Служебното правителство - изкуствена конструкция ли е?

Купеният вот щял да потъне, ако има избирателна активност
106
Служебното правителство - изкуствена конструкция ли е?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Конституционната конструкция за служебно правителство е в разрез с това, което имаме в нашата Конституция.

В момента виждаме, че това е част от проблема за разсичане на конфликта между институциите и протестиращите, каза проф. Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право в НБУ, политик в годините на прехода, пред БНР.

Тя подчерта, че е убеден привърженик на парламентарната демокрация и парламентарното управление.

"Служебното правителство е изкуствена конструкция, която липсва в почти всички конституции, ползвани като основа за правенето на нашата. То е с предназначението да подготви предсрочни парламентарни избори, но това е правителство, което има всички правомощия като редовното, но при него липсва възможността за контрол. Единственият, който може да го контролира, е президентът... Институтът на служебното правителство създава напрежение, а не решава проблеми", смята Михайлова.

Още по темата
Според нея най-важното за едни избори е да има емоция, която да доведе избирателя до урните и то много хора до урните, като така купеният вот ще потъне.

По повод протестите проф. Михайлова посочи, че са налице две права - това на придвижване и това на събрание и манифестации.

"И двете права могат да бъдат ограничавани… Според практиката на Европейския съд по правата на човека се казва, че правото на политическите права се ползва с висока подкрепа и ако затруднение за гражданите съществува, то в правомощията на органите, които решават подобни въпроси, тоест, кметът трябва да предприеме действия, които да облекчат ситуацията. Имаме конкуренция на две права едно към друго… В нашата Конституция пише, че трябва да се спазва принципът на пропорционалност, тоест, да не се предприемат санкции към тези, които създават затруднения на други хора", обясни тя.

Михайлова не смята, че Конституцията е остаряла, но не означавало, че в нея всичко е съвършено. Стара моя позиция е темата за прокуратурата, там трябва да има промени, да се търси нова отчетност. Не съм привърженик на изцяло нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание“.

По повод процедурата по импийчмънт проф. Михайлова коментира, че "това е доста сложна и изисква високо мнозинство от 2/3 от народните представители да подкрепят такова искане“. По думите й процедурата може да стартира, но тя се съмнява, че ще приключи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
11
 
31
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 3 години
Хората искат да станем нормална европейска държава, а не мафиотска руска провинция.Импичмънт на проводника на руските интереси Грипен Решетников Радеф !
61
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с това служебно правителство !Кой казва ,че ще има такова !?От къде на къде се говори за служебно правителство,след като действащото си е на място и ще остане там поне до март !Как така решиха някви хорица,че искат оставка и хоп служебно правителство.Много сте в грешка,драги ! Вие НЕ СТЕ НАРОДА ! НАРОДЪТ НЕ ИСКА СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО !Ай изчезвайте !
60
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радьовете падат, падат на дупето, радьовете падат с БКП-тоооооо!
59
5
 
28
 
! Отговори
Да преди 3 години
На Радев всичко му е изкуствено !
58
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разсилните от службата Бутик Болшевик искат Радьо да ги стриже ама той има по-дълбоки планове.
57
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протести няма! Има група л.умпени плюс няколко платени клакьорки - преди да вземат на Черепа и няколко други бсп/сдс олигарси бизнеса ясички бяха ок - сега изведнъж се сетиха за конституция, права прокурор и т.н. нагласена работа!
56
3
 
7
 
! Отговори
Некой преди 3 години
Изкуствена конструкция като на списвача пола!
55
4
 
25
 
! Отговори
Антон П. преди 3 години
Естесвенно, че Служебното правителство е изкуственна конструкция, особено когато един Фигурант е натоварен със съставянето му. Това е все едно да дадеш на един пироманияк кибрит и туба с бензин.
54
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев,как да ти дадеме служебно правителство като си на служба и в друга държава!
53
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев проспа четири години,сега тръгна да търси справедливост на площада! Вето,мето...! Що не излезе още в началото като мъж да каже аз с мутри нямам работа! Да де ама паричките са множко, а и удобствата доста,издръжка за бившата, а сегашната по бутици обича да ходи, Нинова рекетира, Решетников чака...!
52
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев и Нинова трябва да бъдат разследвани за връзките си с руските служби в изпълнение на задачите за дестабилизация на България !
51
0
 
3
 
! Отговори
Мнението ви пет евро преди 3 години
Не струва поклонете ми се покорно слуги невежи поблагодарете ми и вървете да работите...
50
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пъпешът със зелените чорапи за един служебен кабинет и едните клети Грипени дойде. Сега ще му вземете целта в живота.
49
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Радев що не протестираше и що не размахваше юмручето си преди четири години когато с неговия подпис ГЕРБ излъчи правителство. Как тогава не бяха мутри, а сега са!?
48
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИван Гешев заплаши, че ще разследва Деса Президентшата за незаконно назначаване на висок пост и Радев пощуря.
47
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигурантът ми е по-добър от фигурантът ти.Божков към Маджо.Как ще е изкуствена конструкция бе? За кво е сложен тоя фигурант, ако не заради служебен кабинет?
46
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доколкото си спомняме президента се подписа и даде власта на това правителство,а също така се подписа под назначението на главния прокурор. Можеше да не го прави или бъркам. И четири години си ги изкара" бей гиби"! На петата година партия ГЕРБ с прокуратурата станаха мутри! Нещо не разбирам!
45
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен- И като го изметете пак ще генерирате бедност и комунизъм, нали другарю?
44
2
 
12
 
! Отговори
Венко преди 3 години
С тия протести шопите се излагат пред сите българи като прости селяни!
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много интересно как юмрука се появи като знак , на всички протести по света??? Хората там по протестите повечето са истински, ама тия със знамената с юмручета МАЙ МАЙ... не. Каква ще да е тая случайност

Спонсорирани публикации