Доц. Околийски: Много българи вярват в субективни твърдения за коронавируса

Темата за затягането на мерките се политизира, смята той
28 сеп 2020 09:12, Нели Христова
239
Доц. Околийски: Много българи вярват в субективни твърдения за коронавируса
Снимка: БГНЕС

Темата за затягането на мерките се политизира, част от тях се приемат като нарочно практикувани, за да изземват права. Това на практика не е така, виждаме, че Испания, Италия, Великобритания предприемат мерки за ограничаване. Това заяви пред БНТ доц. Михаил Околийски, представляващ Световната здравна организация в България.

Още по темата
"Притеснително за България е, че много хора вярват на субективни твърдения за коронавируса. Проблемът отнема човешки животи. Още от началото на пандемията се опитваме да кажем, че всички твърдения трябва да са въз основата на научни доказателства", допълни Околийски.

По думите му в България специалисти са си позволявали мнения, които са диаметрално противоположни на научните изследвания.

"БЛС направи много категорична декларация, тя може да е леко закъсняла, но е много адекватна, защото в такъв момент, в който всички трябва да обединим сили. И на нас ни се искаше тази пандемия да приключи час по-скоро", заяви доц. Околийски.

Специалистът оцени като адекватна комуникация връщането на редовните брифинги на оперативния щаб за борба с коронавируса у нас, за да могат хората да получат практическа информация.

Според доц. Околийски всички трябва да имат равен достъп до ваксина срещу коронавируса, каквато е и задачата на СЗО. Има индикации ваксината да бъде безплатно достъпна в Европейския съюз. Във вторник предстои разговор по темата с Министерството на здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Поручик РжевскиКаква Франция?В разгара на епидемията направиха избориПосле скочиха рязко случаите с КОВИДИ ние четем вестници
199
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИ за какво да правим референдум Какво ще спечелиш , ако не си към СЗО.Да няма регулация в здравеопазването, да има хаос, да има непрофесионализъм?Да не може да се провежда ефективно сътрудничество на здравните органи?Кой ще спечели?В никой случай няма да спечели пациентът, ако излезем от СЗО.Може би лекуващият с белина вече съжалява, но неговите мотиви са други.Не са медицински
198
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 202Тези препоръки отдавна са ясни. Няма никаква необходимост да се повтарят непрекъснато от този човек и това да е като някакъв актив от негова страна и оправдание за поста който заема.
197
8
 
4
 
! Отговори
До 202 преди 3 години
Почнаха глупостите.СЗО влезе в час макар и със закъснение.А ние минахме 20000 заразени за нула време.Околийски ти казва да се предпазваш ,елементарни мерки,маски,дезинфекция и дистанция,какъв ти е проблема,искаш да заразявал или ти да се заразиш лесно и близките ти.Аман от мангъри,които единствено правят напук за свое удоволствие.
196
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се проведе спешно референдум за напускане на България от СЗО - по безполезна и вредна международна оргганизация не е съществувала. Огойски трябва да направи отчет какви средства е получил и чии интереси защищтава.
195
0
 
1
 
! Отговори
До 195 преди 3 години
Франция взе късно мерки и не затвори границите с Италия в началото ,нямаха достатъчно медицинско оборудване ,най вече за медиците бяха незащитени,Франция е с най висока смъртност при медицинските лица.Те може да са затворили хората в къщи,но постфактум.Има много жалби от медици по тези причини,затова смениха и министъра на здравеопазването,но това не променя фактите.Освен това щамовете на вируса вече са прекалено много.
194
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не си наясно за Швеция .Разликата е ,че не ги затвориха ,но от самото начало откриха център на който да се обажда всеки който е дори с минимални симптоми ,14 дневна карантина с болничен и лекарства.Масово изледване започна в края на април ,спряха градския транспорт,препоръчаха да не се пътува и затвориха големите търговски центрове.Задължително дистанция,но това е дисциплинирама нация ,над 60% живеят сами, не са италианците с големи семейства и близки контакти.И заразените са много повече.
193
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много сте се разпенили тука бе, хора. Искам и аз да се включа, само някой да ми обясни какво е това нещо коронавирус. Благодаря предварително.
192
7
 
