Социолог: Гражданското недоволство може да ерозира протестите

Оставката сама по себе си не води до смяна на модела!
78
Социолог: Гражданското недоволство може да ерозира протестите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Борисов няма да подаде оставка, защото ще излезе, че не може да завърши нито един мандат. Това прогнозира социологът проф. Петър-Емил Митев, основател на Институт "Иван Хаджийски", пред БНР.

По думите му от напрежението на протестите ще зависи дали ще е достатъчно, за да принуди премиера да се оттегли от властта.

Професорът припомни, че Бойко Борисов вече два пъти е подавал оставка и коментира, че "той е наясно с този акт" на слизане от власт.

Още по темата
Според него протестът е недозрял и "като юмрук се концентрира върху искането за оставка". "Оставката, сама по себе си, не може да доведе до смяна на модела", категоричен беше социологът.

"Това, което виждаме, е, че броят на протестиращите намалява, а той беше медийно преувеличен. Едни по-прецизни изчисления показаха, че максимумът в центъра на София е бил около 6 хиляди души. Броят на протестиращите намалява, заедно с това се радикализират формите", обясни проф. Митев.

Той добави, че по-радикалните форми на протест изискват повече организация и повече са нарушенията на закона, което води до повече поводи за гражданско недоволство.

"В поведението на полицията се вижда тънък замисъл - да се оставят лудите да се налудуват, т.е. протестиращите да протестират и да влязат в пряк конфликт с гражданите... Гражданското недоволство може да ерозира протестите", смята той.

Социологът коментира, че "има голяма предубеденост в твърдението, че цялата външна и вътрешна политика на Борисов е пълен провал":

"Факт е, че през 2019-а година е произведен най-големият брутен вътрешен продукт в цялата история на България. През последните 15 години най-сериозният външнополитически успех е началото на нова фаза в европейската интреграция - включването във валутния механизъм", отбеляза той.

Проф. Митев се съгласи, че това не прави фигурата на премиера Бойко Борисов безспорна и даде пример с времето преди 1989-а година, когато Тодор Живков е твърдял, че е построил една втора България, но хората са се вглеждали не в цифрите, доказващи това, а в онова, което е било присвоено от управляващата върхушка.

"Беше отхвърлен Живковизмът, включително от неговата собствена партия. Сега очевидно епохата "Борисов" приключва. В протестите доминират младите хора. младото поколение, с което Бойко Борисов няма общ език, а той умееше да води диалог, но сега неговото умение няма ефект", обобщи специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберите докараха лелки и чичаци от провинцията, дето не знаят защо са дошли и не смеят да се покажат пред камера. Освен тях домъкнаха и 20-тина годишни момчета, които се изживявят на яки батки и избиват комплекси въху журналисти. Никакъв админстративен апарат или партиен актив на ГЕРБ май нямаше освен министри и депутати. Тоест изглежда повториха цирка с рейсовете от цяла България за контра минитнга и то със същия жалък резултат :) Отиват си и на всички им става все по ясно. Въпросът е, какво ще правим след тях....
45
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя е луд, в сряда протестът почваше от Булбанк и стигаше до Орлов мост, поне 100 000 души.
44
2
 
5
 
! Отговори
До 43 преди 3 години
Много бързо ще си смениш мирогледа.
43
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма ,как една шепа платени и заблудени ,които нямат и ден трудов стаж да казват, кой и как да управлява държавата.
42
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 37Аз имам само едно лице, не като вас гробарите по 10! По-добре, гробар да не го вижда, че мъка им на горкичките, много душа ще берете. Само да не се върнем от чужбина онези които сме били в истинската битка от 97-а, че мъка ви... Много ще бягате, по-бързо и от гепарди! Не може да ме уплаши един нааасран гробар, нито градчета, камо ли - полицайчета...
41
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безсмисленото сборище на ГЕРБ показа, че Борисов не знае какво да направи и много го е страх. И има защо ...
40
8
 
9
 
! Отговори
6 преди 3 години
Професоре , и ти удари един метан на Борисов ! И тако и вако ! Борисов няма избор , но ония мишоци го държат !
39
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"произведен най-големият брутен вътрешен продукт" от кого произведен, от гербавите калинки в администрацията ли? Тва са избирателите на герп - на хранилка, на помощи, на държавни поръчки. Никой честен данъкоплатец не гласува за подобни недоразумения - днеска един закон, утре се променя, вдругиден отпада, след седмица идва още по-голяма простотия натоварваща административно и финансово.
38
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой смята ли , че Мая (бивша) Манолова има бъдеще в политиката.Не -Да +
37
8
 
15
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
Тоя шофьор на самолет е изпочупил сума самолети.Некадърен за всяко нещо, което се опитва да прави.
36
2
 
6
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
Радвам се че си ядосан и показваш истинското си лице
35
5
 
17
 
! Отговори
до всички преди 3 години
Бойко Борисов няма общ език, а той умееше да води диалог, но сега неговото умение няма ефект", обобщи специалистът.----------------------няма и да намери нито Баце нито някой друг общ език, защото им е платено и ще им се плаща за свършена работа
34
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 34Начело с червения *** от Банкя - да да, знаем - бля бля, бля бля, бъл бъл бъл... ТОРТА САХЕР - ПЛИИИИЙС!
33
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименГусто маjна Филибето, съдебната система не е мутренска, тя е червена и винаги си е била.Реформи там и в прокуратурата няма, не е имало и няма да има. Почти същото е в милицията, която само си смени имато на полиция. Протестите няма да променят нищо от това, червените убавци дето ще дойдат - също! Нооо, простия народ има нужда от освежаване на паметта, какво е да те управлява червена мафия.
32
9
 
33
 
! Отговори
моч преди 3 години
До ИСТИНАТАМАЛКО СИ ПОЗАБРАВИЛ ДА СЛОЖИШ КАВИЧКИ НА ИСТИНАТА - "ИСТИНАТА"Истината е че от 7 милиона Българи протестират 4-5 хиляди , истината е че освен исканите оставки нямат нито едно приемливо предложение или идея за утрешния ден , истина е че плюете Европа и еврто , а искате евраци и европейски стандарт , но без да работят а някой да им ги дава , истина е че лидерите на простите до един са тежко компрометирани персони , истина е че сте лековерни , елементарни и ограничени ТКЗС-сари !
31
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Референдум: Трябва ли да се намали таксата на Чалгаря на 1 лев годишно?Сега Чалгаря ще иска от всеки гласувал по 10 лева годишно, за да бъде заливан с поммия и чалга.
30
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до Не се разсейвайтеНаясно сме всички, че си на хранилка в гроб и по цял ден тролиш в нета - търтийче! Не си нито от вчера или онзи ден! И да сменяш именцата в полето, все тая - *** си и то натурален. Дори сам си слагаш плюсчета за Бог да прости. Вожда си заминава, колкото и да върти задния двор, гроб е история - СБОГОМ ГРОБАРИ...
29
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той знае какво ще стане с Герб затова не подава оставка същото като с другата мутренска партия създадена от Луканов СДС ще итидат в забрава
28
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестиращите работят срещу себе си. Всеки ден се разкрива уродливата им природа, снабдяването им с пари, некомпетентността и извратеността им.Погнусата от тези платени изпълнители и техните малобройни, неадекватни статисти с психически проблеми, само се увеличава.
27
8
 
19
 
! Отговори
Не се разсейвайте преди 3 години
Моля ви, концентрирайте се върху по сериозни неща.Славенцето, милото , го убила системата. И тенисчица черна е сложил. Божков не иска и той да се ожени за него, ПОМОГНЕТЕ!