Николай Василев: Пари първо на бизнеса, не на пенсионерите

Тази година е на медицината, там да се хвърлят повече усилия, заяви икономистът
Обновена: 28 юли 2020 09:03 | 28 юли 2020 09:02, Красимир Ангелов
277

Правителството отпуска близо 2 млрд. лева  в помощ за пенсионери, безработни, лекари и туризъм. Ще ни избави ли новият пакет от социално-икономически мерки от бедствието в икономиката?

"Голяма част от тези мерки са просто социални раздавания, които можеха да се случат всяка година без криза или пандемия", заяви икономистът и бивш министър на икономиката Николай Василев пред Bulgaria ON AIR.

Според него никой в публичния сектор не е пострадал от кризата. Получават си своите заплащания за сметка на данъкоплатците. А губещите били хората с бизнес.

Още по темата

"Икономиката ще спадне примерно със 7%, а спрямо миналата година пенсиите са увеличени с 6,3%. Пенсионерите са много по-добре, много повече пари отиват за пенсии тази година. Тези пари трябваше да бъдат насочени към работещата част на икономиката - да се спасяват бизнеси и работни места", коментира бившият вицепремиер.

В студиото на "България сутрин" той посочи, че след 20 години средната пенсия ще е 1000 лева и пак ще казваме, че е много по-ниска от германската. "Моят въпрос като икономист е: Защо първо на пенсионерите?", настоя Николай Василев.

Икономистът изтъкна и позитивната новина в случая - че ставало дума само за над 1 млрд. лева, засега няма нов дълг и не се говори за бюджетен дефицит до края на годината.

"Тази година е посветена на медицината, нека там да се хвърлят повече усилия. Новата грешка с намаленото ДДС за вино и бира надмина всички мои представи. Ако някой се осигурява и е безработен, той и сега получава от НОИ своите обезщетения. Защо увеличаваме парите на безработните? Покупателната способност не е намаляла, няма инфлация в момента", коментира още бившият министър.

Василев подчерта, че най-важното е държавата да реши медицинския проблем - да бъде намален броят на жертвите, да няма карантина и изолация. А по думите му в последните над 20 години сме натрупали добри фискални резерви и имаме сравнително нисък дълг. Той определи това като огромно постижение на икономическия преход.

"Кирил Ананиев безспорно е добър финансист, но въпросът е каква ще е бюджетната политика", каза Василев по адрес на вече бившия здравен и настоящ финансов министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тоя изпълзя да дава акъл.Нагушихте се по времето на "царя"и сега сипете мъдрости от екрана.Заслужаваш да ти вземат всичко,каквото си откраднал от нас и да живееш с 200 лв.на месец.Зловидя ти се за трохите,които отпуснаха на пенсионерите.
116
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За мишоци като Василев, препоръчвам да видят какво се случва в Русия.На кого какви пари дават, как им се развива кризата с вируса (спада заболеваемостта всеки ден).Ако безмозъчното ни държавно управление беше направило нещо такова, щяхме да сме добре.
115
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до ААИ той ли ти е виновен,че пенсията ти е 350лв?Смех!!!
114
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пак комунистите,социалистите...И това отроче е родено рез соца,а тъй като тейко му е военен от бна е имал мъни след промените да го изпратида учи в Будапеща.Не са му забранили,както е направил бащата на пребитото момче с боко борисович...ха ха.Аман от търпи теоретици,най -вече практици.
113
1
 
27
 
! Отговори
АА преди 3 години
Нека г-н Василев да изкара един месец с пенсия 350лв .Веднага ще каже,че пенсията е малка ,защото съответния "търтей" пенсионер не е мислил за старините си.А този "Търтей"е участвал в построяването на всички обекти на приватизация,които г-н Василев и подобните му са се възползвали.
112
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя ненормалник от къде изпълзя с неговите съвети?И какъв бизнес? Робовладелци!
111
1
 
10
 
! Отговори
Сопот преди 3 години
Хора , познавам човек който построи голяма къща . но съкрати поне 10 работника и то в месеците март-юли , дали е облян от позитивна енергия Така , че има хора на които мерки не им трябва
110
7
 
2
 
! Отговори
Таратор преди 3 години
Т.е. ако избираме, къде да се влеят пари, за предпочитане е да отидат за пенсионерите, а не за бизнеса, така ли? Разбирам, че всички искат кръвта на Гешев и Кратуната, както апропо и аз, но това означава ли, че държавата се нуждае от популистични мерки като да налее пари под юрганите на бабичките? Бизнесът - това не са само Гелосания, Прасето и другите олигарси. Повечето хора работим за малкия бизнес, който ще пострада най-много към зимата.
109
7
 
6
 
! Отговори
А преди 3 години
Нали протестерите искат нови хора в политиката да дойдат от чужбина. Тоя и Милен Велчев бяха такива. Защо ги плюете.
108
5
 
3
 
! Отговори
няма промяна преди 3 години
Ако управляващите имаха намерение да осъществят "антикризисните" мерки, щяха да го направят още от август- септември. Това отлагане във времето не е случайно. Кой знае още колко пъти ще променят мерките и ще орязват парите, които обещаха да дадат. Този филм сме го гледали неведнъж.
107
2
 
10
 
! Отговори
Вампирчо преди 3 години
дава канибалски акъл. Друго не можеш да очакваш от поредното корупционерче. Но този специално още трябваше да си излежава дългата присъда за огромните щети и пропуснати ползи, които нанесе на държавата. За съжаление живеем в държавата на мафията и никой от тях никога няма да си получи заслуженото. Днешните също.
106
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега много тука пишат,ама не са в час.Никито не открадна затова се показва и говори свободно.Той направи друго.Тези дето ''усвояваха'' той ги хвана да им инвестира парите,да ги изпере иначе казано.Има акъл и си бръмчи на % от тях.Знае къде да вложи за да изкара пари.Много е прав,защото ако видите другите държави как си пазят бизнеса,друго ще заговорите.Да раздаваш пари на пенсионерите и то не по цяла пансия а някакви си 50лв. е подигравка.
105
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП АКТИВИСТИ ПРОТИВ НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ. БИЗНЕСА МНОГО ПРЕЧИ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО РОБСТВО.
104
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
г-н Василев , нямам нищо против да дават на пенсионерите Нелогичното за мен е да се сваля ДДС на вино и бира на 9 % , разбирам че тази мярка е за подпомагане на туризъм и ресторанти , но сметката за крайния клиент не пада и не облекчава хората , а трупа допълнителна печалба на ресторантите Много по - добре щеше да бъде да има намалено ДДС на основни групи храни Иначе одобрявам мерките , дори смятам , че на есен трябва да се премине към "хеликоптерни пари"
103
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Николай Василев е прав
102
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега са хвърлили око на жилищен комплекс в Красно село,построен от Божков.Открили,че жилищните сгради са с 30 см.по-близко една до друга и трябва да се конфискуват.Царе са на конфискацията.***,че прави бизнес,ако не се отчиташ на мутрите подобаващо.
101
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой вярва ли, че тези "антикризисни" мерки ще се изпълнят на есен?
100
2
 
20
 
! Отговори
Joko преди 3 години
Този е един от поредните крадци. Щели да дадат на пенсионерите по 50 лв, и ??? ! ! ! Това пари ли са бе *** де рас ? къде ти е моралът ( ако въобще имаш такъв).
99
3
 
16
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
Активен управител на активите в бг.Активен мошеник.Царчето все такива ги довлече-умни и красиви.Сегашните младежи имат май повече акъл.Еволюция....
98
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПРИМИТИВИ СРЕЩУ БИЗНЕСА