Адвокат: Най-агресивните полицаи на 2 септември – от провинцията

Затягане на белезниците е сред най-честите нарушения
11 сеп 2020 09:38, Петя Славова
140

Някои от задържаните на големия протест на 2 септември вече бяха освободени - някои с "подписка", други - с малка гаранция, а трети - без никаква мярка.

Адвокат Людмил Рангелов заяви в "България сутрин", че съдът правилно е преценил ситуацията, в която са извършени по-агресивни действия от страна на протестиращите. Това не е действие, извършено без основание, повод и мотив. Протестът е зареден с емоция и с неочаквани ситуации, обясни той.

Адв. Рангелов не очаква вълна от дела и разследвания срещу служители на реда заради полицейско насилие. По думите му много трудно може да се установи кой точно полицай е извършил действията.

"Персонализацията е трудна и в обратния смисъл, но не толкова. Полицаите, които задържат дадено лице, се разпитват в съответното районно. Обратното е доста трудно. Най-вероятно жалбите ще потънат в административната въртележка", коментира юристът пред Bulgaria ON AIR.

"На 2 септември най-агресивни от полицаите са били тези, които са дошли от провинцията. Не са достатъчно обучени и не се съобразяват с категорично записаното в закона за МВР, че сила се прилага абсолютно пропорционално на отсрещното действие", обяви адв. Рангелов.

Още по темата

И изтъкна, че най-честите закононарушения са прекаленото затягане на белезници и поставянето на задържаните лица за дълго време по корем и очи върху терена или пода на буса. Той допусна, че в някои случаи това се дължи на неопитност, но в други прилича на изтезание.

Мнението му за замърсяването на сгради с яйца и домати не се различава от отношението му към графитите.

"Хвърлянето на яйца и домати никъде нищо не е решило в политически и обществен план", отбеляза адв. Рангелов.

На 23 септември Европейската комисия ще представи доклада за това докъде е стигнала България в борбата с корупцията и спазването на върховенството на закона.

"Този доклад ще бъде особено важен. Такива доклади ще бъдат изготвени за всички страни по определени пунктове за върховенството на закона. Ще можем обективно да видим къде се намира България в тази скала", заяви юристът.

За финал адвокат Рангелов посочи, че не вижда кардинални промени в проекта за нова Конституция. Според него целта на проекта е да вкара обществото в процедура и да се спечели политическо време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тези дето атакуваха полицията с бомби и камъни, на Румен Рублата измееетта, бяха едни милички и спокойни същества.
14
5
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
На 2-ри септември агресивни бяха не полицаите, а мледежите от шпиц командите на черепа и поддръжниците на фигуранта от партия "Възраждане". Те удряха българските полицаи с дръжките на българските знамена, те хвърляха по тях бомбички и жълти павета ... те застилаха слама в крактата им за да ги подпалят ... Полицаите бяха прекалено либерални с криминалните пристъпници ... !!!
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 2.09. арестуваните трябваше да ги обвинят за тетористичен акт.Не да ги пускат с подписка и да ги галят с перо. Нали уж се борят за законност и ред? Те палеха полицаите със слама както ДС едно време са палели при щурм.Тези терористи спряха тока в метрото преди това. Съсипаха павета, замерваха полицаите с .у.рина и ги целеха с взрив.ни, с яйца, пръскаха ги със спрей. За такова деяние се лежи в затвора-само в България искат да ги изкарат светци.Некадърни адвокати защитаващикриминалните.Наглици!
12
0
 
6
 
! Отговори
Сминдух & чесън преди 3 години
Ми, защо занимавате хората от "провинцията" да идват и да ви оправят бакиите? Оправяйте се сами. Имате 9 районни управления и още една камара друга полиция, а за тези дето ги водите полицаи, а жив бандит на улицата не са виждали поради това, че по цял ден спрятат нищонеправене по разни канцеларии и кабинетчета, какво да говорим. Обличайте им униформичките и да подкрепят колегите си на улицата, нали и те се водят полицаи, ама май само на заплатки. Аре бегом навънка под дъжда от павета.
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От сега е ясно къде ще сме по тази скала за върховенството на закона, на последно място.
10
11
 
6
 
! Отговори
м,да преди 3 години
В провинцията ченгета стават селските бабаити!
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нали всички протестиращи искаха промени в конституцията, че даже и бай Слави това иска, сега какво искат?
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
софия е била 20 хил души преди да стане столица и е станала 2 милиона благодарение на хората извън София....и те не са отишли там, защото е много хубаво, а защото е СТОЛиЦа....и сега се чудят събота и неделя и ваканциите как да се махнат от там и да отидат в провинцията:).....странна ми е логиката ви.....
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
че те и софийските полицаи са от провинцията:).....тя софия е била 20 хил. души преди сто години, сега е 2 милиона, според мен там 90 процента хората са от провинцията:)...
6
5
 
12
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Адвоката навремето е работил за ДС, разбираемо е защо говори така.
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общо взето за съжаление полицаи стават такива които не стават за нищо друго.
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-н дядо адвокат, а най агресивните протестиращи откъде са?
3
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е от къде другаде, това е манталитета на сел я ндурите.
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новоте бг полицай трябва да бъдат меки.Да те питат.Извините господине бих ли могъл да ви арестувам?
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички държави, управлявани от адвокати стават скапан мафиотски кeнe ф.....