Половината в градовете искат избори, в селата - Борисов да управлява

52% смятат, че протестите са заради недоволството от цялостната политика
Обновена: 10 авг 2020 09:23 | 10 авг 2020 09:17, Камелия Цветанова
286
Половината в градовете искат избори, в селата - Борисов да управлява
Снимка: АФИС

Протестите под прозорците на властта продължават вече повече от месец. Основните искания са оставка на изпълнителната власт, начело с премиера Бойко Борисов, и оставка на главния прокурор Иван Гешев. Оттам нататък протестът иска едновременно съдебна реформа, повече социална справедливост, нужда от промени в Конституцията и много други, все разнопосочни искания, които предстои да видим дали ще се оформят, канализират и намерят своето политическо представителство.

Още по темата

Проучване на агенция АФИС, проведено в началото на август сред 1200 души, показва, че за малко над половината анкетирани (52%) причината за протестите е „Всеобщото недоволство от цялостното управление на държавата“.

Относително равен дял от всички социални и демографски групи споделят това усещане, като единствено изключение са хората с по-високи доходи – т.е. тези, които към момента живеят по-добре от останалите.
С доста близък относителен дял (49%) запитаните посочват „Възмущение от корупцията във високите етажи на властта“. Мнението е споделено от разнородни групи в обществото, а сред живеещите в областни градове, този дял достига до 58 на сто – близо двама от трима анкетирани.

В същото време и опозицията не се привижда като основен двигател на протестите.

Едва един от всеки петима (или 22%) допуска, че недоволството е продиктувано от „Политическите амбиции на опозицията“. Несъстоятелни звучат и още две причини, често изтъквани от говорителите на властта – че протестът е резултат от „Борба между олигарсите“ (26% от анкетираните) или пък, че зад протестите стоят „Външни сили“, които дирижират улицата. Последното е споделено мнение от едва 11% от анкетираните, посочват от АФИС.

Сред респондентите, самоопределящи се като близки до ГЕРБ, по-малко от половината вярват че причините за недоволството е борба между олигарси или амбиции на опозицията, а 30% са съгласни, че протестът с основание изразява възмущение от корумпираната власт. Сред привържениците на националистите този дял е дори 40%..
За половината от пълнолетните българи решението към днешния ден е скорошна оставка и организиране на предсрочни избори, а запазването на настоящата управленска конфигурация е предпочетен вариант от едва 19% от респондентите. Смяната само на някои министри или пък ново правителство в рамките на сегашния парламент са значително непопулярни сред обществото (съответно 16 и 15 на сто от анкетираните).

Този въпрос, задаван регулярно от АФИС, показва интересна динамика от началото на кабинета „Борисов 3“. Привържениците на управляващата коалиция в този й формат са намалели двойно, докато противниците й са се увеличили почти четири пъти, като значителна част от недоволните нарастват още към края на първата управленска година (лятото на 2018). Това изхабяване на доверието е типично за третата и четвъртата година на всяко едно управление.

Разрезът на данните свидетелства за още нещо – привържениците на националистите практически са раздвоени – едва 27% от тях предпочитат запазване на сегашното правителство, а други 27% смятат, че оставка и предсрочни избори са най-добрият вариант за страната.

При близките до ГЕРБ респонденти, консолидацията отново е под въпрос – 52% от тях искат запазване на сегашната власт, но всеки трети споделя нуждата от смяна на още министри.

70% от определящите се като близки до БСП искат бърза оставка. Същото искане се споделя от около 60% от близките до Демократична България, ДПС и други формации, в това число „Има такъв народ“ на Слави Трифонов и „Изправи се БГ“ на Мая Манолова.

Въпреки че протестите са най-масови в столицата (където близо половината искат бърза оставка и нови избори), в областните центрове 58 на сто от анкетираните искат същото. В по-малките населени места обаче оставката се подкрепя от по-малко от половината анкетирани, но все пак със значителен относителен дял – 44% от живеещите в селата и 46% от живеещите в малки градове.
 