11
 
! Отговори
dan преди 3 години
Другарю околийски, къде са камионите с трупове, стадионите - болници и недостигащите респитори в Швеция или Беларус? Защото в първата държава бяха взети минимални мерки за "борба" с вируса, а във втората - никакви! А според паникьорите от щаба и в двете държави би трябвало да последва едва ли не апокалипсис ...
191
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗАЩО ЗА УЧИТЕЛИТЕ В УЧИЛИЩАТА СА ИМ ОТНЕТИ ПРАВАТА И МАСКИТЕ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ НО НА СЪВСЕМ МАЛКИ ДЕЦА ДОРИ НА СЕДЕМ ГОДИНИ В ПЪРВИ КЛАС СА ДАДЕНИ ПРАВА ДА ИЗБИРАТ САМИ ДАЛИ ДА СТОЯТ С МАСКИ В ЧАС ИЛИ НЕ КОЕТО Е ПЪЛЕН АБСУРД И ЩЯХМЕ ДА ПОИСКАМЕ ОСТАВКАТА НА МИНИСТЪРА АКО НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАМЕ ДА НЕ ДОЙДЕ НЯКОЙ ОЩЕ ПО НЕ ОРЕНТИРАН МЕКО КАЗАНО
190
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "в което вярва и мисли архитект или програмист" - ТАКА Е НО ЗАЩО ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ МЕРКИ НЕ СА ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ И КОЙТО НЕ ЗНАЕ КАКВО ДА ПРАВИ ИЛИ ПО ДРУГИ СЪОБРАЖЕНИЯ ТОЙ ДА ГИ СПАЗВА, А ОБРАЗОВАНИТЕ ХОРА САМИ ДА ПРЕЦЕНЯВАТ КАКВО ДА ПРАВЯТ. Препоръчителните мерки са много по актуални и хората доброволно биха си прецинили много добре, особено ако им се обясни за дистанцията например или за хигиената ами веднага забрани и глоби и прочие. Спазвайте дистанция.
189
7
 
20
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Нека д-р Околски да коментира Франция - драконовски мерки, маски на открито, декларации за излизане до фурната и накрая какво - имаме 10 000 заразени на ден сега.Защо просто не кажеш честно, че идея си нямата какво да направите. И за всеки случай сривате икономиката? Измислете нещо интелигентно и тогава правете изказване.ДОЛУ МЕДИЦИНСКАТА ДИКТАТУРА.
188
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "За СЗО да не говорим - всеки ден - на различно мнение." абсолютно верно пък тука един по долу иска доказателства ми ето едно доказателство, второ няма нито един премиер или президент или дори *** министър да е умрял от ковитодеветнайсе макар че хората ги благославят всеки ден но нищо им няма. Бойко не си е сложил маската веднъж като хората, постоянно броди и нищо му няма, а Цветка пък изобщо не носи маска *** и на нея нищо и няма слава богу. Защо забраняват аутопсиите .например.
187
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В какво искате да вярва най-простата нация в цял ЕС? Виждате заплатите на масовката, мисленето е огледало на това. В какво да вярва берач на малини в Англия?! Не е същото в това, в което вярва и мисли архитект или програмист.
186
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Тогава спрете да ни заразявате с вашата ковидпараноя"пак се обърках с лайка защото първото изречение беше друго. И с моя коментар може така да стане. Няма реплики и дуплики затова е така. Свобода на словото.....
185
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо да не давам за пример Китай. Нали е обявена световна пандемия и въпросното цитирано по горе лице е представител на СЗО. Излиза че когато ни е удобно ползваме китайския опит но когато не ни е удобно се правим че Китай и техния опит са без значение.Китай и особено провинция Ухан вече забравиха за вирус и ограничения. Те са честни.
184
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Няма неограничени права и нямаш право да заразяваш останалите, ако ти си толкова невеж за да го правиш!"Тогава спрете да ни заразявате с вашата ковидпараноя. До едно време беше забавна тази жалка демонстрация на ковидиално кухоглавие, ама взе вече да писва и дразни. Марш!!!
183
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 184 До Анонимен Толкова много се ядосах на първото изречение че докато видя кавичките и сложих минус.
182
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ти откъде здрав, че си здрав за да не слагаш маска? Ти в Китай ли работиш, че да ми даваш пример с Китай.
181
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама ти дерматолог ли си, аз постоянно съм всеки ден с маска. Какви с а тези тежки последстви, обясни ми ги?