Близнашки: Не е състоятелна тезата, че у нас има диктатура

Този протест няма кауза да жертва здравето и живота на хората, обясни той
2 сеп 2020 13:50, Петя Славова
183
Близнашки: Не е състоятелна тезата, че у нас има диктатура
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Несъстоятелна теза е, че в България има диктатура. Няма кой да го повярва", заяви експертът по конституционно право и бивш служебен премиер проф. Георги Близнашки в студиото на "България сутрин".

По думите му това е поредният протест, който наблюдава с интерес и си дава сметка, че е много важно какво мислят хората, които задават тон на протестите.

Още по темата

"Велико народно въстание - това са хиперболи. Въстанията са се случвали през 19 век. Не мисля, че този протест има такава кауза, за която хората биха жертвали здравето и живота си", категоричен е проф. Близнашки.

Той е на мнение, че такива процеси се случват и в Западна Европа, но ние се движим с голямо историческо закъснение и не намираме адекватните форми на протест. Според него липсват ясни искания, които да очертаят каузата на промяната.

"Каква смяна на модела? Моделът е парламентарна демокрация. Радев черпи енергия от скандиранията на неговото име. Това го опиянява, но трябва да си мери приказките, защото е държавен глава", коментира още проф. Близнашки пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че квалификациите на президента Радев нямат общо с истината и протестите в страната. Бившият служебен премиер подчерта, че конституциите се променят в преломни исторически моменти и в случая инициативата на Борисов е силен политически ход, за да пренасочи популистките прояви в друго русло.

"Предизвика всички останали да сложат на масата своите идеи. Да се отиде към рационален политически дебат. Защото крясъците може да бъдат изключителна заплаха, но не могат да произведат национални идеи", каза проф. Близнашки

Той смята, че от ГЕРБ са допуснали тактическа грешка с тръгването към промени в държавното устройство и изготвянето на изцяло нова Конституция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
7
 
9
 
! Отговори
краят преди 3 години
Това наистина ли е краят на БСП/БКП те неучастват в играта и ги няма никакви.
101
4
 
7
 
! Отговори
Ха преди 3 години
Безхаберие и шуробаджанащина. София, крадете по- по малко че за навътре не остана....
100
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашка 100Архипелаг ГулагЧел ли си Солженицин?
99
1
 
2
 
! Отговори
Мдаа преди 3 години
Ами браво бе само ако знаеше какъв късмет имаш,няма да повярваш какво стана преди години!
98
8
 
27
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Аз имам един въпрос към професор Калинко Близнашки:Нека ми обясни като специалист по конституционно право, по Конституция, Народното Събрание ли е началник на министър председателя, или е обратното - министър председателят е началник на Народното Събрание?Щото по действията на Борисов се вижда, че е второто, той е началника на депутатите: Явява се в пленарната зала когато си поиска, а не когато го повикат, и нарежда на депутатите как да гласуват а не по съвест (ако я имат)!
97
5
 
7
 
! Отговори
гост преди 3 години
До ЧебурашкаЧовече, не са решили и не са ти лепнали лично на теб обвинения за каквито са се сетили в рамките на 10 мин. Това са мутри.
96
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фюрера колко ще се крие дад гърба на фашистката полиция и ще репресира хората и ще ги пръска със химически газ ? Как ще свърши всичко туй ?
95
4
 
20
 
! Отговори
гост преди 3 години
Абе ***. ББ настоява да му целуват ръка като на мафиотстки бос, цензура навсякъде, *** и калинки начело заедно с мутри водачи, назначения на удобни хора, кражба на бизнес и рекет на бизнеса. Това какво е бе умник.
94
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги когато видя физиономията на тоя се чудя как природата е създала такова мазно нещо.
93
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашканали знаеш че си предател, дали платен или просто полезен *** от но си такъв
92
6
 
18
 
! Отговори
РБ преди 3 години
В България има Мутродемокроция кражби на бюджета,внос на отпадъци,износ на дървесина,да прогони 2.5 милиона българи и т.н!!! За 11 г България е най-бедната държава и най-бързо изчезващата нация !!!
91
21
 
9
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен..... точно с акции срещу президента и народът... Четирима от съветниците на фигуранта имат повдигнати обвинения от прокуратурата и се разследвани. 1. Илия Милушев, за шпионаж за чужда държава. Незнайно по какъв критерий е избран за съветник след като през 2011 г. е бил арестуван за купуване на гласове в качеството му на кандидат-общинар от РЗС. 2.Пламен Узунов за търговия с влияние. 3.Еленко Божков за хулиганство в софийското метро. 4. Димитър Радев е викан на разпит по обвинение, че е изнудвал за 200 000 лева своя колега Илиян Алипиев - бивш съветник по сигурността и отбраната
90
15
 
8
 
! Отговори
Кина преди 3 години
Ако имаше диктатура, нямаше да има протест ! Къса е паметта на тълпата хахаха
89
4
 
15
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 3 години
И ний си имаме един като тоя професор в нашто село бе -Тончо се казва.Харен човек, все ухилен ходи, и никому лошо не прави, ама щото от него нищо не зависи бе.Ама като гледам и тоя професор на глава е падал, та да се смееш на такива си е грях.Лошото е туй, че от алтав професор много неща зависят-тоя и като Бойко е бил, после там по конституциите нещо, та кой знай колко бели е направил.Инак, що вика на черното-бяло никак не е ясно и на докторите-професори.Сигурно нещо на главата, ама отвътре бе!
88
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диктатура имаше от 1944 год. до 1989 год., когато БКП дойдоха с преврат на власт, забраниха другите партии, а техните водачи бяха интернирани или убити! Приеха Конституция с прословутия чл.1, че всичко е подчинено на Партията. Сега наследниците на тези партизани искат отново да вземат властта.
87
3
 
15
 
! Отговори
Иван преди 3 години
по е забавна е тезата , че тоя на снимката е обективен анализатор и конституционалист...
86
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 91. Абсолютни глу.пости си написал. Прочети си ги и сам ще го разбереш.
85
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко време още ще гледаме нахилената мазна физиономия на професор Калинко Близнашки?
84
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този има лична омраза към Радев, защото Радев се е издигнал със учене и знания, а тоя се e издигнал като е пълзял на четири крака пред силните на деня.
83
10
 
17
 
! Отговори
Въпрос към професора преди 3 години
Въпрос с повишена трудност като за Професор. Как се казва режим където МП на страна членка на ЕС и НАТО, МНОГОКРАТНО Е ЗАПИСВАН И СНИМАН ИЗВЪРШВАЙКИ ТЕЖКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И СЕ ГОТВИ ЗА 4 МАНДАТ БЕЗЦЕРЕМОННО, НЕУДЪРЖИМО И НАГЛО?!? Чакам смислен отговор? Имаше два референдума за трите му мандата и той не изпълни нито една точка от тях за 11 г! Всеки път си ходи с бунтове и идва на бял кон! А опозицията е размазана и разпиляна. Чакач отговор от Професора, кратък!