Отново се налага една гледна точка за 9 септември, смята Искра Баева

Страната се е модернизирала в годините след тази дата, подчерта историкът
Обновена: 9 сеп 2020 17:33 | 9 сеп 2020 17:30, Красимир Ангелов
201
Отново се налага една гледна точка за 9 септември, смята Искра Баева
Снимка: БГНЕС

"Има опити отново да бъде наложена една гледна точка към датата 9 септември 1944-а година", заяви в интервю по БНР проф. Искра Баева от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

По думите й още след демократичните промени се е появило желание у всеки, който е идвал на власт, да наложи своето виждане за историята, "както е било наложено през десетилетията преди 89-а".

Още по темата
"Претърпелите историческо поражение търсят причина в себе си и се опитват да се променят, а тези, които отново са на върха на вълната, смятат, че няма нужда да се променят и че това е новата истина", заяви още историкът.

Проф. Баева изложи тезата, че след 9-и септември 1944-а България попада в една друга сфера – тази на Съветския съюз:

"Всеизвестно е, че това решение не е само по волята на Сталин и на Червената армия, а това е международна договореност с Антихитлеристката коалиция. Всеизвестно е, че промените в България започват с една демократична вълна с възстановяване на действията на Търновската конституция“, посочи тя и продължи:

"По-късно, с началото на Студената война, България като част от Съветската сфера попада в изострянето на отношенията с желанието на Сталин да дисциплинира държавите от Съветската сфера, така, че да не позволи да я напуснат".

По думите на професор Баева е безспорно, че налагането на режима след 9 септември е съпроводено с политически репресии, но уточни, че първо те са били срещу политическите противници - предишните управляващи, които са вкарали страната в съюз с Третия райх, но и срещу демократичните сили, на които не им харесва тази тенденция, а накрая тези репресии опират и до самата управляваща комунистическа партия:

"Това, по което се спори, са детайлите - колко са жертвите на репресии, кога и по какъв начин. И тук вече въображението се развихря и какви числа се използват", категорична бе тя.

Според историчката у нас днес не е общопризнат фактът, че в България в периода след 1944-а година е извършена модернизацията в почти всички сфери на обществото.

"Статистическите данни от международната статистика показват едно високо икономическо развитие на страната. Това би трябвало да се признае", заяви още проф. Баева.


201
Още от Общество
Символите на социализма - туристически продукт за Запада
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
3
 
! Отговори
Комунисти на съд преди 1 седмица
До днес ни управляват децата на комунистите
175
0
 
3
 
! Отговори
Комунисти на съд преди 1 седмица
До днес ни управляват децата на комунистите
174
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не знаех, че Баева е и икономист, освен историк.
173
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
153Не само комунистите са се бори ли срещу Фашизма в света.
172
1
 
3
 
! Отговори
от 172 преди 1 седмица
Т.е социалистическия строй ни ограничаваше да се развием на по високо ниво и да се предвиждаме по напред сред на развитите страни в света, за съжаление се отдалечихме от 27 място което сме били назад доста, но въпреки това новия строй ни дава възможност да се развиваме да достигнем мястото на което сме били и да минем доста по напред дори, нещо което е невъзможно при социализъм ,вече е въпрос до колко ние ще използваме тази възможност.Но вече няма ограничение от системата, а от нас зависи.
171
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Безспорно социализма е изиграл ролята на модернизация на държавата ни ,но е ограничил личното израстване на хората дори и най големите партийци са имали доходи близки до обикновените хора въпреки че са управлявали капитали за милиони и са разполагали с тях но не са били техни, не случайно те са най големите привърженици на новия строй просто си взимат тяхното, но истината е че соц строя постигнахме максимума които ни позволява 27 място в света и нямаше накъде повече да вървим защото строя ни огр
170
9
 
2
 
! Отговори
Богомил преди 1 седмица
До Анонимен
А някои от тях в затвора, заради фалшифицирата история, редактирана от Москва. Не ние сме тюрки, имаме само под 2% тюркски гени, а руснаците, с 20%х тюркски гени. Те са азиатци, а не ние, които сме траки, наследници на Първата/Варненска или Дунавска/цивилизация. Нямаме нито тюркски думи преди 14-ти век, нито богове, нито ханове, нито фолклор, нито имена и топоними, нито някакви други куртурни традиции. Заради Златарски и неговите карти загубихме спора за Беломорието.Предатели.
169
2
 
2
 
! Отговори
Богомил преди 1 седмица
До Богомил

Моля, вместо "ужденците", да се чете "чуждите западни банки"
168
6
 
9
 
! Отговори
Богомил преди 1 седмица
Така се "модернизира" България, че изостана от цивилизования свят.В Кремиковци обработвахме руда със всякакви елементи, но желязо почти нямаше и се наложи да внасяме от Африка.Електрокарите, с които се хвалят комунистите, се правеха от 75%- вносни детайли, плащани в долари и се продаваха за рубли.Голяма печалба.Освен десетките хиляди жертви, комунизмът донесе и 4 фалита.Третият беше при Луканов, а четвъртиятг при Виденов, ужким ужденците били отказали кредити на Виденов и ни фалирали. Хахаха!
167
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Уволнете всички историци в пенсионна възраст веднага!
166
6
 
5
 
! Отговори
Накратко преди 1 седмица
Не са налага а е истина.А тая която пишеше история по неино усмотрение.Никъде в никой труд в чужбина не се споменава за фашистка партия преди 1944годинав България.Единствено само в СССР.
165
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дърта вещица от комунистическо котило, скоро изчекнатата ти физиономия ще се гърчи в Ада! Господ те е наказал за лъжите и още ще има! Жертвите на комунизма избити от руско- българската " народна" власт ще те срещнат в Чистилището, там всяка душа получава Съд и присъда за делата си тук на Земята!
164
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
9 септември 1944 г. е срамна дата в българската история, както са срамни и всички преврати - 9 август 1886 г., 9 юни 1923, 19 май 1934 г.
163
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Болшевизмът (комунизмът) е съвършения тоталитаризъм.
Фашизма и националсоциализма са уродливо подобие на комунизма (нещо подобно май беше казал Чърчил?!)

Болшевизъм, фашизъм, националсоциализъм. В този ред се появяват.
Комунистите да не се правят, че не са в началото на тоталитарното зло!
162
4
 
8
 
! Отговори
Бай Тошо преди 1 седмица
В Германия фашизма също е донесъл модернизация и индустриализация. Но въпреки това им е донесъл мого беди.
161
6
 
18
 
! Отговори
истина преди 1 седмица
Фашизма е десен комунизъм.
Комунизма е ляв фашизъм.
Може да замените фашизъм с национал социализъм или с комунизъм.
160
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
фашизма си е тръгнал,
комуниста - не ще, пак иска народа да краде!
159
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Фашизмът остана в Европа и след Втората световна война. Фашизмът се разпространи в Латинска Америка след Втората световна война.

Само наивници си мислят, че в България, без 9-ти септември 1944 година, фашизмът би си тръгнал.
158
10
 
23
 
! Отговори
Наградена от Нинова преди 1 седмица
Искра Баева през 2019 получава награда лично от Корнелия Нинова , повече няма нужда да се коментира “ обективността” на изследователката !
157
9
 
17
 
! Отговори
Един от Юг преди 1 седмица
И стига сте лъгали младите за фашизъм в България, в Германия е национал СОЦИАЛИЗЪМ но "другарите "му викат фашизъм за да се разграничат!На всички е ясно че национал социализъм и нашия комунизъм беше едно и също...само промитите проЗди тикви не могат да го осъзнаят!