. Пълен ***!
120
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никито не е бил социален министър,нито премиер,че да го вините за ниските пенсии.Той знае да управлява пари и да вади от тях още пари.Толкова!
119
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Василев знае ли, че по време на ИП всички държави раздаваха безусловни помощи на населението и то за няколко месеца? А в БГ не дадоха нито стотинка на хората. Василев ще каже ли нещо за парите, дадени на колекторска фирма и за фурмите?
118
1
 
15
 
! Отговори
ш+баняк преди 3 години
Василев, какво го раздаваш като прицна на Уелс, много си важен, не забравяй, народната любов рано или късно ще кацне и на твоя плешив кратун!