Жилищата в София с близо 50% по-скъпи за четири години

Пловдив е на второ място в класацията
8 сеп 2020 08:52, Елка Василева
113
Жилищата в София с близо 50% по-скъпи за четири години
Снимка: архив, БГНЕС

Жилищата в София поскъпнаха с 48,6% за четири години. Това нарежда столицата на първо място сред големите градове в класацията по поскъпване на имотите, пише „Труд“.

Цените на апартаментите ново строителство в София през първото тримесечие на годината са с 43,3% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт.

При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е доста по-голямо - с 50,6%.

За такъв дълъг период от време при поскъпването на новите и старите апартаменти в София има най-малка разлика спрямо останалите големи градове в страната с над 120 хил. жители. Това показва, че сериозно търсене в столицата има както на ново строителство, така и на съществуващи жилища.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с повишение на цените на имотите с близо 48% за период от четири години. За разлика от София, в града под тепетата поскъпването на новото строителство е значително по-голямо от това на старите жилища. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 53,1% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 45,4%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Варна, Стара Загора и Русе, където нарастването на цените за периода е с близки темпове - с 34-37%.

Все пак с малка преднина на трето място в общата класация е Стара Загора (+37,3%), следвана от Русе (+35%) и Варна (+34,5%). Но за всеки от тези градове има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища.

Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 24,1% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е много по-голямо - с над 40%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

В Стара Загора ситуацията е различна. Значително по-голямо е поскъпването на новото строителство - с 54,2%, като в този сегмент от пазара градът изпревара дори София и Пловдив и се нарежда на първо място в класацията. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да поскъпнат повече отколкото в София, въпреки че търсенето на жилища в столицата е най-голямо заради бързото разрастване на града. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените също е сериозно - с близо 32%, сочат данните на националната статистика.

В Русе апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с над 35% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко - с 21,2%.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните в морския град са нараснали средно с 20,8% спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 12%, но при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с 29,3%.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с 35,5% като при движението на цените на новото и старото строителство има малка преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 37,7%, а ръстът на цените на новото строителство е с 31,8%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
до 103 преди 3 години
ти, кой?
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
купувайте,купувайте разпадащи се панелки в софия с 30 годишни заеми!ама дълговете към топлофикация вече гонят 2 млрд.кой ще ги плаща-не е ясно.
89
0
 
4
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До АнонименЯ умнико ти кажи колко апартамента купи. Щото точно преди месец почнаха да излизат много добри оферти. Засега малко, но това е само началото. Ти не-балонаджията може ли да обясни какво очакваш след зимат като икономически параметри за България? Щото то на изуст много лесно се говори, някои даже като теб теглят кредити баш в пила и после реват колко е гадна държата. Имате глава на раменете ми ползвайте я.
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 93Напротив, инвестирането в блокове с апартаменти е много популярно. Когато купуваш апартамент , в който да живееш, а не с цел да го даваш под-наем или препродадеш, това не е инвестиция.
87
3
 
3
 
! Отговори
До 96 преди 3 години
Това с големите мегапоилиси донякъде е така. Като се замисли и сега човек, за какво му е да даде една торба пари за нещо, дето е на "жълтите павета" . Какви точно удобства има там? Да гледа *** как крещят всяка вечер, как ги млатят други ***, все едно като Иван Вазов е под носа ти, все едно всеки ден ходиш на театър. Взима се там, дето имаш спокоен живот, тишина и удобни магазини, болници училища. Такова на жълтите няма.
86
1
 
4
 
! Отговори
белгиец преди 3 години
Като ви чете чужденец и не вярва на очите си - толкова антибългари имало и как още съществува такава държава. Вярно е че Белгия също е разделена на Валония и Фландрия но чак такава омраза няма.
85
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименти предполагам следиш новините и знаеш,че ню йорк (финанасовият център на света)се напуска от средната и богатата класа...за какво говорим.тази криза е криза на големите мегаполиси,които вече не произвеждат нищо.затова и големите американски градове се превръщат в градове призраци...тази съдба чака и софия.
84
3
 
