Близнашки: Не е състоятелна тезата, че у нас има диктатура

Този протест няма кауза да жертва здравето и живота на хората, обясни той
2 сеп 2020 13:50, Петя Славова
183
Близнашки: Не е състоятелна тезата, че у нас има диктатура
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Несъстоятелна теза е, че в България има диктатура. Няма кой да го повярва", заяви експертът по конституционно право и бивш служебен премиер проф. Георги Близнашки в студиото на "България сутрин".

По думите му това е поредният протест, който наблюдава с интерес и си дава сметка, че е много важно какво мислят хората, които задават тон на протестите.

Още по темата

"Велико народно въстание - това са хиперболи. Въстанията са се случвали през 19 век. Не мисля, че този протест има такава кауза, за която хората биха жертвали здравето и живота си", категоричен е проф. Близнашки.

Той е на мнение, че такива процеси се случват и в Западна Европа, но ние се движим с голямо историческо закъснение и не намираме адекватните форми на протест. Според него липсват ясни искания, които да очертаят каузата на промяната.

"Каква смяна на модела? Моделът е парламентарна демокрация. Радев черпи енергия от скандиранията на неговото име. Това го опиянява, но трябва да си мери приказките, защото е държавен глава", коментира още проф. Близнашки пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че квалификациите на президента Радев нямат общо с истината и протестите в страната. Бившият служебен премиер подчерта, че конституциите се променят в преломни исторически моменти и в случая инициативата на Борисов е силен политически ход, за да пренасочи популистките прояви в друго русло.

"Предизвика всички останали да сложат на масата своите идеи. Да се отиде към рационален политически дебат. Защото крясъците може да бъдат изключителна заплаха, но не могат да произведат национални идеи", каза проф. Близнашки

Той смята, че от ГЕРБ са допуснали тактическа грешка с тръгването към промени в държавното устройство и изготвянето на изцяло нова Конституция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Близнашки яко ближе на шефа си оная работа с 200 и ръси лаф след лаф. Явно шкафчето е доста голямо да плаща на *** като Близнашки да говори небивалици и на ред други... С нашите пари Лойко прави банкет и действа срещу народа!
121
9
 
18
 
! Отговори
Аз вярвам! преди 3 години
"Несъстоятелна теза е, че в България има диктатура. Няма кой да го повярва"Аз го вярвам! Защо изобщо говори от името на когото и да било, в правото си на какъв той определя кой в какво вярва и в какво не?
120
9
 
20
 
! Отговори
Дядо Петър преди 3 години
Стига си БЛИЗАЛ бе, Близнашки!Толкова ли ти се е усладил з---ника на тлъстото хлъзгаво мекотело, изживяващо се като КАПО ДИ ТУТИ КАПИ?
119
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ближеш ли , ближеш ли , БлиЗАшки ?!То , имало ли е поне миг , в който да си спрял ?!Винаги с таз , която е на власт !
118
2
 
25
 
! Отговори
Един преди 3 години
Не им е проблем на политиците и народа Конституцията. Проблемът си има име. Казва се Закон за обществени поръчки. Чрез него изтичат много пари и после не стигат за здравеопазване, образование, пенсии и др. А парите потъват в сметките на първите от ГЕРБ и "обръчите" на ДПС. А вие си говорете за нова конституция.
117
7
 
24
 
! Отговори
Твойта шия преди 3 години
Авеее.... Близашки, твойта шия май не е от турщия?
116
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя ми ти "експерт" не е въобще наясно с термина диктатура... "Експерт"...хахахах, ако такива си ни "експертите", бази Боже нашата страна!
115
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хм, и какво се нарича управление при което всички власти, с изключение на президентството, се контролират от един човек и партия, бе гусин "експерт"?!?! И ти стана една гн.усна ***, явно те гласят за някакъв пост...току виж си станал министър на правосъдието...
114
12
 
11
 
! Отговори
чоко преди 3 години
Каква диктатура с тия толерантни полицаи.Искате като в Русия или Беларус да бият наред.
113
6
 
29
 
! Отговори
защо има такива хора преди 3 години
Баси тоя е по отвартителен и от употребена тоалетна хартия.
112
6
 
31
 
! Отговори
Прав е! преди 3 години
Диктатура може и да няма, но мазни, дебели поглоги има навсякъде
111
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако имаше диктатура тия на площада щяха да бъдат набити и арестувани от полицията.
110
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дебел готованец,който винаги е бил с силните на деня.Мразя плужеците,които мърсят човешките взаимоотношения.Професор до професор в клетата ни държавица.Те са по-вече от въшките на краставо магаре. Ти кво работиш,дедо Гоше? Работиш първо за тумбака и после за "милата" държава.
109
5
 
33
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Близнашки се натяга за...овакантеното място на посланика на остров Тамбукто.Боко му го бил...обещал.Само не му е...казал,че това е третия ни посланик изяден от *** там,ама и да му каже нашият е ербап...калинка.Даже сигурно ще усвои и кун-фу;какво не прави човек,за да постигне...мечтите си.
108
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България няма диктатура, а този на снимката е красив и елегантен.
107
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изключително противен ***,*** до ушите.
106
11
 
16
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
до ЧебурашкаЧетирима от съветниците на фигуранта имат повдигнати обвинения от прокуратурата и се разследвани. -------- Ти не се ли научи, че "повдигнати обвинения" не означава нищо? Абсолютно нищо! НУЛА! Срамота е да повтаряте глупостите на Главния прокурор толкова време, без да си проверите понятийния апарат.
105
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До краятМного си зле БСП те знаят, че Боко е държан и със други неща и сега и да иска не може да подаде оставка Не само в Дубай имат компромати Сега просто го гледат как се пържи на бавен огън и се чуди чии компромати са по големи, а пък идват и милиарди за крадене . Докато разплетеш свинските черва и стигнеш до дълбоката държава много ще има да се чудиш.
104
1
 
4
 
! Отговори
? преди 3 години
До гостДа , защото бившите от ДС не могат да те курдисат с един камион с евро и кюлчета! Те сигурно са аматьори?
103
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другаря Близнашки Съветника на Андрей Карлович Луканов.