Адвокат: Най-агресивните полицаи на 2 септември – от провинцията

Затягане на белезниците е сред най-честите нарушения
11 сеп 2020 09:38, Петя Славова
140

Някои от задържаните на големия протест на 2 септември вече бяха освободени - някои с "подписка", други - с малка гаранция, а трети - без никаква мярка.

Адвокат Людмил Рангелов заяви в "България сутрин", че съдът правилно е преценил ситуацията, в която са извършени по-агресивни действия от страна на протестиращите. Това не е действие, извършено без основание, повод и мотив. Протестът е зареден с емоция и с неочаквани ситуации, обясни той.

Адв. Рангелов не очаква вълна от дела и разследвания срещу служители на реда заради полицейско насилие. По думите му много трудно може да се установи кой точно полицай е извършил действията.

"Персонализацията е трудна и в обратния смисъл, но не толкова. Полицаите, които задържат дадено лице, се разпитват в съответното районно. Обратното е доста трудно. Най-вероятно жалбите ще потънат в административната въртележка", коментира юристът пред Bulgaria ON AIR.

"На 2 септември най-агресивни от полицаите са били тези, които са дошли от провинцията. Не са достатъчно обучени и не се съобразяват с категорично записаното в закона за МВР, че сила се прилага абсолютно пропорционално на отсрещното действие", обяви адв. Рангелов.

Още по темата

И изтъкна, че най-честите закононарушения са прекаленото затягане на белезници и поставянето на задържаните лица за дълго време по корем и очи върху терена или пода на буса. Той допусна, че в някои случаи това се дължи на неопитност, но в други прилича на изтезание.

Мнението му за замърсяването на сгради с яйца и домати не се различава от отношението му към графитите.

"Хвърлянето на яйца и домати никъде нищо не е решило в политически и обществен план", отбеляза адв. Рангелов.

На 23 септември Европейската комисия ще представи доклада за това докъде е стигнала България в борбата с корупцията и спазването на върховенството на закона.

"Този доклад ще бъде особено важен. Такива доклади ще бъдат изготвени за всички страни по определени пунктове за върховенството на закона. Ще можем обективно да видим къде се намира България в тази скала", заяви юристът.

За финал адвокат Рангелов посочи, че не вижда кардинални промени в проекта за нова Конституция. Според него целта на проекта е да вкара обществото в процедура и да се спечели политическо време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДАПолицаите са такива,каквото ни е и обществото!
34
5
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен..... Има ли бивши комунисти? Премиерът. Министърът на отбраната...... Каракачанов не е бил член на БКП, но защо пропусна фигуранта Радев? .
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комплекса на 1000 лв заплата и жената винаги изневерява за някой подарък от по платежо способен провинциалистите мразят богатите шопи
32
2
 
12
 
! Отговори
АДВОКАТ-ЧЕНГЕ преди 3 години
излиза, че полицаите са били агресивни, защото гподготвени групи хвърляли върху тях бомбички, камъни и бутилки, а сламата, която разпръснаха в краката на полицаите най-вероятно са си я донсли от провнцията, та се запалят
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комплекса на 1000 лв заплата и жената винаги изневерява за някой подарък от по платежо способен провинциалистите мразят богатите шопи
30
3
 
1
 
! Отговори
Смехурко преди 3 години
До Анонимен 19Добре, че ти ставаш за нещо - *** за каца. Голяма полза има от теб.
29
11
 
4
 
! Отговори
ДА преди 3 години
Така е,защото те полицаите от провинцията не са полицаи,а седят в полицията заради 20те заплати при пенсиониране.Учили са за агрономи,лесовъди ,някои и не са учили,но са полицаи-затова и агресията им идва в повече срещу "софиянци"!
28
4
 
14
 
! Отговори
софийско изказване преди 3 години
типично софийско изказванепровинцията са виновникато умре някой в софийска болницадокторята казват, че виновни са докторите от провинциятанищо ново за мен
27
2
 
23
 
! Отговори
Сминдух & чесън преди 3 години
Едно ще ви кажа "софиянчета". Вие сте толкова столичани, колкото аз съм извънземен. Я се поогледайте малко и кажете вашите баби и дядовци в София ли са родени или и те са се довлекли от некъде? А тези, които най много се считат за софиянци само защото са ги изпъцали в София са най-големите "провинциалисти", които искат да скъсат с провинцията, защото им е тегаво и това ги комплексира. Да, ама като дойдат празниците и повечето "софиянци" нещо си отивате по родните места, а ? Що така бе столичани?
26
7
 
13
 
! Отговори
Селски преди 3 години
Те по принцип най-агресивните софиянци, както и гербовете ***, пишещи тук, са от провинцията.
25
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В провинцията някои неща се запазиха, така както е било преди '90 год. Сталинистките методи на въздействие не са променени. Никакви европейски стандарти не се признават. Принципът е човек да бъде смазан физически и психически дори за най- дребното нещо. А местните феодали си живеят, както са си живеели комунистическите висши функционери.
24
3
 
13
 
! Отговори
Провинция преди 3 години
Ами защото от провинцията хората масово работят за 700-800лв , защото там цигааанизацията е ужасяваща и нищо не можеш да направиш, защото безработицата е огромна в някои райони, защото държавата е забравила ,че и там има хора, освен в София и т.н. Семействата на тези полицаи живеят в този ужас. Хората са отчаяни, бесни, озлобени и дават излаз на целия бяс събран у тях .Не ги оправдавам ,но ги разбирам,още повече , че изпълняват заповеди на някой софийски шапкар.
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало, тази статия е с дискриминационно заглавие. Няма да чета нищо дискриминационно.ха.штаг.България.НикогаНаЧерепа
22
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тия еничери се борят за служба в София.....
21
4
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Не ги защитавам полицаите,но работата им е една от най-неблагодарните.Голяма част от тях като са започвали не са помислили,че ще ги изкарат срещу собственият си народ.Вярно,и това не ги оправдава.Да са мислили преди да започнат в тази система,която пази властта.Та- те са между ч.у.к.а и наковалнята¡
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ама кви заглавия праскате, измисляъте извън контекст някои думи само исамо да има конфронтация на троловете...айде сега софианци срещу селяни, нали? не им се връзвайте на мисирките!
19
6
 
9
 
! Отговори
николай преди 3 години
А най-агресивните хулигани и разбивачи също са от провинцията. Така че, на зло куче - зъл прът.
18
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който за нищо не става, или става полицай или военен. Това е положението! Избиване на комплекси от тотално неграмотни ....... Тези хора никога няма да напуснат системата защото за друго нестават!
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаАдвокатЪТ навремето е работил за ДС, разбираемо е защо говори така.Има ли бивши комунисти? Премиерът? Министърът на отбраната - агент 007?
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора, които никога не са имали физически контакт с не желаещ да се подчини на полицейско разпореждане, буйстващ или дори налитащ на саморазправа индивид, много лесно се изказват по отношение на метални конструкции записани с думи.Дали не е добре да изкарат практически курс по задържане в реални условия. Може и да им светне какво точно е съизмеримост с гарантиран краен резултат. Аман от празнодумие.