6
 
! Отговори
СКС преди 3 години
Напълно неоснователно високи цени на наеми и имоти за директна продажба. Това е София все пак, а не някой стойностен град като Мадрид.
83
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
принципно никой в развитите държави не инвестира в блокове с апартаменти,а само в земя или еднофамилни къщи.подобни квартали като люлин,младост,дружба та даже и "елитните"борово,изток,лозенец и т.н. са населени с работнически и мигрантски семейства от африка и азия,които на минимален наем живеят в подобни сгради.само бай *** си мисли,че е е много елитно да инвестира в апартамент в малинова долина.
82
3
 
8
 
! Отговори
Софийска баница преди 3 години
До БачкатораВ центъра на София няма панелни блокове. Обаче ceляндypите не правите разлика между центъра на София и центъра на Люлин и затова често правите такива нелепи изказвания.
81
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
падам от стола някой като каже-софия,европейска столица!е хайде стига! всички сме ходили в европейски столици и знаем какво представляват.като я гледам софия ми прилича по-скоро на някой работнически квартал в бразилския град сао паоло.аз живея откакто се помня в "елитния"квартал изток...е няма такава клоака просто...а цените на старите панелки там са като в лондон.няма зелени площи,няма място за паркиране...нищо!
80
8
 
6
 
! Отговори
Мен преди 3 години
"След Съединението тръгнаха пловдивските депутати към София. Купиха си вестници от гарата на френски и немски, щото повечето говореха по няколко езика. Всички бяха по европейски облечени, саркафирани с фракове, бели ризи и цилиндри. Като пристигнаха в София, що да видят? В Народното събрание някакви хора с потури, които говореха на "бе" и миришеха на чесън.Та много от тях си помислиха: "Що ли го направихме това Съединение?" - думи на Каравелов.
79
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само му виж стария център около лъвов мост и надолу и пак моля кажете не е ли мизерен град?
78
8
 
14
 
! Отговори
Бачкатора преди 3 години
Разбита стара панелка в центъра на сивата дупка София струва повече от къща на Карибите на първа линия. Алоу шопи къде се намирате? Слуша ли ви главата?
77
5
 
10
 
! Отговори
.. преди 3 години
не ме интересува.. и аз като повечето хора, които сме извън София, дойдох студент и после да работя.. амии благодаря. Най- доброто решение, което съм направил към момента е, че се махнах от този сив и мръсен , напрегнат и издишащ град. Седях 4-5 години след като почнах работа, но тази простотия и като живот и като работа не е за мен. Работя си вече нормално в моя град, добре ми е, близко ми е до черноморието, а и не само..вие си купуваите гарсониерки за хиляди левове и се заробваите в този град.
76
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП е петата колона на Русия в България - ясно е на всички. Какво означава това напрактика - БСП се грижи за това, българското национално богатство да изтича системно в посока Русия, а от друга страна да бъде възпрепятстван Западът в бизнесначинанията си в нашата страна. На нас това ни е ясно, въпросът е дали и на Западът дейността на БСП им е ясна? Предвид всичките им информационно-разузнавателни служби, мисля че картинката им е по-ясна отколкото на мен. Дали ще работят с червено правителство?
75
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как какво ще стане ...Като стане пак финансов министър другаря Румен Гечев, а премиер другарката Нинова...Цените на апартаментите ще станат по 100 долара, ама един долар ще стане 3 хиляди лева. Инфлацията ще е като при Виденовата зима. а апартаментите ще ги дават само срещу членска книжка на БКП и лихвоточки в ДСК
74
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нЕкакъв се изказкал че София била мизерна. То такИви като тебе я моделираха така, брато. Градът не е мизерен, пришълците го направихте "чудо и приказен".
73
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Измамата коронавирус плюс Боко Тиквата, който ще остави след себе си кръв и изгорена земя, ще сринат икономиката ни поне с 30%, а може и повече. Е, как мислите, какво ще стане с цените на имотите в такъв случай?
72
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Харесва ми как още с пъвия коментар се включва някой и подмята как нямало да падат цените, както очаква ли някой. Сравнението е с цени преди пет години. Сравни го с преди 25 и ще видиш още по голям растеж. Но спада е започнал и ще продължи стабилно. Иначе принципно не трябва да се радваме на спад, защото това означава криза за всички. така разправят икономистите. Но цените бяха станали такива, че семейство с 2000 лв доход да не може да си позволи нищо повече от двустаен панел в краен квартал.

Спонсорирани публикации