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
0
 
1
 
! Отговори
баце преди 1 месец
Проучването ви не струва щом възможния отговор на въпросите е само един. Няма как да ти е писнало от корупция, но да си доволен от политиката на държавата.
264
1
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 1 месец
Боико барикадите видя и от страх се насра
263
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Телефоните на участниците в проучването са предоставени любезно от партийните структури на БСП по места.
262
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искаме да се потърси отговорност на медиите и журналистите за ежедневните лъжи и фейк нюз. Луди ни направиоха вече за да получават огромни заплати от олигарсите.
261
1
 
4
 
! Отговори
лъжец преди 1 месец
Такава измисльотина, че хората искат избори само Юри насранов може да измисли. Спомнете си на предните парламентарни избори каква статистика извади, че БСП води с много пред ГЕРБ. Платено му е за да манипулира общественото мнение. Но вече няма кой да му вярва.
260
1
 
5
 
! Отговори
не е истина преди 1 месец
Това е манипулация, не отговаря на истината. Много голяма част от българите не искат избори. това е стъкмистика.
259
1
 
4
 
! Отговори
111 преди 1 месец
1200 души ли е представителната извадка на 5 милионна България? От тях колко са в селата, колко в градовете и колко в столицата? На случаен принцип ли са избрани населените места различни от столицата? Това НСИ е голяма измишльотина.
258
0
 
5
 
! Отговори
глас народен преди 1 месец
Стъкмистика ... въобще не ни дреме за гешев и предсрочни .По добре да се намалят с 50% заплатите та всимки журналисти
257
5
 
2
 
! Отговори
сивият вълк преди 1 месец
Колкото и протести да има мисленето на управявляващите няма да се промени,там е основното зло.Когато подадат оставка и спечелят пак на изборите -какво ще бъде?
256
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То протестиращите може да са малко,но ако има един снайперист между тях и въпросът е приключен...не е необходимо да се стига до счупване на държавата ,заради един нагъл дебелокож непрокопсаник от мафията BG
255
0
 
10
 
! Отговори
идетрибунал преди 1 месец
Манипулативно проучване с манипулативни въпроси!Някъде да е посочено за оставката на шерифа на народа-Гешефф-не!Случайно ли е-не!Посочено ли е кой финансира манипулативното проучване-не!Това е още един пример за информационно психологическата война,която се води срещу българският народ!
254
13
 
14
 
! Отговори
Странджата преди 1 месец
Щели да измитат Борисов . Хо хо хо нормално е в двумилионен град да има 1000-2000 лентяи ! Абе къде изчезна Йоло Денев водача на протеста ? Да не е пристанал в Стратегическия съвет на Прецедента ! Продължавайте да се въргаляте по площада все пак шоуто трябва да продължи симпатични сте !
253
5
 
18
 
! Отговори
Хе хей преди 1 месец
Мафията организира и протестира и вика "Мафия"...и никой не ти казва какво следва ...
252
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много са рехави тия искания по градовете. От 2 милиона София - 1% недоволства публично. От Пловдив и Варна - по 0,1 %. В Благоевград и Русе по 10-20 човека. Други градове няма данни да са се показвали на седянки, походи и дрънкане по улиците.

Дори да се съберат заедно всички тези протестъри, не правят и 1 квартал хора за цяла България.
251
1
 
14
 
! Отговори
Бедни пишещи преди 1 месец
Вижте кой е собственик на АПИС и тогава коментирайте !!!
250
3
 
15
 
! Отговори
Стигааааа !!! преди 1 месец
Абе, Тези агенции са абсолютно подкупни -- нещо като Божков ТВ
249
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чудесно , да ходи да се кандидатира за кмет на кв Вердикал в Банкя , ама ме съмнява , че и за такъв няма да го изберат .
248
1
 
25
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Недоволство от червените феодали.Тази точка сте пропуснали.
247
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да отиде председател на ТКЗС, щом толкова го харесват.
246
12
 
6
 
! Отговори
Селски премиер? преди 1 месец
Там са му фенове, напомня им за бащица, закрилник.И той е дядо.