Хората с определена кръвна група изкарват по-леко коронавируса

Нулевата кръвна група е с по-нисък риск, смята имунолог
27 сеп 2020 09:30, Петя Славова
51
Хората с определена кръвна група изкарват по-леко коронавируса
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората с нулева кръвна група изкарват по-леко коронавируса. Това обясни пред Нова тв имунологът доц. д-р Велизар Шиваров.

Още по темата

Той посочи, че има сериозно доказателство за влиянието на кръвната група при заразяване с коронавирус. "Това е проучване от Италия и Испания. При генетичния вариант, който определя кръвна група "0" има по-нисък риск. Ако сте нулева кръвна група, имате по-малък риск да се разболеете от COVID-19. По-малък е и рискът заболяването да протече по-тежко", заяви медикът.

Според него откриването на ваксина срещу коронавируса би било огромно постижение. "Първите регистрации биха могли да се случат в края на тази и началото на следващата година. Това би било постижение", смята Шиваров и допълни, че периодът за набиране на данни е твърде малък за дългосрочна ефикасност. "Контролът ще бъде резултат не само на ваксина, но и на спазване на хигиенните навици.", уточни имунологът.

В сезона, в който върлува освен коронавирусът, но и грипните вируси, специалистът препоръча избягването на рискови контакти. Препоръча да се прекарва и повече време на слънце, за да може организма да се снабди с Витамин D.

"Няма нещо, което да е доказано като проста мярка освен носенето на маска и спазването на дистанция, предпазващи от коронавируса", добави той.

 Д-р Шиваров коментира и противоепидемичните мерки, като обясни, че разпускането им не е грешка. "Още в началото на кризата имаше математическо моделиране за възможните сценарии. и един от най-вероятните беше с периодично затягане и разпускане на мерките, за да се постигне баланс между икономически, социален живот и здравни последици.", заяви лекарят.

Той призова, че ако човек има симптоми или съмнения, не трябва да експериментира с лекарства, а да потърси медицинска помощ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пък ние сме капарирали нефелната ваксина на Астра Зенека ...сега ще чакаме...
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що за глупост е тази новина?Първо, това, че определени кръвни групи се оправят по-лесно с вируса се знае от месеци насам, къде е новината?"Според доц. д-р Велизар Шиваров откриването на ваксина срещу коронавируса би било огромно постижение."Второ, нали руснаците уж направиха ваксина?Добрият доцент доктор, вместо да живее под дърво и камък пък да хване да следи какво въобще се случва.А, ако това е намек, че руската ваксина не работи, да бъде толква добър да обясни къде, какво, как, защо.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КоткаТака е, вече казах, че е въпрос на незаинтересованост.
37
0
 
2
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Хората с определена кръвна група изкарват по-леко коронавируса----------Нъл ви *** казвах, бе!Още у края на месец Април!Най-уязвима е кръвна група е А+ (кът мойтъ)
36
0
 
1
 
! Отговори
Котка преди 3 години
До Анонимен 38Ми да си беше взел картончето още първия път. Няма нужда да я помниш, там пише.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КоткаИ това не е точно така. Аз си запомних кръвната група на третото ми кръводаряване. Не, че съм съвършено ***, просто като си млад не те интересуват такива неща. После вече им я казвах, но те пак ми взимаха проби от пръста за всеки случай.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КоткаТо пък все едно тия, дето си я знаят, всички са давали
33
0
 
2
 
! Отговори
Котка преди 3 години
До Анонимен 24"Може да се изненадате, но е факт, че днес в България живеят немалко хора в пенсионна възраст, които не си знаят кръвната група."Не се изненадвам, България е пълна с егоисти. Тия, дето не си знаят кръвната група никога не са дарявали кръв.
32
6
 
3
 
! Отговори
Минка преди 3 години
Що за глупости продължават да говорят за Коронавируса , за какви кръвни групи и проучвания ми говорят !? Нищо такова няма, просто с тази кръвна група хора са много по-малко от другите. Що се отнася до хигиенните ни навици, то сякаш преди не се миехме, стига да ни баламосват с такива приказки. Всяка година броят на вирусите се увеличават, всяка година ни съобщават какви грипове ще има и каква ваксина да си сложим и питам аз кой печели от това ?! И този създаден вирус има цел и тя е *ВАКСИНА*!!!
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Верно, ако сте с кръвна група "Ъ", ще прекарате вируса по-леко.
30
1
 
1
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
За моята група А+ нищо не се казва. Застрашен ли съм ?
29
2
 
12
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Вирусът е реален, свръхопасен. Българинът отново знае и разбира всичко, затова е най-беден в Европа.
28
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нулевата група се среща по-рядко от останалите, това обяснява ниската заболеваемост, *** те докторите не са математици, откъде да знаят как се прави статистически анализ, гаусово разпределение и т.н.
27
0
 
5
 
! Отговори
М преди 3 години
Доколкото знам Маджарите са с голям процент нулева. Как е заболеваемостта там?
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 24И аз не си я знам. Не съм боледувал от нищо, освен настинките като малък.Ако не бяха децата да ги водя на прегледи, нямаше да зная как изглежда болница отвътре.
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярно е. Съпругът ми е тази група и никога не боледува от грипове и вируси,дори в семейството да има заразен.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Между другото бременната Рейчул Макадамс е с перфектна визия.
23
4
 
11
 
! Отговори
... преди 3 години
Излезне ли ваксина, независимо дали е задължителна или не, няма никакъв шанс да я сложа нито аз, нито някой от семейството ми.
22
2
 
18
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
това за кръвната група още преди 3 месеца беше публикувано от западни медии, в Китай и Азия като цяло са повече А и Б кръвни групи за това беше по-смъртоносен там, за тези които незнаят: 0 групата живеят по-дълго , има материали потърсете ги, също така 0 групата имат много по-малко инфаркти и инсулти тъй като кръвта е много по рядка от другите групи и не се съсирва така като при тях, има дори диета според кръвната група... Наздраве!
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да се изненадате, но е факт, че днес в България живеят немалко хора в пенсионна възраст, които не си знаят кръвната група.